LIVE TEXT | Război în Ucraina. O dronă a provocat o explozie în centrul unui oraș din Rusia. UE ameninţă Belarusul cu noi sancţiuni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Este a 397-a zi de la începutul războiului în Ucraina. O dronă operată de armata ucraineană a provocat o explozie în centrul unui oraș situat la 200 de kilometri sud de Moscova. În timp ce Vladimir Putin transferă arme nucleare tactice în Belarus, Volodimir Zelenski insistă asupra continuării solidarității față de armata ucraineană. UE amenință Belarusului cu noi sancțiuni.

FOTO Profimedia
FOTO Profimedia

UPDATE 19.25 „Spun că ne împușcă dacă nu avansăm”. Soldați ruși abandonați în tranșee îi cer ajutorul lui Putin

Într-un mesaj video adresat președintelui rus Vladimir Putin, 20 de bărbați care s-au prezentat ca fiind militari ai celei de-a cincea brigăzi din primul corp al Armatei a VIII-a a Rusiei spun că au fost abandonați în tranșee, potrivit novayagazeta.eu.

În videoclipul care a fost postat pe canalele guvernamentale pro-ruse Telegram, bărbații spun despre comandanții lor că i-au abandonat în tranșeele din apropierea localității ucrainene Vuhledar, fără niciun fel de documente sau provizii. Detalii aici

UPDATE 19.23 Propaganda rusă: Referirile religioase, evocate frecvent pentru a justifica războiul din Ucraina

Propagandiștii Kremlinului au făcut de-a lungul timpului o serie de referiri religioase pentru a justifica războiul de agresiune purtat de Rusia împotriva Ucrainei.

Înainte ca Rusia să-și dezlănțuie războiul pe scară largă din Ucraina, subiectul religiei a fost rareori discutat de cei mai importanți propagandiști ai Kremlinului din mass-media de stat din Rusia. Războiul ar fi trebuit să fie rapid și nedureros, iar folosirea lui Dumnezeu ca scuză pentru a fura pământul vecinului său nu era necesară, scrie jurnalista Julia Davis într-o analiză publicată pe site-ul Centrului de Analiză a Politicii Europene (CEPA).

La 31 decembrie 2021, Oleg Voloșin, un ex-consilier al fostului președinte ucrainean pro-rus Viktor Ianukovici, a prezis că „Rusia ar putea distruge Ucraina în mai puțin de zece minute”. În aceeași ordine de idei, analistul militar Mihail Hodarionok prevedea căderea Ucrainei în doar 11 minute.

După ce s-a trezit la realitate în fața rezistenței ucrainenilor, Kremlinul a avut nevoie de o explicație mai bună pentru decizia sa de a invada și de un stimulent mai puternic pentru a atrage populația în eforturile sale sângeroase. Din aprilie 2022, mass-media de stat și parlamentarii ruși au început să prezinte războiul de agresiune al lui Putin ca pe o cruciadă sfântă. Detalii aici

UPDATE 81.30 Zelenski și Grossi, în vizită la o stație hidroelectrică de pe frontul de sud din Ucraina

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski şi directorul Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, s-au întâlnit la o staţie hidroelectrică din regiunea Zaporojie, în prima linie pe frontul sudic, relatează AFP.

„Am avut cu domnul Zelenski o discuţie bună despre protecţie„ la această staţie şi „despre angajaţii săi”, a scris Grossi într-o postare pe Twitter, adăugând o fotografie cu ei doi.

Cei doi lideri s-au deplasat la o centrală hidroelectrică la Dnipro, însărcinată cu alimentarea instalației nucleare, ocupată de armata rusă şi deseori supusă unor întreruperi de curent.

Anterior, Zelenski s-a afişat în regiunea Zaporojie, în prima linie pe frontul sudic.

„Regiunea Zaporojie. Poziţii în prima linie. Sunt onorat să fiu aici astăzi, alături de militarii noştri”, a transmis el pe contul său de Telegram, însoţindu-şi mesajul cu un video în care se vede cum le oferă medalii soldaţilor.

UPDATE 18.25 Rușii, instruiți cum să se pregătească în cazul unor atacuri chimice și nucleare

Autoritățile din Rusia au montat panouri digitale în Moscova care îi instruiesc pe cetățeni cum să pregătească un kit de supraviețuire în cazul unui atac.

Un clip cu un panou electronic care le spune cetățenilor cum să își alcătuiască un kit de supraviețuire a fost publicat pentru prima dată pe rețelele sociale duminică de către agenția de știri „Atenție, Moscova”, pe Telegram.

Aceasta a declarat că videoclipul panoului publicitar a fost postat oficial de Ministerul rus pentru Situații de Urgență și a citat locuitorii din apropierea Parcului Gorki din Moscova, care au declarat că acesta îi instruiește pe oameni despre ce trebuie să facă „în cazul unor atacuri chimice și nucleare”Detalii aici

UPDATE 18.23 General ucrainean, despre Bahmut: Apărarea orașului este o „necesitate militară”

Apărarea orașului Bahmut, situat în regiunea Donețk, constituie o „necesitate militară”, afirmă comandantul Forțelor Terestre ale armatei ucrainene, generalul Oleksandr Sîrski.

Potrivit generalului Sîrski, forțele armate ruse se dedau unor atacuri puternice la Bahmut, dar trupele ucrainene le respinge, cu toate că se confruntă cu unele „aspecte problematice”.

Generalul ucrainean a făcut această declarație în timpul unei vizite pe linia de apărare de la Bahmut, unde, potrivit lui, a luat „decizii operaţionale menite să consolideze capacităţile de descurajare şi de a provoca daune inamicului”.

Armata ucraineană nu a oferit detalii şi nici nu a precizat când a avut loc această vizită, dar comentariile lui Sîrski subliniază intenţia Ucrainei de a continua apărarea Bahmutului, în pofida numărului mare de morţi de acolo, relatează agenția de presă Reuters, preluată de Agerpres. Detalii aici

UPDATE 17.36 Parlamentarii ruși și fiii lor, mobilizați la război într-o „unitate de amici” care operează departe de linia frontului

Mai mulți parlamentari ruși și fiii lor s-ar fi angajat în agresiunea militară dusă de Vladimir Putin împotriva Ucrainei, dar nu în prima linie, ci într-o „unitate de amici” plasată la circa 80 de kilometri în spatele frontului.

Această unitate a apărut în octombrie anul trecut, la inițiativa deputalului Dmitri Sablin, care anterior s-a implicat în crearea mișcării naționaliste ruse Anti-Maidan.

Inițiativa lui Sablin a survenit pe fondul unor mesaje transmise de Kremlin la adresa deputaților ruși pentru a se implica în războiul din Ucraina în vederea atragerii respectului publiculului și păstrării statutului.

Însă membrii acestei unități, numite „Cascade”, nu luptă în prima linie, ci se ascund la circa 80 de kilometri de front sub pretextul că operează drone. Perioada de angajament în așa-numita operațiune militară specială din Ucraina este scurtă, de numai o lună. Detalii aici

UPDATE 16.06 Patrușev: „Rusia poate distruge SUA dacă existenţa sa ar fi ameninţată”

Rusia dispune de arme moderne, unice, capabile să distrugă orice inamic, inclusiv Statele Unite ale Americii, a declarat secretarul Consiliului de Securitate al Rusiei, Nikolai Patruşev, într-un interviu acordat oficiosului „Rossiiskaia Gazeta”. Detalii aici

UPDATE 15.52 Detaliul stupid care a dat de gol sute de spioni ruși

Sute de spioni ruși au fost identificați în baza unei neglijențe catalogate drept „stupide” de către jurnalistul Hristo Grozev, și anume seria de pașapoarte rezervate agenților ilegali.

Într-o serie de observații publicate pe Twitter, jurnalistul de investigații Hristo Grozev, aflat pe lista neagră a Rusiei lui Putin, constată că Biroul Federal de Investigații (FBI) a ratat un amănunt important în rechizitoriul elaborat în cazul celui mai recent agent ilegal descoperit a fi în slujba Direcției Principale de Informații (GRU) din cadrul Statului Major al Armatei Ruse.

Potrivit lui Grozev, numărul pașaportului emis pe numele acestui agent pentru a intra în Brazilia în 2011 „nu este aleatoriu”, ci face face parte dintr-o serie de numere de pașapoarte rezervate spionilor GRU. De fapt, face parte din primul astfel de lot de numere, alocat în perioada 2009-2011. Alte loturi de numere de pașaport au fost emise între timp din doi în doi ani, a precizat jurnalistul bulgar, care conduce portalul de investigații The Bellingcat. Detalii aici

UPDATE 15.50 Tancurile britanice pe care au fost instruiți în UK militari ucraineni, livrate în curând Ucrainei

Un grup de militari ucraineni şi-a încheiat instruirea în Regatul Unit pentru a manevra cele 14 tancuri Challenger 2 promise de Londra Kievului în faţa invaziei ruseşti, deschizând calea apropiatei livrări a acestor echipamente, potrivit AFP, citată de Agerpres.

Anunţul a fost făcut luni de Ministerul Apărării britanic.

Antrenamentele acestora au început cu puţin timp după anunţarea, la începutul lunii ianuarie, a furnizării acestor tancuri de către Marea Britanie. Detalii aici

UPDATE 15.48 Convoi de nave militare rusești, observat în zona exploziilor cu câteva zile înainte de sabotajul gazoductelor Nord Stream

Un convoi format din șase nave militare rusești a fost reperat în apropierea gazoductelor Nord Stream cu doar câteva zile înainte de presupusul act de sabotaj, a relatat duminică publicația britanică „The Times”.

Trei dintre cele patru conducte Nord Stream din Marea Baltică au fost grav avariate în urma unor explozii produse la o adâncime de 80 metri în apropierea insulei daneze Bornhom, pe 26 septembrie anul trecut. Rusia consideră exploziile care au afectat conductele ce transportau gaze din Rusia în Germania un act de „terorism internațional”, în timp ce țările prin care trece rețeaua Nord Stream au deschis investigații în legătură cu incidentul.

O navă de război suedeză ar fi observat convoiul rusesc și i-ar fi urmărit activitatea cu cel puțin trei zile înainte de sabotaj, precizează „The Times”. Detalii aici

UPDATE 14.29 Rusia acuză NATO de implicare directă în conflictul din Ucraina. „Le oferă informaţii de intelligence”

Secretarul Consiliului Securităţii Rusiei, Nikolai Patruşev, a acuzat luni NATO de implicare directă în conflictul din Ucraina, căreia îi furnizează arme şi informaţii operative pentru a învinge Rusia pe câmpul de luptă, potrivit EFE şi Reuters, citate de Agerpres. Detalii aici

UPDATE 14.27 Exerciții militare în Republica Moldova. La antrenamente participă și forțe din România, Marea Britanie și SUA

Militari din Republica Moldova, România, Marea Britanie și SUA participă la exercițiul multinațional „JCET-2023” desfășurat în poligoanele armatei țării vecine. Ministerul Apărării de la Chișinău a făcut apel la calm și a rugat cetățenii să nu dezinformeze pe seama antrenamentelor.

Exercițiile cu participarea militarilor din cele patru țări vor avea loc în perioada 27 martie-7 aprilie pe teritoriul poligoanelor Armatei Republicii Moldova.

„Are ca scop antrenarea în comun şi efectuarea unui schimb de experienţă între militarii forţelor speciale moldoveneşti, române, americane, britanice, precum și creșterea nivelului de interoperabilitate între contingentele participante”, au anunțat reprezentanții ministerului Apărării de la Chișinău. Detalii aici

UPDATE 12.54 Oficial ucrainean: Avdiivka se transformă într-un loc din „filmele post-apocaliptice”

Rusia transformă Avdiivka într-un „loc asemănător celor din filmele post-apocaplitice”, intensificându-şi bombardamentele şi forţând o închidere aproape completă a acestui oraş din linia întâi a frontului din estul Ucrainei, a declarat duminică un oficial local de rang înalt.

Aproximativ 2.000 de locuitori din cei peste 30.000 înainte de război au mai rămas la Avdiivka, un oraș din regiunea Doneţk situat la aproape 90 de kilometri sud-vest de Bahmut, cel mai fierbinte loc de pe frontul din estul Ucrainei. Localitatea este situată totodată la doar 10 kilometri nord de centrul regional Doneţk, care se află sub controlul Moscovei din 2014, relatează Reuters, potrivit Agerpres.

„Mă întristează să spun acest lucru, dar Avdiivka devine din ce în ce mai mult asemănător cu un loc din filmele post-apocaliptice”, a declarat şeful administraţiei militare ucrainene a oraşului, Vitali Barabaş. Detalii aici

UPDATE 07.01 O dronă ucraineană a provocat o explozie în centrul unui oraș din Rusia

O dronă operată de Ucraina a provocat duminică o explozie în centrul unui oraș rusesc, rănind trei persoane și distrugând trei clădiri rezidențiale, a informat agenția de presă TASS, citând o sursă a forțelor de ordine și serviciile de urgență, transmite Reuters.

UPDATE 06.15 Guvernatorul regiunii Donețk a transmis imagini cu distrugerile de la Vuhledar

Guvernatorul regiunii Donețk, Pavlo Kirilenko, a făcut publice imagini în care se poate observa amploarea distrugerilor provocate de forțele armate ruse în Vuhledar. 

În acest moment, Rusia a încetinit încercările de a lua cu asalt orașul Vuhledar, în urma ultimelor atacuri eșuate care s-au dovedit a fi extrem de costisitoare. De asemenea, ar fi aproape imposibil să poată face progrese semnificative din cauza problemelor cauzate de lipsa personalului militar și a aprovizionării cu muniție, relatează The Kiev Independent.

FOTO Pavlo Kyrylenko/Telegram
FOTO Pavlo Kyrylenko/Telegram

UPDATE 04.00 Lumea trebuie să audă la fel de intens ca anul trecut că agresiunea Rusiei continuă, afirmă Zelenski

În timpul discursului de duminică seară, Zelenski a transmis că este foarte important ca ucrainenii să îi susțină pe apărătorii țării și lumea să audă la fel de intens la fel ca anul trecut că agresiunea Rusiei continuă pe teritoriul ucrainean.

„În mod constant, invariabil, acordăm maximă atenţie situaţiei din prima linie. Bătăliilor brutale care iau viaţa oamenilor noştri în fiecare zi şi necesită mobilizarea constantă a statului şi a societăţii noastre în fiecare zi. Este greşit, este nedrept, când războinicii noştri care vin de pe front au senzaţia că pentru mulţi din spate războiul este terminat deja. Pentru cei care nu sunt doar departe de regiunea Doneţk sau de Nikopol, de Saltivka, de zonele de graniţă ale regiunii Sumî, de Zaporizhzhia...

Dar care sunt departe mental de tranşee, de durerea zilnică a ucrainenilor. Acum, la fel ca în urmă un an, nu poţi fi departe mental de război, deşi datorită soldaţilor noştri au loc ostilităţi adevărate departe de mulţi geografic. Acum, la fel ca acum un an, este important ca mulţi ucraineni să ajute la apărarea statului, să ajute la acumularea de sprijin mondial pentru victoria noastră. Dragi ucraineni! Să îi susţineţi pe războinicii noştri ori de câte ori este posibil. Nu uitaţi de campaniile de strângere de fonduri ale voluntarilor şi contribuiţi când puteţi”, a spus Zelenski, potrivit news.ro

FOTO president.gov.ua
FOTO president.gov.ua

UPDATE 03.00 Volodimir Zelenski s-a întâlnit cu actorul Orlando Bloom

Liderul ucrainean a vorbit în timpul discursului adresat poporului ucrainean și despre întâlnirea cu ambasadorul UNICEF al bunăvoinţei Orlando Bloom şi cu echipa UNICEF. Cei doi au discutat despre reconstrucția infrastructurii școlare, dar și despre întoarcerea copiilor care au fost duși cu forța în Rusia. 

„M-am întâlnit cu ambasadorul UNICEF al bunăvoinţei Orlando Bloom şi cu echipa UNICEF - o organizaţie angajată în sprijinul umanitar şi protecţia copiilor. Orlando Bloom a lucrat semnificativ în această direcţie de mult timp. A fost deja în Ucraina, în Donbasul nostru, chiar înainte de războiul pe scară largă. Şi ştie ce a adus această agresiune, cât de ample trebuie să fie eforturile lumii pentru a o opri, pentru a reface Ucraina după război.

Am discutat problema reconstruirii ţării noastre, a infrastructurii noastre şcolare. Apreciez acest ajutor. Am convenit ca echipele noastre să lucreze pe mai multe probleme. În special, este problema întoarcerii copiilor noştri care au fost duşi cu forţa în Rusia şi crearea de adăposturi anti-bombe pentru copiii noştri. Iar al treilea subiect este suportul tehnic al educaţiei la distanţă în acele zone şi regiuni în care este imposibil să studiezi offline din cauza ameninţărilor relevante”, a precizat președintele ucrainean.

UPDATE 00.00 Lituania va cere sancţiuni ca răspuns la planul Rusiei de a staţiona arme nucleare tactice în Belarus

Lituania a anunţat duminică că va cere noi sancţiuni împotriva Moscovei şi a Minskului ca răspuns la planul Rusiei de a staţiona arme nucleare tactice în Belarus, relatează news.ro.

Declaraţia ministerului de Externe al Lituaniei a venit la câteva ore după ce NATO l-a criticat pe preşedintele rus Vladimir Putin pentru ceea ce a numit retorica sa nucleară "periculoasă şi iresponsabilă".

Lituania va cere ca sancţiunile suplimentare împotriva Rusiei şi a Belarusului să fie incluse într-un pachet de sancţiuni aflat în discuţie la Bruxelles, a declarat purtătorul de cuvânt al ministerului de la Vilnius.

„Împreună cu partenerii săi euro-atlantici, Lituania va decide cum să reacţioneze la aceste planuri militariste ale regimurilor rus şi belarus”, a spus ministerul într-un comunicat. Detalii aici

UE ameninţă Belarusul cu noi sancţiuni dacă acceptă găzduirea unor arme nucleare ruseşti

Şeful diplomaţiei europene Josep Borrell a anunţat că UE este pregătită să adopte noi sancţiuni împotriva Belarusului dacă această ţară acceptă desfăşurarea unor arme nucleare ruseşti pe teritoriul său, după ce preşedintele rus Vladimir Putin a anunţat un acord între Moscova şi Minsk pentru staţionarea în Belarus a unor arme nucleare tactice, ca represalii ale Rusiei faţă de intenţia Marii Britanii de a oferi Ucrainei muniţii cu uraniu sărăcit.

„Găzduirea de către Belarus a unor arme nucleare tactice ruseşti constituie o escaladare iresponsabilă şi o ameninţare pentru securitatea europeană. Belarusul încă mai poate să oprească asta, este alegerea sa. UE rămâne pregătită să reacţioneze prin noi sancţiuni”, a transmis Borrell duminică pe Twitter, potrivit AFP.

În acest timp, la Washington, purtătorul de cuvânt al Casei Albe pentru securitate naţională, John Kirby, a declarat că Statele Unite nu au în acest stadiu niciun indiciu că Rusia „ar intenţiona să recurgă la arme nucleare în Ucraina” şi deocamdată pentru SUA nimic nu justifică „schimbarea poziţionării în materie de descurajare strategică”.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite