Motivul pentru care Prințul Harry s-a lăudat că a ucis talibani. Dezvăluirea, criticată

0
Publicat:

Prințul Harry a fost acuzat că a dezvăluit numărul de soldați talibani pe care i-a ucis ca mijloc de a obține securitate suplimentară pe cheltuiala contribuabililor, notează Daily Mail.

Printul Harry în uniforma de pilot în armată. FOTO: Profimedia
Printul Harry în uniforma de pilot în armată. FOTO: Profimedia

Ducele de Sussex este implicat într-o bătălie juridică cu Ministerul de Interne privind detaliile securității sale în Marea Britanie. În cartea sa de memorii „Rezerva”Harry a detaliat „șase misiuni care s-au încheiat cu luarea de vieți omenești”, menționând că „toate au fost considerate justificate” de el și de superiorii săi.

Decizia de a include astfel de detalii grafice în cartea sa a stârnit o indignare generalizată și chiar apeluri în Afganistan pentru ca Harry să fie judecat.

Dr. Alan Mendoza, de la think tank-ul Henry Jackson Society, a declarat pentru The Sun că aceste comentarii par „calculate”.

„Afirmațiile prințului Harry cu privire la numărul de talibani pe care i-ar fi ucis - fie că sunt adevărate sau nu - par calculate pentru a atinge un singur obiectiv: să-și asigure o securitate suplimentară pe cheltuiala contribuabilului britanic”, a declarat Mendoza. 

Mawlavi Mohammad Qasim, un director media al talibanilor, a încercat să profite de detaliile din memoriile lui Harry, sugerând că acestea „au expus adevărata față a lumii occidentale”.  

Expertul regal Richard Fitzwilliams a declarat anterior pentru MailOnline că mărturisirea lui Harry ar putea fi văzută ca o tactică „pentru a obține securitatea de care simte că are nevoie atunci când vizitează Marea Britanie”.

„M-am gândit că ar putea folosi această recunoaștere extrem de neobișnuită pentru a face presiuni asupra Ministerului de Interne pentru a-i acorda ceea ce dorește, fie pentru a plăti pentru protecția poliției 24 de ore din 24 când se află aici, recăpătând paza pe care a pierdut-o atunci când el și Meghan au renunțat la statutul de membri majori ai familiei regale în activitate. Acum el poate afirma în mod credibil că există o nouă amenințare”, a declarat Richard Fitzwilliams. 

Fostul șef al armatei, colonelul Richard Kemp, a avertizat, de asemenea, că mărturisirile lui Harry ar putea „provoca” simpatizanți pro-talibani „să încerce să se răzbune” și, eventual, „să incite unele persoane să încerce un atac asupra soldaților britanici oriunde în lume”.

Harry a dezvăluit pentru prima oară câte persoane a ucis personal în timpul perioadei petrecute în Afganistan, mai exact în 2007-2008 și în 2012, când a și pilotat un elicopter de atac Apache. 

În memorii, Harry a recunoscut că mulți dintre colegii săi soldați nu ar putea spune cu exactitate câte persoane au ucis în timpul războiului. Dar a spus că și-a făcut o prioritate din a ține socoteala din momentul în care a ajuns, pentru a se responsabiliza și pentru a-și păstra conștiința curată.

„Rezervă“, volumul de memorii al prințului Harry, duce de Sussex, este publicat internațional astăzi, 10 ianuarie 2023, în 16 limbi. În România, cartea apare atât în format clasic, cât și în format digital, la editura Nemira. 

Vedete



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite