Miza României la summitul de la Vilnius este parafarea acordului de asociere al Republicii Moldova cu UE, spune Bogdan Aurescu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bogdan Aurescu spune că summitul de la Vilnius, din 28-29 noiembrie, va fi un moment istoric
Bogdan Aurescu spune că summitul de la Vilnius, din 28-29 noiembrie, va fi un moment istoric

Secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Externe Bogdan Aurescu afirmă că miza principală a Summit-ului Parteneriatului Estic de la Vilnius, de la sfârşitul lunii noiembrie, este, pentru România, parafarea acordului de asociere şi cel de liber schimb al Republicii Moldova cu UE.

Secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Externe Bogdan Aurescu a declarat, vineri, la o conferinţă susţinută la Facultatea de Studii Europene a Universităţii "Babeş-Bolyai" (UBB) din Cluj, pe tema Summit-ului UE de la Vilnius, că este nevoie de cât mai mulţi paşi pentru ancorarea ireversibilă a Republicii Moldova în parcursul european.

"Summit-ul Parteneriatului Estic de la Vilnius, din 28-29 noiembrie, va fi un moment istoric. Aşteptările României faţă de acest summit sunt legate de continuarea procesului de asociere politică şi de integrare economică a statelor din Parteneriatul Estic. Dorim o declaraţie politică a Summit-ului care să confere o viziune, o perspectivă clară a Parteneriatului Estic în continuare. 

Republica Moldova este, pentru România, miza principală a Summit-ului de la Vilnius şi dorim parafarea integrală a acordului de asociere şi a acordului de liber schimb al Republicii Moldova cu UE. În 2014, prioritatea este semnarea cât mai rapidă a acordurilor, astfel încât să fie posibil ca şi Parlamentul de la Chişinău să poată ratifica acordul de asociere şi cel de liber schimb. Este nevoie să facem cât mai mulţi paşi pentru ancorarea ireversibilă a Republicii Moldova în parcursul european", a spus Aurescu.

Potrivit acestuia, Republica Moldova este considerată statul cel mai performant în îndeplinirea parametrilor ceruţi de Parteneriatul Estic, din următoarea categorie făcând parte Ucraina şi Georgia, iar apoi vin state "cu alte traiectorii, cu alte preferinţe privind intensificarea relaţiilor pe plan european, din diferite motive, cum sunt Armenia, Azerbaijan, Belarus".

Secretarul de stat în MAE a subliniat că, după Summit-ul de la Vilnius, se va analiza şi posibilitatea liberalizării vizelor pentru Republica Moldova.

Bogdan Aurescu participă, vineri, la Facultatea de Studii Europene a Universităţii "Babeş-Bolyai" (UBB) din Cluj-Napoca, la o dezbatere pe tema Summit-ului UE de la Vilnius de la sfârşitul lunii noiembrie, Parteneriatul Estic şi perspectiva europeană a Republicii Moldova, alături de ambasadorul Republicii Moldova în România, Iurie Reniţă, şi fostul negociator şef al României cu UE Vasile Puşcaş.

Summit-ul Parteneriatului Estic va avea loc în perioada 28-29 noiembrie la Vilnius, capitala Lituaniei, ţară care deţine preşedinţia UE.

CITEŞTE MAI MULT

VIDEO LIVE FOTO 100.000 de oameni, potrivit organizatorilor, s-au adunat astăzi în centrul Chişinăului, pentru a susţine cursul european al ţării

Zeci de mii de oameni au venit astăzi, în Piaţa Marii Adunări Naţionale, pentru a susţine cursul de integrare europeană a Republicii Moldova. Mitingul este organizat de partidele din coaliţia de la guvernare, care susţin că la manifestaţie ar participa 100.000 de oameni. Potrivit poliţiei, cifra ar fi de circa 60.000.

Deutsche Welle: Miting pro-european impresionant la Chişinău

Piaţa Marii Adunări Naţionale din centrul Chişinăului s-a umplut duminică sub drapelele Uniunii Europene. Aproximativ 100.000 de basarabeni au participat la un miting menit să convingă UE de faptul că în Republica Moldova, în pofida migraţiei fără precedent şi a unei minorităţi cu viziuni pro-ruse, există suficient spirit european.

Cât a costat organizarea mitingului pro-Europa la Chişinău

Partidul Liberal Democrat, Partidul Democrat şi Partidul Liberal Reformator au reuşit să scoată, duminică, zeci de mii de membrii şi susţinătorii în Piaţa Marii Adunări Naţionale de la Chişinău, la un miting pro-european. Reprezentanţii celor trei formaţiuni evită să spună cât s-a cheltuit pentru organizarea acţiunii.

Presa internaţională despre marea adunare pro-Europa: „Zeci de mii de oameni au susţinut integrarea europeană la Chişinău“

Despre manifestaţia proeuropeană de ieri, din Piaţa Marii Adunăru Naţionale, a scris şi presa europeană, dar şi cea din Federaţia Rusă.

Putin şi Ianukovici, întâlnire-fulger de cinci ore. Ucraina vrea şi în uniunea vamală a ruşilor, şi în zona de liber schimb a UE

Preşedintele rus Vladimir Putin şi omologul său ucrainean, Viktor Ianukovici, s-au întâlnit în mare secret duminică, după ce au amânat o întâlnire planificată pentru săptămâna trecută. Cei doi şefi de stat au discutat timp de cinci ore la Soci, staţiunea rusească de la Malul Mării Negre unde, peste câteva luni, va avea loc ediţia din 2014 a Jocurilor Olimpice de Iarnă.

EuropaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite