Bin Laden de Gaza. În timp ce era în închisoare, fanaticul lider Hamas a ucis 15 palestinieni pe care îi suspecta de trădare, cu o lamă de ras sau o macetă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Yahya Sinwar , în vârstă de 61 de ani, a petrecut 22 de ani într-o închisoare israeliană pentru crime teroriste și comploturi de răpire. Dar în acest timp ura față de israelieni a crescut.

Yahya Sinwar FOTO EPA-EFE

Iar șefii militari ai Israelului au promis că nu vor pune capăt operațiunilor militare din Fâșia Gaza până când nu-l vor ucide.

Uimitoarea sa ascensiune în vârful organizației teroriste Hamas a venit în ciuda faptului că a fost condamnat pe viață în 1989 pentru planificarea răpirii și uciderii a doi soldați israelieni și uciderea a patru palestinieni pe care îi bănuia că lucrau cu Israelul.

Dar culmea, viața i-a fost salvată prima dată când a fost vindecat de cancer în urma unei operații în închisoare.

Apoi, în 2011, a fost eliberat, odată cu alte 1.026 de persoane, într-un schimb de prizonieri pentru un singur soldat israelian, într-un acord care a fost blestemat de miile sale de victime de atunci.

Șefii serviciilor de informații israeliene au povestit cum – chiar și în timp ce se afla în închisoare – fanaticul lider Hamas a ucis până la 15 palestinieni pe care îi suspecta de trădare, de obicei cu o lamă de ras sau o macetă.

Sete de sânge

Iar temnicerii săi au povestit cum Yahya Sinwar și-a dedicat fiecare moment studierii dușmanului său, în timp ce a început să pună la cale atacul din 7 octombrie. Sinwar a învățat singur ebraica și a ajuns să o vorbească fluent în timp ce era în închisoare – apoi a început să citească și să studieze fiecare ziar israelian pentru a cerceta punctele slabe din armura inamicului său.

Cu toate acestea, în ciuda poftei de sânge și a bravadei sale, comandantul Hamas „a plâns ca un copil” când a aflat că are cancer , a dezvăluit temnicerul său, locotenentul Betty Lahat.

Lahat, fostul șef al Departamentului de Informații al Serviciului Penitenciar din Israel, l-a vizitat Sinwar de multe ori și i-a dat vestea despre diagnosticul său agresiv de tumoră cerebrală în urmă cu 15 ani.

„Era absolut îngrozit de propria sănătate. A ajuns atât de rău încât l-am transferat într-o unitate cu îngrijire medicală mai bună, unde au descoperit că avea o tumoare agresivă pe creier. Când i-au spus vestea, s-a speriat și mai rău. Se temea că s-a terminat și avea dreptate să fie speriat. Cancerul lui era agresiv și aproape de trunchiul cerebral. După operație, m-am dus să-l văd la spital. La început a încercat să arate dur. Dar în scurt timp a început să plângă ca un bebeluș. Te rog, voi supraviețui? Nimeni nu-mi spune care este starea mea, nici măcar familia mea nu știe dacă acesta este sfârșitul pentru mine. Am sunat pe cineva din echipa medicală, care i-a confirmat lui Sinwar că operația a fost un succes. I-am spus: „Vedeți, în cele din urmă, statul Israel pe care îl disprețuiți atât de mult v-a salvat viața”. Desigur, nu a existat nicio recunoștință. El doar a răspuns: „Ei bine, aceasta este responsabilitatea ta. Bineînțeles că m-ai salvat, ” a povestit Betty Lahat.

Micha Kobi, un fost membru al serviciului de informații Shin Bet din Israel, l-a interogat pe Sinwar de mai multe ori în trecut – și a aflat că ura lui față de Israel era egalată doar disprețul față de trădători.

„Sinwar este cel mai crud lider, care îi detestă pe evrei cu o ură abisală – și nici nu-și iubește propriul popor. Cunosc 15 cazuri în care a ucis palestinieni singur, crime pe care le-a comis cu propriile mâini în închisoare, folosind un brici și o macetă. Când l-am întrebat de ce nu s-a căsătorit, mi-a răspuns că este căsătorit cu Hamas”, a spus Kobi.

Născut în tabăra de refugiați Khan Younis din Gaza în 1962, ura lui Sinwar a crescut după ce familia sa a fugit din orașul Ashkelon din sud în timpul războiului arabo-israelian din 1948.

Și-a terminat studiile la Universitatea Islamică din Gaza, unde a obținut o diplomă de licență în Studii arabe înainte de a se dedica complet cauzei Hamas.

După eliberarea sa din închisoare, Sinwar a spus: „Au vrut ca închisoarea să fie un mormânt pentru noi. Dar cu credința noastră în cauza noastră, am transformat închisoarea în sanctuare de cult și academii pentru studiu.”

Manipulatorul viclean a fost ales lider al Hamas în 2017, promițând „rezistență pașnică, populară”.

Raid criminal

Dar și-a schimbat rapid tactica, jurând că-și va distruge total inamicul evreu.

De asemenea, Sinwar a eliminat fără milă orice amenințare la adresa autorității sale și se spune că i-a făcut pe oponenții politici să-și sape propriul mormânt înainte de a-i îngropa de vii.

Se crede că se ascunde în labirintul de tuneluri al grupului terorist de sub Gaza, după ce ostaticii eliberați au dezvăluit că i-a vizitat.

Captivii au povestit cum au fost înfricoșați de comportamentul lui calm în timp ce se mișca printre ei, vorbind în ebraică fluentă, fără accent, spunându-le: „Nu vă faceți griji – sunteți în siguranță cu Hamas”.

După ce a fost reales liderul Hamas în 2021, un atac aerian israelian a vizat casa lui Sinwar din Khan Younis , dar el a scăpat și tentativa de asasinat a eșuat.

Pe măsură ce războiul s-a reluat ieri, după armistițiu, Israelul s-a angajat într-o campanie militară timp de cel puțin un an, cu Sinwar ca țintă principală, alături de Mohammed Deif și Marwan Issa .

Dar Forțele de Apărare Israeliene trebuie să-i dea de urma pentru a tăia capul șarpelui carismatic, secret și viclean al Hamas.

Fostul ofițer de informații Shin Bet Kobi este încrezător și a avertizat: „Nu va fi ușor – nu se va preda și va lupta până la ultimul glonț. Dar îl vom prinde. Cred că suntem destul de aproape de el.”

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite