LIVE TEXT | Încoronarea lui Charles. Regele și regina Camilla au salutat mulțimea de la balconul Palatului Buckingham FOTO VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Regele Charles al III-lea al Regatului Unit al Marii Britanii şi al Irlandei de Nord şi regina consoartă Camilla au fost încoronaţi sâmbătă la Abaţia Westminster din Londra în cadrul unei ceremonii oficiale urmărite în întreaga lume.

UPDATE Poliţia britanică a operat 52 de arestări în timpul încoronării regelui Charles al III-lea

Poliţia britanică a anunţat că a operat 52 de arestări în timpul operaţiunilor speciale desfăşurate pe durata încoronării regelui Charles al III-lea, transmite sâmbătă Reuters. Detalii aici

UPDATE Salve de tun au marcat încoronarea în Irlanda de Nord

Douăzeci şi unu de salve de tun au răsunat la castelul Hillsborough din County Down, Irlanda de Nord, pentru a marca încoronarea regelui Charles al III-lea ce a avut loc sâmbătă la Westminster Abbey, transmite Reuters.

Ceremonia oficială a avut loc la Royal Hillsborough, reşedinţa regală a monarhilor britanici în Irlanda de Nord.

Sub un cer cenuşiu, ploaia s-a oprit pe măsură ce aproximativ 2.000 de persoane s-au adunat în perimetrul castelului pentru a asista la ceremonia de încoronare în direct, pe un ecran uriaş.

În momentul în care Charles a fost încoronat la Westminster Abbey din Londra, rezervişti ai Bateriei 206 (Ulster) din cadrul Regimentului 105 de Artilerie Regală au declanşat canonada.

UPDATE Kate Middleton, omagiu pentru prințesa Diana și regina Elisabeta

Prințesa de Wales a oferit o lecție de eleganță, dar și multă emoție. Kate Middleton a purtat două accesorii prin care a adus un omagiu emoționant adus prințesei Diana și reginei Elisabeta a II-a.

Prințesa de Wales a purtat o rochie de mătase de culoarea fildeșului, o creație a casei de modă Alexander McQueen – unul din brandurile sale favorite, scrie Insider.

Kate Middleton, alături de soțul ei, prințul William FOTO Profimedia
Kate Middleton, alături de soțul ei, prințul William FOTO Profimedia

Kate Middleton și-a folosit accesoriile pentru a aduce un omagiu emoționant Reginei Elisabeta și Prințesei Diana la încoronarea Regelui Charles al III-lea. Detalii aici

UPDATE Absenţa prințului Harry de la balcon, semn că nu există o reconciliere

Regele Charles al III-lea şi-a făcut apariţia la balconul Palatului Buckingham împreună cu soţia sa, regina Camilla, moştenitorul tronului, prinţul William, şi alţi membri de rang înalt ai familiei regale, dar prinţul Harry, fiul cel mic al regelui, a fost absent.

Harry, a cărui prezenţă la încoronarea tatălui său a fost în sub semnul întrebării la începutul acestui an, după ce a detaliat certurile din familie în cartea sa de memorii „Spare", nu a avut niciun rol oficial în cadrul ceremoniei, scrie Agerpres.

El a participat mai devreme sâmbătă la ceremonia de la Westminister Abbey, fără soţia sa Meghan şi cei doi copii ai lor, care au rămas în Statele Unite. Fiul său cel mare, Archie, împlineşte sâmbătă patru ani. Detalii aici

UPDATE Joe Biden salută „prietenia îndelungată” dintre SUA și Marea Britanie

Preşedintele american Joe Biden i-a felicitat sâmbătă pe regele Charles al III-lea şi regina Camilla şi a salutat „îndelungata prietenie” dintre Statele Unite şi Marea Britanie.

„Prietenia îndelungată dintre Statele Unite şi Marea Britanie reprezintă o sursă de forţă pentru cele două popoare ale noastre”, a scris Biden pe contul său de Twitter, spunând că este „mândru” că soţia sa, Jill, reprezintă Statele Unite la ceremonia de încoronare de la Londra. Detalii aici

UPDATE Regele Charles al III-lea și regina Camilla au salutat mulțimea de la balconul Palatului Buckingham

Regele Charles al III-lea și regina Camilla au ieșit la ora 16.25 pentru saluta mulțimea adunată în fața Palatului Buckingham.

„Minunat!”, a exclamat regina Camilla într-o reacție față de uralele zecilor de mii de oameni care s-au adunat pentru a asista la acest moment.

Regele Charles al III-lea și regina Camilla au fost însoțiți de mai mulți membri ai familiei regale, printre care prințul moștenitor William și soția sa Kate Middleton.

Prinţul Harry, fiul cel mic al regelui, a fost absent, la fel ca prinţul Andrew, fratele regelui.

FOTO Profimedia
FOTO Profimedia

UPDATE Unde a stat Harry la ceremonie și de ce a lipsit Meghan Markle

Prinţul Harry, duce de Sussex, nu a stat în primul rând la ceremonia de încoronare a tatălui lui, regele Charles al III-lea. El a avut loc abia în rândul al treilea, la două rânduri în spatele fratelui său, William, prinţ de Wales.

Harry, purtând medaliile militare prinse la sacou, şi-a făcut sâmbătă intrarea în Abaţia Westminster în timp ce vorbea cu verişoara lui prinţesa Beatrice şi cu soţul acesteia, Edoardo Mapelli Mozzi.

A salutat şi a zâmbit către invitaţi în timp ce înainta prin naosul abaţiei. Detalii aici

UPDATE Mesajul Comisiei Europene: Un „simbol al stabilității și continuității”

Încoronarea lui Charles al III-lea este „o mărturie a forţei durabile a monarhiei britanice, un simbol al stabilităţii şi continuităţi”, a scris sâmbătă preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, pe contul său de Twitter.

„Felicitările mele regelui Charles al III-lea şi reginei Camilla”, a adăugat președinta Comisiei Europene, postând fotografii de la ceremonia de încoronare la care a fost prezentă. Detalii aici

UPDATE Regele Charles al III-lea și regina Camilla se întorc la Palatul Buckingham, de unde vor saluta mulțimea

FOTO EPA-EFE
FOTO EPA-EFE

UPDATE Ceremonia de încoronare a regelui Charles al III-lea în Westminster s-a încheiat cu intonarea imului național al Marii Britanii

Soţia regelui Charles al III-lea, Camilla, a fost de asemenea încoronată regină a Regatului Unit.

Ea a primit coroana purtată de regina Mary, bunica reginei Elisabeta a II-a şi soţia regelui George al V-lea, în 1911. Coroana a fost împodobită însă cu noi pietre preţioase din colecţia regală.

Înainte de a fi încoronată, Camilla a fost unsă cu mir în faţa publicului. De acum ea va fi numită regină şi nu regină consoartă. 

Potrivit tradiţiei britanice, soţiile monarhilor sunt încoronate ca regine, lucru care nu se întâmplă cu soţii reginelor, aşa cum a fost cazul Ducelui de Edinburgh, Philip, tatăl lui Charles al III-lea şi soţul Elisabetei a II-a.

În vârstă de 75 de ani, divorţată de primul său soţ, Camilla este de 18 ani cea de-a doua soţie a lui Charles, care a mai fost căsătorit cu prinţesa Diana, cu care are doi copii, prinţii William şi Harry şi de care a divorţat în 1996.

UPDATE Charles al III-lea a fost uns ca rege al Marii Britanii și al Irlandei de Nord

Regele Charles al III-lea a fost uns cu mir, în spatele unui paravan şi departe de privirile publicului, în partea cea mai sacră a ceremoniei sale de încoronare,.

După momentul ungerii ca rege, regele a primit însemnele regale, inclusiv coroana.

Charles al III-lea este cel de-al 40-lea suveran care a fost încoronat la Westminster Abbey începând din 1066.

FOTO Profimedia
FOTO Profimedia

UPDATE Charles al III-lea a făcut rugăciunea regelui

Numeroşi şefi de state şi de guverne din străinătate, capete încoronate şi membri ai familiei regale extinse a Regatului Unit asistă la ceremonia de încoronare.

FOTO Profimedia
FOTO Profimedia

UPDATE Ceremonia de încoronare Regelui Charles al III-lea şi a reginei consoarte Camilla a început la Westminster Abbey din Londra

Marile provocări care îl așteaptă pe Charles al III-lea, explicate de un istoric britanic. „Regina a ascuns cumva astea”

Doctor în istorie în Marea Britanie, Tessa Dunlop vorbește, într-un interviu pentru „Adevărul”, despre încoronarea regelui Charles și despre provocările care vor urma. Următoarele decenii ar putea fi critice pentru monarhia britanică și, chiar dacă aceasta va supraviețui, își va pierde din strălucire și din importanță.

UPDATE Regele Charles și regina consoartă Camilla au părăsit Palatul Buckingham

Regele Charles şi regina Camilla au părăsit sâmbătă Palatul Buckingham cu trăsura "Diamond Jubilee", îndreptându-se spre Westminster Abbey pentru încoronare. Zeci de mii de oameni s-au aliniat pe marginea marelui bulevard pentru a urmări procesiunea regală, transmit agenţiile de presă internaţionale.

Charles şi Camilla, purtând ţinute ceremoniale, se află în trăsura "Diamond Jubilee", o caleaşcă trasă de şase cai albi. Sute de soldaţi britanici iau parte la această procesiune, care a început pe The Mall, celebrul bulevard care face legătura între Palatul Buckingham şi Trafalgar Square.

Cortegiul regal străbate Whitehall, cartierul ministerelor din Londra, înainte să sosească la Abaţia Westminster, unde ceremonia de încoronare ar trebui să înceapă la ora locală 11:00 (10:00 GMT).

În timpul deplasării lor pe The Mall, regele Charles şi regina Camilla au fost ovaţionaţi de spectatorii prezenţi în centrul Londrei.

UPDATE Regele Charles a plecat de la Palatul Buckingham

Regele Charles al III-lea și soția sa Camilla au plecat de la Palatul Buckingham și se îndreaptă spre Westminster Abbey. Imnul național a fost interpretat de o fanfară militară.

FOTO Profimedia
FOTO Profimedia
FOTO Profimedia
FOTO Profimedia

UPDATE S-a încheiat „procesiunea tărâmurilor Commonwealth-ului”

S-a încheiat „procesiunea tărâmurilor Commonwealth-ului”, în cadrul căreia guvernatorii generali și prim-miniștrii, sau reprezentanții acestora, din tărâmurile Commonwealth-ului sunt conduși în procesiune către locurile lor. De asemenea, în sacrul abației sunt așezate și stindardele naționale.

Aici sunt prezenți reprezentanți din Antigua și Barbuda, Australia, Bahamas, Belize, Canada, Grenada, Jamaica, Noua Zeelandă, Papua Noua Guinee, St Christopher și Nevis, St Lucia, St Vincent și Grenadines, Insulele Solomon, Tuvalu și Regatul Unit.

Și Barbados ar fi urmat să fie aici, dar a devenit republică în 2021. Belize și Jamaica caută, de asemenea, să urmeze același drum.

UPDATE EXCLUSIV Reputat istoric despre viitorul relațiilor Regelui Charles cu România: „E un mare susținător, le va consolida”

Profesor la prestigioasa universitate King's College din Londra și unul dintre cei mai apreciați istorici britanici, David Carpenter a vorbit, într-un interviu exclusiv pentru „Adevărul” despre încoronarea Regelui Charles al III-lea, viitorul monarhiei britanice și viitorul relației cu România.

În interviul exclusiv acordat pentru „Adevărul”, profesorul David Carpenter a vorbit, printre altele, despre amintirile sale speciale de la încoronarea Reginei Elisabeta a II-a, despre cum s-a schimbat monarhia britanică din 1953 și până în prezent și despre relaţia specială a Regelui Charles al III-lea cu România, inclusiv în contextul legăturilor sale de rudenie cu Familia Regală a României. Detalii aici

UPDATE O grupare antimonarhistă anunță arestarea liderului său

Poliţia britanică l-a arestat pe Graham Smith, liderul grupării antimonarhiste Republic (Republica), sâmbătă, înaintea încoronării Regelui Charles, a declarat un purtător de cuvânt al grupării, transmite Reuters.

Poliţia nu a confirmat arestarea, spunând că nu poate da imediat numele celor arestaţi, scrie Agerpres.

O fotografie postată pe Twitter îl arată pe Smith stând pe jos, înconjurat de un grup de poliţişti. Un ofiţer aflat la faţa locului, în apropiere de Trafalgar Square, a declarat că trei protestatari republicani au fost arestaţi pentru că aveau asupra lor vopsea. Detalii aici

UPDATE Marile provocări care îl așteaptă pe Charles al III-lea, explicate de un istoric britanic. „Regina a ascuns cumva astea”

Doctor în istorie în Marea Britanie, Tessa Dunlop vorbește, într-un interviu pentru „Adevărul”, despre încoronarea regelui Charles și despre provocările care vor urma. Următoarele decenii ar putea fi critice pentru monarhia britanică și, chiar dacă aceasta va supraviețui, își va pierde din strălucire și din importanță. Detalii aici

UPDATE Costul enorm al încoronării regelui Charles. Cine plătește factura și câți bani va pierde, luni, economia britanică

Încoronarea regelui Charles al III-lea îi va costa destul de mult pe contribuabilii britanici. Palatul Buckingham nu a dezvăluit costurile evenimentului, însă se estimează că ceremonia de încoronare va costa între 50 și 100 de milioane de lire sterline, relatează Page Six. Detalii aici

UPDATE Mulţimi din toată Marea Britanie şi din întreaga lume s-au adunat sâmbătă la Londra

Mulţimi din toată Marea Britanie şi din întreaga lume s-au adunat sâmbătă la Londra, unde Charles al III-lea va fi încoronat rege în cadrul celui mai mare eveniment ceremonial din această ţară din ultimele şapte decenii, un spectacol somptuos care datează de 1.000 de ani, relatează Reuters.

UPDATE Regele Charles al III-lea a sosit la Palatul Buckingham înainte de procesiunea de încoronare

Regele Charles a sosit la Palatul Buckingham, înaintea procesiunii de încoronare, care este programată să înceapă peste aproximativ o oră, la 12.20.

Charles și Camilla și-au petrecut noaptea dinaintea încoronării luând masa împreună în privat la Clarence House. Reședința, construită între 1825 și 1827 după planurile lui John Nash, a fost casa lor din Londra timp de 20 de ani.

Aflată la mică distanță de Palatul Buckingham, aceasta se află lângă Palatul St James. Este unul dintre cele 18 proprietăți cheie folosite de regele Charles și de alți membri ai familiei regale.

FOTO Profimedia
FOTO Profimedia

UPDATE Casa Regală: Regele Charles, un prieten al României. Are o profundă înţelegere a continentului european

Regele Charles al III-lea este un prieten al României şi are o profundă înţelegere a continentului european, în întregimea lui, afirmă Custodele Coroanei române, Margareta, într-un mesaj transmis, sâmbătă, cu prilejul încoronării suveranului britanic. Detalii aici

UPDATE Șase persoane arestate la o demonstrație antimonarhie din Trafalgar Square

Șeful principalei mișcări republicane din Marea Britanie și alți cinci organizatori ai unui protest antimonarhist la încoronare au fost arestați pe traseul procesiunii regelui Charles al III-lea.

Graham Smith, directorul executiv al Republic, organiza băuturi și pancarte pentru manifestanți la locul principal al protestului din Trafalgar Square când a fost reținut de poliție în centrul Londrei.

Grupul se deplasa în spatele unei dube închiriate, plină cu sute de pancarte, când a fost oprit de poliție. Poliția metropolitană a scris pe Twitter la începutul acestei săptămâni că va avea o „toleranță scăzută” față de cei care încearcă să „submineze” ziua.

UPDATE Contul Prințului și Prințesei de Wales a postat pe Twitter un videoclip despre încoronarea Regelui Charles: „Astăzi este ziua cea mare”.

UPDATE Mobilizare fără precedent. Ce implică operațiunea „Golden Orb” de la încoronarea regelui Charles

Peste 29.000 de ofițeri de poliție au fost desfășurați pentru ca încoronarea celui de-al 39-lea monarh al Regatului Unit al Marii Britanii să aibă loc în condiții optime, ca parte a uneia dintre cele mai mari provocări de securitate.

Operațiunea, cunoscută sub numele de Golden Orb, va fi una dintre cele mai importante și mai mari desfășurări de securitate gestionate de poliția londoneză. Mai mult decât atât, această operațiune a fost pusă în aplicare încă de la începutul acestei săptămâni și se va sfârși luni, 8 mai. Detalii aici  

Știrea inițială

Încoronarea noului monarh britanic prevede o ceremonie religioasă, înrădăcinată în tradiţia monarhică seculară, şi trei zile de festivităţi în Marea Britanie, de sâmbătă până luni, declarată zi liberă, notează Agerpres.

Sâmbătă dimineaţă, începând de la ora locală 06.00, au fost deschise publicului zonele de vizionare de-a lungul traseului celor două procesiuni prin centrul Londrei. De asemenea, ceremoniile pot fi urmărite în direct pe mai multe ecrane mari, amplasate în Hyde Park, The Green Park şi St. James's Park.

La ora locală 10.20, regele Charles şi regina consoartă vor începe prima procesiune, denumită „Procesiunea regelui”, de la Palatul Buckingham către Abaţia Westminster cu „Trăsura de Stat pentru Jubileul de Diamant”, cea mai recentă achiziţie a Grajdurilor Regale, construită în Australia şi utilizată pentru prima dată de regina Elisabeta a II-a în 2014. La procesiune vor participa circa 200 de membri ai forţelor armate britanice.

Mulțimea își așteaptă regele

Procesiunea va continua pe bulevardul The Mall, va ajunge în Trafalgar Square după ce va trece pe sub Admiralty Arch şi va coti spre bulevardul Whitehall, ajungând apoi la Parliament Square, în apropierea căreia este situată Abaţia Westminster.

Străzile de pe traseul procesiunii, pe care sunt aşteptate mulţimi de curioşi care vor încerca să surprindă momentul istoric, vor fi flancate de peste o mie de forţe de ordine.

Procesiunea se va întinde pe o distanţă de puţin peste 2 kilometri - aproximativ un sfert din lungimea procesiunii organizate cu ocazia încoronării regretatei regine Elisabeta a II-a, în 1953, care a inclus Piccadilly Street, Oxford Street şi Regent Street şi a durat două ore.

În jurul orei 10.53, regele şi regina vor sosi la Abaţia Westminster. Ceremonia urmează să înceapă la ora locală 11.00 şi va dura aproximativ o oră sub conducerea arhiepiscopului de Canterbury Justin Welby, liderul spiritual al Bisericii Anglicane.

Număr limitat de invitați

Odată intrat în Westminster Abbey, înainte de a depune jurământul, regele Charles al III-lea, în vârstă de 74 de ani, va fi prezentat şi aclamat de publicul format dintr-un număr limitat de 2.000 de invitaţi (lideri străini, capete încoronate, politicieni, societate civilă) - mult mai puţini comparativ cu cei 8.000 prezenţi la încoronarea reginei Elisabeta a II-a.

Apoi, Charles, aşezat pe tronul regelui Edward, va primi ungerea cu ulei sfânt din partea arhiepiscopului, apoi atributele regale: mantia regală, globul (un glob de aur pe care se află o cruce), sceptrul şi coroana regală Sfântul Edward, piesa centrală a bijuteriilor Coroanei britanice, care va fi aşezată pe capul suveranului. Membrii familiei regale îi vor aduce apoi un omagiu.

Momentul încoronării va fi marcat prin salve de tun trase din 13 locaţii din Marea Britanie, inclusiv din Edinburgh (Scoția), Cardiff (Țara Galilor) şi Belfast (Irlanda de Nord), dar şi de pe nave ale Marinei Regale Britanice aflate în larg. După ce vor fi unşi rege şi regină, Charles şi Camilla vor începe, de la ora 13.00, cea de-a doua procesiune, denumită „Procesiunea încoronării”, mai fastuoasă.

Familia regală va apărea la balcon

La procesiunea de întoarcere vor participa aproape 4.000 de bărbaţi şi femei din forţele militare britanice, evenimentul regal istoric fiind cea mai amplă operaţiune ceremonială de acest gen din ultimii 70 de ani. Numărul forţelor militare prezente va fi doar o fracţiune din cel văzut la ceremonia de încoronare din 1953.

Regele Charles al III-lea şi regina consoartă Camilla vor călători înapoi spre Palatul Buckingham cu tradiţionala „Gold State Coach”, trăsura de aur veche de 261 de ani, care transportă suveranii britanici în timpul evenimentelor majore.

La ora 13.45 regele şi regina vor primi un salut regal în grădina Palatului Buckingham, urmat de trei urale din partea personalului de serviciu adunat pe terasa vestică.

Regele, regina şi membri ai familiei regale vor apărea pe balconul Palatului Buckingham, de la ora 14.15, pentru a urmări cele peste 60 de avioane şi elicoptere ale forţelor militare britanice care vor survola centrul Londrei, dar şi pentru a saluta mulţimea. Regele Charles al III-lea, fost prinţ de Wales, a preluat tronul Marii Britanii şi al Irlandei de Nord, devenind şeful de stat al Regatului Unit, precum şi al altor 14 ţări, inclusiv Canada, Australia şi Bahamas, la moartea mamei sale, regina Elisabeta a II-a, la 8 septembrie 2022, la vârsta de 96 de ani.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite