Preşedintele Emmanuel Macron, pe portavionul Charles de Gaulle pentru tradiţionala reuniune de Crăciun cu militarii

0
Publicat:

Preşedintele francez Emmanuel Macron se va afla luni pe portavionul francez Charles de Gaulle din largul Egiptului pentru tradiţionala reuniune de Crăciun cu militarii, informează AFP.

Președintele francez se va întâlni cu militarii pe portavionul francez Charles de Gaulle
Președintele francez se va întâlni cu militarii pe portavionul francez Charles de Gaulle

Emmanuel Macron se va întâlni în seara zilei de luni, 19 decembrie, cu militarii pe nava amiral a Marinei Franceze.

El va dormi la bordul gigantului de oţel, înainte de a merge în Iordania, marţi.

Portavionul Charles de Gaulle participă atât la consolidarea poziţiei de apărare şi descurajare a NATO împotriva Rusiei, pe fondul războiului din Ucraina, cât şi la lupta împotriva terorismului din Irak şi Siria.

„Este un instrument de agilitate strategică. În funcţie de evoluţia situaţiei, se poate deplasa din Marea Mediterană în Marea Roşie sau Oceanul Indian", a subliniat preşedinţia franceză.

Franţa conduce o misiune în România

Cel mai mare vas al Marinei Franceze, plecat din Toulon pe 15 noiembrie, este însoţit de fregate, petroliere, un submarin nuclear şi avioane de patrulare maritimă.

Pentru ultimele sale reuniuni de Crăciun cu trupele, Emmanuel Macron a fost în Africa - în Ciad în 2018 şi în Coasta de Fildeş în 2019. În 2020 şi 2021, a trebuit să renunţe, din cauza pandemiei de COVID-19, aminteşte AFP. Anul trecut, relaţiile s-au deteriorat şi cu junta la putere din Mali, unde şeful statului plănuise să meargă.

Ulterior, Franţa şi-a reorientat parţial prezenţa militară pe frontul de est al NATO, în faţa ameninţării ruse, şi a pus capăt operaţiunii antiteroriste Barkhane din Sahel.

De la ofensiva rusă din Ucraina din 24 februarie, Franţa conduce o misiune în România, în avanposturile conflictului ucrainean, unde a desfăşurat 900 de oameni, circa 20 de vehicule blindate de luptă de infanterie şi 13 tancuri Leclerc.

De asemenea, avioanele de vânătoare franceze contribuie cu regularitate la securizarea spaţiului aerian al Poloniei şi al ţărilor baltice. Franţa desfăşoară şi misiuni de securitate în Marea Neagră cu mijloace aeriene navale.

Europa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite