Studentele afgane care doresc să își continue studiile vor putea merge în Iran

0
Publicat:

După ce autorităţile talibane din Afganistan au interzis accesul femeilor la educaţie superioară, Iranul a anunţat că are în vedere suplimentarea locurilor din universităţi pentru studentele afgane care doresc să-şi continue studiile, a relatat Afganistan.

Fetele din Afganistan vor avea ocazia să studieze în Iran / Foto: EPA-EFE
Fetele din Afganistan vor avea ocazia să studieze în Iran / Foto: EPA-EFE

Iranul a mărit de 5 ori bugetul Universităţii din Teheran pentru bursele dedicate studenţilor din Afganistan, conform unui anunţ făcut marţi de agenţia de presă iraniană IRNA. Această măsură va permite învăţământului universitar iranian să susţină în acest an mai mulţi studenţi din Afganistan, în special femei, conform unui reprezentant al Universităţii din Teheran.

În prezent, un număr de 470 de studenţi afgani, dintre care aproximativ un sfert sunt femei, studiază la Universitatea din Teheran. Mai mult de jumătate dintre aceşti studenţi dispun de burse de studii.

După ce talibanii au luat măsura închiderii universităţilor pentru studente, Iranul a anunţat că este gata să le pună la dispoziţie acestora o serie de facilităţi speciale pentru a-şi putea continua studiile.

Fetele din Afganistan sunt private de învăţământul secundar de la venirea la putere a fundamentaliştilor islamişti, pentru o durată nedeterminată, iar din luna decembrie nu mai au voie nici în universități.

La instalarea lor la putere în august 2021, talibanii au promis că vor fi mai flexibili, însă au revenit în mare măsură la interpretarea extrem de strictă a islamului care a marcat primul lor regim, între 1996 şi 2001.

Restricţiile la adresa libertăţilor s-au înmulţit, în special împotriva fetelor şi femeilor, care au fost îndepărtate treptat din viaţa publică.

În prezent, nu doar femeile suferă în Afganistan. Talibanii vizează, de asemenea, grupurile minoritare religioase și etnice. Economia este paralizată; sistemul de sănătate s-a prăbușit, iar oamenii mor de foame. Activiștii pentru drepturile omului cer mai multe sancțiuni împotriva talibanilor.

În lumePartenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite