11 state membre ale Consiliului de Securitate al ONU îi îndeamnă pe talibani să anuleze „măsurile opresive" împotriva femeilor

0
Publicat:

11 state membre ale Consiliului de Securitate al ONU au făcut apel vineri la talibanii aflaţi la putere la Kabul să ridice „toate măsurile opresive" luate împotriva femeilor din Afganistan, relatează AFP, citată de Agerpres.

Protest in Koln in favoarea femeilor din Afganistan FOTO Profimedia
Protest in Koln in favoarea femeilor din Afganistan FOTO Profimedia

Apelul a fost făcut de Albania, Brazilia, Ecuador, Elveţia, Emiratele Arabe Unite, Franţa, Gabon, Japonia, Malta, Marea Britanie şi SUA, în cadrul unei reuniuni cu uşile închise cu privire la situaţia din această ţară.

Îi îndemnăm pe talibani să anuleze toate măsurile opresive împotriva femeilor şi fetelor", a declarat presei ambasadorul japonez Ishikane Kimihiro, în numele celor 11 state.

Semnatarii apelului au cerut talibanilor respectarea drepturilor femeilor şi fetelor, „precum şi participarea şi incluziunea lor depline, egale şi semnificative în toate domeniile societăţii, de la politică şi economie la educaţie şi spaţiul public".

Apelul vine după excluderea femeilor şi fetelor afgane din şcoli şi universităţi şi la interzicerea angajării de femei de către ONG-urile naţionale şi internaţionale.

Potrivit declarației, din cauza acestei măsuri, „ONG-urile nu vor mai putea ajunge la persoanele care au în cea mai mare măsură nevoie de materiale şi servicii vitale, în special femeile şi fetele"

Ca urmare a respectivei interdicţii, pronunţate pe 24 decembrie de guvernul taliban, mai multe organizaţii umanitare au hotărât să-şi suspende activităţile din cauza.

ONU a decis însă să-şi continue operaţiunile: „Situaţia femeilor şi fetelor din Afganistan trebuie să rămână în fruntea agendei Consiliului de Securitate".

De precizat că, după ce autorităţile talibane din Afganistan au interzis accesul femeilor la educaţie superioară, Iranul a anunţat că are în vedere suplimentarea locurilor din universităţi pentru studentele afgane care doresc să-şi continue studiile.

Amintim că, în urmă cu câteva zile, Guvernul taliban din Afganistan a cerut închiderea tuturor saloanelor de înfrumusețare pentru femei și le-a interzis afganelor să lucreze în centrele comerciale, potrivit postului arab de televiziune Al-Arabiya, relatează agenția APA.  

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite