Misterul scrinului jefuit la 1930. Cine a apărut în seara de Ajun, din șifonierul unui negustor bogat

0
Publicat:

O femeie care locuia în Timișoara a furat sume importante de bani de la neamurile ei din Arad. Cu suma furată pe acea vreme (1930) se putea deschide un restaurant de lux.

Aradul de altădată FOTO www.delcampe.net
Aradul de altădată FOTO www.delcampe.net

S-a petrecut în preajma Crăciunului din anul 1930, când unul dintre importanţii comercianţi ai Aradului, proprietar de restaurant, sesiza poliţia că este jefuit sistematic de indivizi necunoscuţi, care îi fură bani din scrinul unde îi păstrează. Hoţii nu luau niciodată tot, dar băgau adânc mâna în sertar. Culmea, singurii care aveau cheie la scrin erau comerciantul şi soţia sa.

Căpitanul Cornel Hui, comandantul secţiei de cercetări penale a poliţiei arădene, a stabilit încă din capul locului că nimeni dintre servitori nu avea acces la bani. Furturile se produceau de mai bine de jumătate de an, iar angajaţii păgubitului care intrau în casa sa erau în slujba lui de la o dată mai recentă. Cazul a fost distribuit detectivului Taşcă Romulus, care a pornit de la ipoteza că hoţul este un membru al familiei. Comerciantul, confruntat cu această presupunere, a precizat că sunt deseori vizitaţi de o doamnă din Timişoara, cu care sunt în relaţii de rudenie”, spune doctorul în istorie Andrei Ando din Arad, care cercetează arhivele locale.

Ca să dea de urmă hoțului, anchetatorii au recurs la o pândă.

În data de 24 decembrie 1930, când era iar aşteptată doamna în vizită, detectivul Taşcă s-a ascuns în camera cu scrinul, pentru a o urmări. Poliţistul s-a pitit în dulapul de haine, aşteptând timp de două ore. Zadarnic, femeia nu a apărut. În seara de ajun a repetat din nou figura, de această dată cu succes. Rubedenia a sosit la Arad cu trenul de Timişoara. La scurt timp de la sosire, cu un pretext oarecare, s-a scuzat şi s-a ridicat de la masa festivă. Era ora 21.30 când s-a furişat în camera scrinului cu bani şi a zăvorât uşa în urma sa. A deschis în grabă scrinul şi a apucat câteva bancnote, moment în care uşa dulapului de haine a fost dată la o parte cu mare zgomot şi şi-a făcut apariţia detectivul Taşcă, cu o replică ironică: «Vă felicit, stimată doamnă, pentru viteza cu care aţi reuşit să deschideţi scrinul!»”, relatează dr. Ando.

9300 de lei

Hoaţa reuşise să înşface 9.300 de lei, o mică avere. Banii, marcaţi în prealabil, au fost confiscaţi de detectiv.

Femeia a încercat să îl îmbuneze cu lacrimi, dar poliţistul i-a anunţat pe cei ai casei. Hoaţa a fost dusă la secţia de poliţie şi pusă sub arest. A fost prima doamnă îmbrăcată cu o bundiţă scumpă depusă în arestul poliţiei locale.

Paguba suferită de comerciantul arădean se ridica la câteva sute de mii de lei – o sumă din care s-ar fi putut deschide, la vremea respectivă, un local de lux în centrul oraşului”, închie istoricul arădean Andrei Ando. 

Arad



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite