Jaf demn de un serial Netflix, în Canada. Șase bărbați au fost arestați, după ce au furat peste 6.000 de lingouri de aur

0
Publicat:

Polițiștii care investighează un jaf în valoare de mai multe milioane de dolari, care a avut loc pe principalul aeroport din Toronto, au arestat șase bărbați și au confiscat zeci de arme de foc, relatează The Guardian.

Aurul sosise recent de la Zurich. FOTO Pixabay (Arhivă)
Aurul sosise recent de la Zurich. FOTO Pixabay (Arhivă)

În urmă cu un an, au fost furate șase mii șase sute de lingouri de aur, în valoare de 21 de milioane de dolari canadieni, și 2,7 milioane de dolari canadieni în numerar dintr-o zonă destinată transportului de marfă de pe aeroportul internațional Pearson din Toronto, în cadrul celui mai mare jaf de aur din țară. 

Miercuri, poliția regională din Peel a fost însoțită de membri ai Biroului american pentru alcool, tutun și arme de foc pentru a anunța noutățile legate de o investigație „vastă și complexă" care a cuprins cele două țări. Anchetatorii au arestat șase persoane - cinci în Canada și una în SUA - au formulat 19 acuzații și au emis trei mandate de arestare la nivelul întregii țări. 

Hoții, care au sosit la aeroport cu un camion de cinci tone, au reușit să fugă cu aurul după ce au prezentat un document de transport autentic, dar care fusese folosit pentru o comandă de fructe de mare cu o zi înainte. 

„Această poveste este una senzațională și una care, probabil, spunem în glumă, aparține unui serial Netflix", a declarat șeful poliției regionale din Peel, Nishan Duraiappah, aflat în fața camionului folosit în timpul jafului. 

Poliția spune că aurul, care sosise recent de la Zurich, a fost ulterior topit și ar fi fost folosit pentru a finanța achiziționarea de arme de foc destinate vânzării în Canada, în cadrul unei rețele de trafic de arme. În cadrul anchetei au fost confiscate recipiente de topire, mulaje și matrițe. 

O „treabă din interior”

Printre cei arestați se numără Parmpal Sidhu, un angajat al Air Canada, în vârstă de 54 de ani. Un al doilea angajat, Simran Preet Panesar, în vârstă de 31 de ani, face obiectul unui mandat de arestare la nivel național, ceea ce a determinat poliția să califice jaful drept o „treabă din interior". Presupusul șofer al camionului, Durante King-Mclean, este în arest în SUA. El a fost tras pe dreapta în timpul unui control în trafic în Pennsylvania și a fost găsit cu 65 de arme de foc în posesie. Poliția a declarat că două dintre arme fuseseră modificate, iar cinci dintre arme nu aveau numere de serie. 

Niciuna dintre acuzații nu a fost dovedită în instanță. 

Compania aeriană și compania de mașini blindate care s-a ocupat de marfă sunt încă implicate într-un proces amar din pricina furtului, fiecare susținând că cealaltă parte este vinovată pentru unul dintre cele mai mari jafuri din Canada. Brink's, compania de mașini blindate, susține că, din cauza acestei măsuri de securitate permisive, hoții au putut pleca cu o încărcătură de aur de 400 kg și cu teancuri de bani de peste 50 kg. Air Canada susține că Brink's a transportat aurul și banii din Zurich la Toronto fără să declare valoarea acestora, fără să încheie o asigurare și refuzând să plătească o sumă suplimentară pentru securitate. 

Ambele companii au invocat Convenția de la Montreal, care reglementează transporturile internaționale și stabilește o limită de despăgubire pentru pierderea mărfurilor. Niciuna dintre declarațiile sau acuzațiile depuse în documentele aferente procesului nu a fost verificată la tribunalul federal care instrumentează cazul. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite