Se anunță un război lung în Orientul Mijlociu: Israelul vrea să-i elimine cu orice preț pe cei trei capi ai Hamas. Cine va guverna Gaza?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Israelul plănuiește o campanie împotriva Hamas care se va întinde pe un an sau mai mult, cea mai intensă fază a ofensivei terestre continuând la începutul anului 2024, potrivit mai multor persoane familiare cu pregătirile, citate de Financial Times.

Tancuri israeliene in pozitii aproape de Fasia Gaza FOTO EPA-EFE
Tancuri israeliene in pozitii aproape de Fasia Gaza FOTO EPA-EFE

Strategia în mai multe faze are în vedere ca forțele israeliene din nordul Gazei să intre adânc în sudul enclavei palestiniene asediate.

Obiectivele includ uciderea celor trei lideri de top al Hamas – Yahya Sinwar, Mohammed Deif și Marwan Issa – în același timp asigurând „o victorie militară decisivă” împotriva celor 24 de batalioane și a rețelei de tuneluri subterane ale grupului și distrugerea „capacității sale de guvernare în Gaza”.

„Acesta va fi un război foarte lung...În prezent, nu suntem aproape de jumătatea drumului spre atingerea obiectivelor noastre”, a spus o persoană familiarizată cu planurile de război israeliene.

Strategia generală a Israelului pentru Gaza este flexibilă, cu calendarul dictat de mai multe aspecte, inclusiv progresul operațional pe teren, presiunea internațională și oportunitățile de eliberare a ostaticilor israelieni, au explicat sursele.

Un armistițiu fragil de o săptămână s-a prăbușit vineri, când Israelul și Hamas au reluat luptele, spulberând speranța unei pauze prelungte, care a permis un schimb reciproc de ostatici între cele două părți. Israelul a spus că se întoarce la luptă pentru „eliminarea Hamas”.

Operațiunea la sol de mare intensitate va necesita probabil încă câteva luni, ducând-o în noul an, au estimat cei familiarizați cu pregătirile. „Nu va dura săptămâni”, a afirmat o sursă familiarizată cu discuțiile dintre SUA și Israel despre război.

După aceea, va exista o fază de „tranziție și stabilizare” de intensitate militară mai scăzută, care ar putea continua până la sfârșitul anului 2024, locația forțelor terestre israeliene în această fază fiind încă neclară.

Spre deosebire de operațiunile și războaiele militare israeliene anterioare, un oficial a sugerat că nu va exista un punct final ferm. „Arbitrul nu va fluiera și gata”, au spus ei.

Ca răspuns la un atac devastator al Hamas din 7 octombrie, Israelul a lansat trei săptămâni de lovituri aeriene masive în Gaza, urmate de o invazie terestră care a ocupat mari porțiuni din nordul enclavei de coastă. O mare parte din zonă a fost redusă la moloz și peste 1 milion de oameni au fost forțați să-și părăsească casele.

Autoritățile israeliene spun că cel puțin 1.200 de oameni au fost uciși în atacul inițial din 7 octombrie, cel mai mortal din istoria statului evreu. Peste 14.800 de oameni au fost uciși în Gaza, potrivit oficialilor din domeniul sănătății din teritoriul controlat de Hamas.

Un ofițer militar israelian a spus că cel puțin 10 din cele 24 de batalioane Hamas au fost „afectate semnificativ”, cu peste 50 de comandanți de nivel mediu și aproximativ 5.000 de luptători uciși.

O altă persoană familiarizată cu planurile de război ale Israelului a spus că armata încă consideră că operațiunile din nordul Fâșiei Gaza sunt incomplete. „Orașul Gaza nu este încă terminat și nici cucerit pe deplin. Probabil că este gata în proporție de 40%”, a spus sursa. „Pentru nord, în ansamblu, probabil că va fi nevoie de încă două săptămâni până la o lună”.

În paralel, este de așteptat să înceapă o ofensivă terestră israeliană în sudul Gazei, care până acum a fost lovită doar de lovituri aeriene sporadice. Oficialii israelieni au indicat că cea mai mare parte a conducerii Hamas, cea mai mare parte a luptătorilor săi și a arsenalului de rachete și majoritatea ostaticilor israelieni capturați pe 7 octombrie se află acum în sud.

Înalți oficiali ai administrației Biden au avertizat Israelul că abordarea sa față de sudul Gazei trebuie să fie diferită. Într-o vizită la Tel Aviv joi, Antony Blinken, șeful diplomației de a Washington, a subliniat că orice astfel de ofensivă „trebuie să aibă în vedere protejarea civililor”.

Una dintre persoanele familiarizate cu discuțiile a spus că Washingtonul a cerut Israelului să aibă „o amprentă militară mai mică” în sud, mai puține victime civile, „un plan umanitar clar” și aranjamente pentru „unde pot merge civilii” pentru a rămâne în siguranță.

Oficialii israelieni au recunoscut că abordarea trebuie să se schimbe. „Știm că nu putem conduce aceeași structură de operațiuni în sud ca în nord”, a spus o persoană familiarizată cu planurile de război ale Israelului. „Acum sunt 2 milioane de civili [în sud], metoda de evacuare a civililor în masă [ca în nord] nu poate fi duplicată”.

Ofensiva din sud s-ar concentra asupra Khan Younis, al doilea cel mai important centru urban din Gaza și orașul natal al liderilor Hamas Sinwar și Deif, precum și Rafah, la punctul cel mai sudic al fâșiei, la granița cu Egiptul. Trecerea frontierei Gaza-Egipt și tunelurile subterane de contrabandă sunt „principalul canal de oxigen pentru ca Hamas să-și reconstruiască capacitățile militare”, a explicat o sursă pentru FT.

„Este originea momentului în care Hamas s-a transformat într-un monstru”, a spus o altă persoană familiară cu planurile, adăugând că întreaga frontieră a Gazei cu Egiptul trebuie „gestionată”.

Israelul a început vineri să emită ordine de evacuare mai localizate, la scară mai mică, pentru populația civilă din sudul Gazei, care a crescut până la circa 80% din populația totală a Fâșiei Gaza.

O fază de „tranziție și stabilizare” a războiului, care va urma campaniei terestre principale, e menită să pregătească Gaza pentru o nouă ordine postbelică fără Hamas. Mai mulți oameni din interior au spus că guvernul israelian a refuzat până acum să se angajeze că Autoritatea Palestiniană, organismul slab care administrează părți limitate din Cisiordania ocupată, va fi poziționată în așa fel încât să preia controlul asupra Gaza.

„Nimeni, nici măcar SUA, nu poate vorbi cu ei despre asta”, a spus una dintre surse, subliniind nevoia prim-ministrului Benjamin Netanyahu de a-și menține aliații coaliției de extremă dreapta la bord.

Oricum, oficialii israelieni susțin că sunt hotărâți să atingă mai întâi obiectivul inițial de război, eliminarea Hamas ca amenințare din Fâșia Gaza, indiferent de ce va urma sau de cât timp va dura.

„Principala diferență pe care Hamas nu o înțelege acum e că avem răbdare. Totul s-a schimbat pe 7 octombrie”.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite