Franţa a repoziţionat portavionul Charles de Gaulle în Mediterana. NATO: Avioanele vor patrula deasupra României şi Bulgariei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
NATO are peste 130 de aeronave în alertă care apără activ spaţiul aerian aliat FOTO Shutterstock
NATO are peste 130 de aeronave în alertă care apără activ spaţiul aerian aliat FOTO Shutterstock

Alianţa Nord Atlantică anunţă luni că portavionul nuclear Charles de Gaulle, aflat în Marea Mediterană, a fost însărcinat să asigure protejarea spaţiului aerian aliat din flancul sud-estic al NATO.

Avioanele de pe Charles de Gaulle, inclusiv avioanele de luptă Rafale M, esenţiale pentru misiunile de poliţie şi supraveghere aeriană ale NATO, „vor efecuta misiuni de patrulare pe cerul Aliaţilor NATO, România şi Bulgaria”, se arată într-un comunicat de presă al NATO.

În prezent, NATO are peste 130 de aeronave în alertă care apără activ spaţiul aerian aliat, menţinând patrule 24/7 de-a lungul graniţelor de est ale NATO. 

Pe 20 ianuarie 2022, Franţa anunţa că portavionul cu propulsie nucleară Charles de Gaulle - considerat un „instrument de putere şi de influenţă excepţional” - va pleca în Marea Mediterană în februarie pentru a participa la lupta împotriva grupării Stat Islamic în Siria şi Irak. 

În luna aprilie, nave militare şi avioane franceze erau programate a fi desfăşurate în apropiere de România, pentru a participa la manevre militare în Marea Neagră. 

Pe 4 martie, ministra franceză a Apărării, Florence Parly, a declarat că motivul pentru care portavionul se va deplasa mai aproape de România este acela de „a executa misiuni de poliţie aeriană, recunoaştere şi culegere de informaţii”. 

Portavionul francez nu poate intra în Marea Neagră din cauza prevederilor Convenţiei de la Montreux.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite