Ce este „Evanghelia”, platforma de care se ajută Israelul pentru a identifica obiective Hamas în Gaza

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În primele zile ale ofensivei, șeful forțelor aeriene israeliene vorbea despre bombardarea Fășiei Gaza „24 de ore din 24”. Forțele sale, spunea el, lovesc doar ținte militare, admițând în același timp: „Nu o facem chirurgical”, scrie The Guardian.

Armata israeliană și-a reluat operațiunea la sol FOTO PROFIMEDIA
Armata israeliană și-a reluat operațiunea la sol FOTO PROFIMEDIA

Până acum metodele folosite de Forțele de Apărare Israeliene (FDI) pentru a selecta țintele din Gaza au primit relativ puțină atenție, la fel și rolul pe care inteligența artificială l-a jucat în campania militară israeliană.

În timp ce Israelul își reia ofensiva după o încetare a focului de șapte zile, există îngrijorări tot mai mari cu privire la cum va IDF aborda următoarele ținte în războiul său împotriva Hamas în urma căruia, potrivit Ministerului Sănătății din Gaza, administrată de Hamas, au fost ucise până acum peste 15.000 de palestinieni din acest teritoriu.

La finalul războiului de 11 zile din Gaza din mai 2021, oficialii dezvăluiau că Israelul a purtat „primul său război cu inteligență artificială” folosind învățarea automată și calculul avansat. 

Totuși, actualul război se desfășoară într-un teatru mai larg de operațiuni și în acest context sunt relevante informațiile despre platforma pe bază de inteligență artificială „Evanghelia”, pe care IDF o folosește pentru furnizarea țintelor.

Oficialii au comparat această tehnologie cu o „fabrică” de producere accelerată a țintelor cu capacitate letală importantă.

The Guardian dezvăluie noi informații despre funcționarea acestei platforme pe baza interviurilor cu surse din cadrul serviciilor de informații, a declarațiilor armatei israeliene și a oficialilor în retragere. 

Totodată, mărturiile unor surse din comunitățile israeliene de informații apărute în revista israeliano-palestiniană „+972” și în publicația de limbă ebraică „Local Call” oferă o privire în culisele unei unități de informații militare secrete, care, ajutată de inteligența artificială, joacă un rol semnificativ în răspunsul Israelului la masacrul comis de Hamas în sudul Israelului la 7 octombrie.

„Alte state vor urmări și vor absorbi informație", a declarat un fost oficial de securitate de la Casa Albă, familiarizat cu utilizarea sistemelor autonome de către armata americană.

Războiul dintre Israel și Hamas, au spus aceștia, are potențialul de a fi un „moment important dacă IDF va folosi AI într-un mod semnificativ pentru lua decizii în privința țintelor cu consecințe de viață și de moarte".

De la 50 de obiective pe an la 100 pe zi

La începutul lunii noiembrie, IDF a declarat că „peste 12.000” de ținte din Gaza au fost identificate de o divizie însărcinată cu gestionarea țintelor.

„Lucrăm fără compromisuri pentru a defini cine și ce este inamicul. Agenții Hamas nu sunt imuni - indiferent unde se ascund”, a explicat un oficial.

Divizia a fost înființată în 2019 în cadrul direcției de informații a IDF. Activitățile ei sunt clasificate.

Totuși, pe site-ul IDF apare informația că Israelul folosește un sistem bazat pe inteligență artificială numit Habsora (Evanghelia în războiul împotriva Hamas pentru a „produce ținte într-un ritm rapid”.

IDF scrie că „prin extragerea rapidă și automată a informațiilor", platforma a generat recomandări pentru cercetătorii săi "cu scopul de a obține o corespondență perfectă între recomandarea automată și identificarea efectuată de o persoană".

Mai multe surse familiarizate cu metodele IDF au confirmat existența „Evangheliei” pentru +972/Local Call, detaliind că aceasta a fost folosită pentru recomandări în vederea lovirii unor obiective locuințele private ale persoanelor suspectate că ar fi agenți ai Hamas sau ai Jihadului Islamic.

În ultimii ani, această divizie a ajutat IDF să clădească o bază de date despre care sursele au declarat că ar cuprinde între 30.000 și 40.000 de suspecți. Sisteme precum Evanghelia, au dezvăluit acestea, au avut un rol esențial în întocmirea listelor de persoane care puteau fi asasinate.

Aviv Kochavi, fost șef al IDF, a declarat că divizia este „alimentată de capacități de inteligență artificială” și este formată din sute de ofițeri și soldați.

Într-un interviu publicat înainte de război, el a descris "o mașină care produce cantități uriașe de date mai eficient decât orice om și le traduce în ținte de atac".

Acesta a declarat că în războiul cu Hamas din mai 2021, cu ajutorul acestui progam, armata israeliană a produs 100 de ținte într-o singură zi, din care jumătate au fost atacate, față de 50 într-un an, anterior.

Rezolvarea unei probleme de lungă durată

Prin crearea unei divizii specializate în administrarea țintelor, armata israeliană avea în vedere rezolvarea unei probleme cu care s-au confruntat în mod repetat forțele aeriene în operațiunile anterioare din Gaza, și anume epuizarea țintelor. Înalții oficiali Hamas obișnuiau să dispară în tuneluri la începutul unei noi ofensive, au declarat sursele, astfel că sisteme precum Gospel au permis IDF să localizeze și să atace un număr mult mai mare de agenți, și mai tineri.

Un oficial, care a participat la operațiunile anterioare din Gaza, a dezvăluit că pe atunci locuințele membrilor juniori ai Hamas nu erau vizate de bombardamente. Aceștia au declarat că, în opinia lor, în conflictul actual strategia pare să se fi schimbat, casele presupușilor agenți Hamas fiind acum vizate indiferent de rang.

„Este vorba de o mulțime de case. Membrii Hamas care nu contează locuiesc în case în toată Gaza. Așa că ei marchează casa, o bombardează și îi ucid pe toți cei de acolo", a declarat oficialul pentru +972/Local Call. 

Țintele primesc un „scor” pentru numărul probabil de victime civile

În scurta declarație a IDF cu privire la această divizie un oficial de rang înalt a declarat că unitatea „produce atacuri precise asupra infrastructurii asociate cu Hamas, provocând în același timp daune mari inamicului și daune minime necombatanților".

O fostă sursă militară israeliană de rang înalt a declarat pentru The Guardian că agenții folosesc o măsurătoare "foarte precisă" a ratei de evacuare a civililor dintr-o clădire cu puțin timp înainte de un atac. „Folosim un algoritm pentru a evalua câți civili au rămas. Acesta ne dă un semnal verde, galben, roșu, precum un semafor".

„Priviți cum arată Gaza. Asistăm la nivelarea pe scară largă a unei zone urbane cu arme explozive grele, astfel încât a pretinde că este exercitată o forță precisă și îngustă nu este confirmat de fapte", a comentat Richard Moyes, un cercetător care conduce Articolul 36, un grup care militează pentru reducerea efectelor nocive ale armelor.

Potrivit cifrelor publicate de IDF în noiembrie, în primele 35 de zile de război, Israelul a lovit 15 000 de obiective în Gaza, o cifră considerabil mai mare decât în operațiunile militare anterioare în acest teritoriu de coastă dens populat. Prin comparație, în războiul din 2014, care a durat 51 de zile, FDI a lovit între 5.000 și 6.000 de ținte.

Mai multe surse au declarat pentru The Guardian și +972/Local Call că, atunci când se autoriza o lovitură asupra locuințelor private ale unor persoane identificate ca fiind agenți ai Hamas sau ai Jihadului Islamic, se știa în avans numărul civililor despre care era de așteptat să fie uciși.

Fiecare țintă, au spus acestea, avea un fișier care conținea un scor al daunelor colaterale stipulând câți civili erau susceptibili de a fi uciși în urma unui atac.

O sursă care a lucrat până în 2021 la planificarea bombardamentelor pentru IDF a declarat că "decizia de a lovi este luată de comandantul unității de serviciu", unii dintre aceștia fiind mai dispuși să apese pe trăgaci decât alții,

Sursa a mai spus că au fost situații în care „existau îndoieli cu privire la o țintă” și "am ucis ceea ce am considerat a fi o cantitate disproporționată de civili".

Un purtător de cuvânt al armatei israeliene a declarat: "Ca răspuns la atacurile barbare ale Hamas, IDF acționează pentru a dezmembra capacitățile militare și administrative ale Hamas. Prin contrast puternic cu atacurile intenționate ale Hamas asupra bărbaților, femeilor și copiilor israelieni, IDF respectă dreptul internațional și ia măsuri de precauție fezabile pentru a atenua daunele provocate civililor".

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite