Propaganda rusă: Referirile religioase, evocate frecvent pentru a justifica războiul din Ucraina

0
Publicat:

Propagandiștii Kremlinului au făcut de-a lungul timpului o serie de referiri religioase pentru a justifica războiul de agresiune purtat de Rusia împotriva Ucrainei.

Propagandistul Vladimir Soloviov FOTO Profimedia
Propagandistul Vladimir Soloviov FOTO Profimedia

Înainte ca Rusia să-și dezlănțuie războiul pe scară largă din Ucraina, subiectul religiei a fost rareori discutat de cei mai importanți propagandiști ai Kremlinului din mass-media de stat din Rusia. Războiul ar fi trebuit să fie rapid și nedureros, iar folosirea lui Dumnezeu ca scuză pentru a fura pământul vecinului său nu era necesară, scrie jurnalista Julia Davis într-o analiză publicată pe site-ul Centrului de Analiză a Politicii Europene (CEPA).

La 31 decembrie 2021, Oleg Voloșin, un ex-consilier al fostului președinte ucrainean pro-rus Viktor Ianukovici, a prezis că „Rusia ar putea distruge Ucraina în mai puțin de zece minute”. În aceeași ordine de idei, analistul militar Mihail Hodarionok prevedea căderea Ucrainei în doar 11 minute.

După ce s-a trezit la realitate în fața rezistenței ucrainenilor, Kremlinul a avut nevoie de o explicație mai bună pentru decizia sa de a invada și de un stimulent mai puternic pentru a atrage populația în eforturile sale sângeroase. Din aprilie 2022, mass-media de stat și parlamentarii ruși au început să prezinte războiul de agresiune al lui Putin ca pe o cruciadă sfântă.

Într-o intervenție la Pervîi Kanal, deputatul Viaceslav Nikonov, un nepot al fostului ministru sovietic de Externe Viaceslav Molotov, a făcut următoarea declarație: „În lumea modernă, suntem întruchiparea forțelor binelui. Aceasta este o ciocnire metafizică între forțele binelui și răului... Purtăm un adevărat război sfânt și trebuie să câștigăm”.

Până în iulie, această premisă a fost extinsă pentru a împleti islamul cu ortodoxia. Într-o apariție la emisiunea „60 de minute”, Apti Alaudinov, comandantul miliției cecene „Ahmat” a lui Ramzan Kadîrov, a susținut că forțele armate ruse mobilizate în Ucraina duc un „război sfânt” împotriva „antihristului”, despre care a spus că este sprijinit de homosexuali și alte minorități sexuale.

Celebrul propagandist Vladimir Soloviov a folosit un limbaj similar în octombrie, comparând războiul lansat de Vladimir Putin în Ucraina cu un jihad: „Est un jihad, acesta este un război sfânt!”. În ianuarie 2023, Soloviov, care pretinde că este evreu, scanda „Allahu Akbar” la televiziunea de stat.

Promovarea invaziei din Ucraina ca o cruciadă religioasă nu este rezultatul unei revelații religioase în rândul propagandiștilor Kremlinului. Această justificare a fost concepută pentru a atrage două grupuri țintă distincte, și anume publicul intern și extremismul religios din Statele Unite.

La urma urmei, Kremlinul caută să exploateze orice potențială sursă de diviziune din Occident, în special în Statele Unite, ca principal susținător militar și financiar al Ucrainei. Fiecare tweet sau comentariu al personalităților americane care se opun politicii președintelui Joe Biden în Ucraina este promovat la nesfârșit la televiziunea de stat din Rusia cu mesajul de bază că este doar o chestiune de timp până când republicanii anti-război vor pune capăt susținerii Ucrainei și vor permite victoria Rusiei.

Majoritatea rușilor nu prea sunt religioși. De altfel, doar 6% din ruși asistă cu regularitate la slujbe. În același timp, majoritatea propagandiștilor Kremlinului recunosc deschis că nu sunt credincioși. Cu toate acestea, nu au nicio problemă în a avansa în mod ipocrit ideea unui „război sfânt” împotriva Ucrainei și Occidentului, conchide Julia Davis, specializată în monitorizarea propagandei ruse.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite