Papa Francisc susține că Vaticanul este implicat într-o misiune secretă de pace privind Ucraina

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vaticanul este implicat într-o misiune de pace în încercarea de a pune capăt conflictului dintre Rusia şi Ucraina, a declarat duminică Papa Francisc, fără alte detalii.

Papa Francisc FOTO Profimedia
Papa Francisc FOTO Profimedia

"Sunt dispus să fac tot ce trebuie făcut. Există o misiune în desfăşurare, dar încă nu este publică. Când va fi publică, o voi dezvălui", le-a spus papa jurnaliştilor în avionul cu care s-a întors la Vatican după o vizită de trei zile în Ungaria, scrie Agerpres.

"Cred că pacea se obţine mereu prin deschiderea canalelor. Pacea nu se poate obţine niciodată prin închidere. Nu este uşor", a afirmat suveranul pontif.

Papa Francisc a adăugat că a vorbit despre situaţia din Ucraina cu premierul ungar Viktor Orban şi cu mitropolitul Hilarion, reprezentant al Bisericii Ortodoxe Ruse la Budapesta.

"La aceste întâlniri, nu am vorbit despre Scufiţa Roşie. Am vorbit despre toate aceste lucruri. Toată lumea este interesată de drumul spre pace", a declarat el.

De când Rusia a invadat Ucraina în februarie 2022, papa Francisc a pledat pentru pace în fiecare săptămână şi şi-a exprimat în mod repetat dorinţa de a acţiona ca intermediar între Kiev şi Moscova. Oferta sa nu a dus până acum la niciun progres.

Premierul ucrainean Denis Şmihal s-a întâlnit joi cu papa la Vatican şi a spus că a discutat despre o "formulă de pace" înaintată de preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski. El a mai declarat că l-a invitat pe suveranul pontif să viziteze Kievul.

În vârstă de 86 de ani, papa Francisc a declarat anterior că vrea să efectueze o vizită la Kiev, dar şi la Moscova, în cadrul unei misiuni de pace.

EuropaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite