Secretarul de stat Antony Blinken avertizează asupra interdicţiei impuse de talibani femeilor de a lucra în ONG-uri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Secretarul de stat american Antony Blinken a avertizat cu privire la consecinţele devastatoare pentru Afganistan ale deciziei regimului taliban de la Kabul, care a interzis femeilor să lucreze în ONG-uri, transmite AFP.

Antony Blinken, îngrijorat de situația femeilor din  Afganistan FOTO EPA EFE
Antony Blinken, îngrijorat de situația femeilor din Afganistan FOTO EPA EFE

"Sunt foarte îngrijorat de interzicerea talibanilor pentru femei de a distribui ajutoare umanitare vitale pentru milioane de persoane în Afganistan", a scris Antony Blinken pe Twitter.

"Această decizie poate fi devastatoare pentru poporul afgan", a adăugat şeful diplomaţiei americane.  

Locurile de muncă pentru femei, suspendate

Ministerul afgan al Economiei a ordonat tuturor organizaţiilor neguvernamentale naţionale şi internaţionale să suspende locurile de muncă ale angajatelor lor până la noi ordine. Motivul invocat a fost nerespectarea regulilor cu privire la purtarea hijabului, vălul pe care femeile sunt obligate să îl poarte în public. În cazul nerespectării acestui ordin, licenţa ONG-urilor va fi retrasă.

Femeile şi fetele afgane au fost în mare parte excluse din viaţa publică după ce talibanii au preluat puterea în august 2021. În pofida promisiunilor de a fi mai flexibili, talibanii au revenit la interpretarea ultra-rigoristă a islamului, care a marcat prima lor perioadă la putere (1996-2001).

Ministerul afgan al Economiei a ordonat, printr-o scrisoare, tuturor organizaţiilor neguvernamentale (ONG) naţionale şi internaţionale să suspende locurile de muncă ale angajatelor lor până la noi ordine.

Ce motive au invocat

Motivul invocat pentru noile reguli este nerespectarea de către angajate a regulilor guvernului taliban cu privire la hijab, acoperământul de cap pe care femeile trebuie să îl poarte în public. În cazul în care vreun ONG nu respectă acest ordin, licenţa îi va fi retrasă, se arată în scrisoarea semnată de ministrul Deen Mohammad Hanif.

Purtătorul de cuvânt al ministerului, Abdul Rahman Habib, a confirmat pentru dpa autenticitatea scrisorii.

Marţi, Ministerul Învăţământului Superior din această ţară a interzis accesul fetelor şi femeilor la învăţământul universitar, ceea ce a stârnit un val de proteste în ţară şi în străinătate. Adolescentele au fost deja private de a merge la şcoală mai departe de clasa a şasea de la revenirea la putere a talibanilor anul trecut, scrie Agerpres.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite