Războiul din Ucraina şi migraţia, pe agenda vizitei papei Francisc în Ungaria

0
Publicat:

Papa Francisc sosește vineri în Ungaria pentru o vizită pastorală de trei zile - prima sa călătorie completă în această țară de când a devenit Papă, în urmă cu 10 ani, notează CNN.

Papa Francisc jpg

Ceea ce l-a ținut departe a fost poziția dură anti-migranți a premierului Viktor Orban, în contrast cu compasiunea suveranului pontif în vârstă de 86 de ani pentru toți refugiații.

Ceea ce îl aduce aici acum, pe lângă sprijinul său pentru catolici, este războiul din Ucraina.

Ungaria și Ucraina au o graniță comună de 134 km, dar spre deosebire de alți lideri UE,  Orban a refuzat să susțină ajutorul militar pentru Kiev și a menținut relațiile cu Vladimir Putin.

„Va fi, de asemenea, o călătorie în centrul Europei, peste care continuă să sufle vânturile înghețate ale războiului”, a declarat Papa înaintea vizitei sale.

Papa argentinian a mai fost în Europa de Est - în 2019 în România și în 2021 în Slovacia. În drumul său spre Slovacia, el s-a oprit pentru câteva ore pentru a celebra o slujbă la Budapesta, evenimentul de închidere a Congresului Euharistic Internațional.

Suveranul pontif a promis că se va întoarce, iar diplomația ungară a prezentat evenimentul ca un triumf diplomatic pentru guvernul Orban, chiar o șansă de a pune capăt izolării sale internaționale din cauza războiului din Ucraina.

„Papa este cu noi” - este titlul unui articol din Magyar Nemzet de joi, cotidianul emblematic al partidului de guvernământ Fidesz. Vizita Papei, sugera articolul, a fost o aprobare atât a așa-numitei politici pro-pacea a guvernului în Ucraina, cât și a politicilor sale pro-familie în țară.

„De la Roma, Papa Francisc vede tocmai această luptă nedreaptă și isteria războiului fără sens”, a continuat articolul. Ungaria a refuzat fie să furnizeze arme Ucrainei, fie să permită aliaților NATO să le livreze prin spațiul aerian ungar.

Cu toate acestea, joi, șeful forțelor armate maghiare, Romulusz Ruszin-Szendi, a fost demis  fără a fi prezentate motive. Speculațiile din mass-media s-au axat pe afirmațiile unui nou site de investigații, Atlatszo, potrivit cărora elicoptere militare franceze au fost livrate Ucrainei prin intermediul unei baze aeriene din vestul Ungariei.

Un punct de vedere diferit asupra vizitei Papei vine de la András Hodász, un fost preot romano-catolic care a demisionat recent din preoție din cauza diferențelor de opinie cu biserica și a presiunii la care a fost supus pentru a păstra tăcerea.

„Diavolul se ascunde în detalii”, a declarat Hodász pentru BBC. „Guvernul maghiar cere pace cu orice preț. O încetare imediată a focului care ar putea confirma liniile de front existente. Acest lucru contrastează cu cuvintele Sfântului Părinte, care spune că Rusia ar trebui să se retragă la vechile granițe. Papa recunoaște dreptul legitim al Ucrainei la autoapărare".

Aceleași personalități publice care l-au condamnat pe Papa în trecut din cauza migrației, a spus el, îl primesc acum cu brațele deschise. „Opinia publică”, a remarcat el, „pare la fel de nestatornică și manipulabilă ca vântul".

Aceasta este prima călătorie externă a Papei de când a fost tratat în spital pentru bronșită la sfârșitul lunii martie. Înaintea vizitei, el s-a întâlnit cu prim-ministrul ucrainean Denys Shmyhal, care l-a invitat să viziteze Kievul.

Sâmbătă, Papa se va întâlni cu persoane sărace și fără adăpost, precum și cu refugiați din Ucraina, Afganistan, Sudan, Iran, Irak și Pakistan. Printre aceștia se numără Abouzar Soltani, un iranian convertit la creștinism, care a petrecut 18 luni în detenție într-o „zonă de tranzit” din Ungaria.

Vizita Papei se încheie duminică, cu celebrarea unei slujbe în piața Kossuth, în fața parlamentului ungar. Sunt așteptate sute de mii de persoane, inclusiv maghiari din țările vecine.

Vineri, Papa Francisc se va întâlni cu Orban și cu președintele ungar Katalin Novak, arhitectul încercărilor țării de a încuraja cuplurile să aibă mai mulți copii.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite