Presa internaţională despre marea adunare pro-Europa: „Zeci de mii de oameni au susţinut integrarea europeană la Chişinău“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Zeci
de mii de oameni au susţinut integrarea europeană la Chişinău FOTO: Tudor Iovu
Zeci de mii de oameni au susţinut integrarea europeană la Chişinău FOTO: Tudor Iovu

Despre manifestaţia proeuropeană de ieri, din Piaţa Marii Adunăru Naţionale, a scris şi presa europeană, dar şi cea din Federaţia Rusă.

Zeci de mii de oameni au susţinut integrarea europeană la Chişinău, scrie presa internaţională despre mitingul de duminică. „Zeci de mii de moldoveni s-au adunat pentru a demonstra interesul lor faţă de Uniunea Europeană în centrul Chişinăului“, notează  Associated press. „Mitingul a fost organizat cu 2 săptămâni înainte de Summitul Parteneriatului Estic de la Vilnius pentru a demonstra speranţa Republicii Moldova de a semna Acordul de Asociere cu UE“, mai scrie Associated Press.

Agenţia de ştiri din România Mediafax menţionează că „la miting au participat persoane venite din toate regiunile ţării, purtând drapelul naţional, cel al Uniunii Europene sau pancarte uriaşe cu numele raionului din care proveneau“. Totodată, postul de televiziune TVR2 a difuzat un reportaj în care menţiona că evenimentul este un răspuns dat Moscovei.  „Au venit din toate colţurile ţării pentru a participa la manifestaţia Pro Europeană. Adunarea de la Chişinău poate fi interpretată ca un răspuns la tentativele Moscovei de a împiedica Republica Moldova să se apropie de de Uniunea Europeană. [...]”, se spune în reportajul TVR2.

Despre evenimentul de ieri a scris şi presa din Ucraina. Agenţia de ştiri RBC notează că în cadrul mitingului a fost semnată o declaraţie prin care „autorităţile se obligă să reziste presiunilor naţionale şi internaţionale şi să nu se abată de la parcursul european al Republicii Moldova“. Agenţia de ştiri Regnum, din Federaţia Rusă  scrie că opoziţia din Republica Moldova, dar şi reprezentanţii unor organizaţii ar fi declarat anterior că oamenii au fost aduşi cu forţa la manifestare, folosindu-se instrumentele administrative drept presiune asupra lor.  Regnum scrie că, potrivit organizatorilor, la acţiune au participat circa 100.000 de oameni, iar, potrivit poliţiştilor, circa 60.000.


 

Republica MoldovaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite