Detaliul stupid care a dat de gol sute de spioni ruși

0
Publicat:

Sute de spioni ruși au fost identificați în baza unei neglijențe catalogate drept „stupide” de către jurnalistul Hristo Grozev, și anume seria de pașapoarte rezervate agenților ilegali.

Spionul Serghei Cerkasov în uniformă militară rusească FOTO The Business Insider
Spionul Serghei Cerkasov în uniformă militară rusească FOTO The Business Insider

Într-o serie de observații publicate pe Twitter, jurnalistul de investigații Hristo Grozev, aflat pe lista neagră a Rusiei lui Putin, constată că Biroul Federal de Investigații (FBI) a ratat un amănunt important în rechizitoriul elaborat în cazul celui mai recent agent ilegal descoperit a fi în slujba Direcției Principale de Informații (GRU) din cadrul Statului Major al Armatei Ruse.

Potrivit lui Grozev, numărul pașaportului emis pe numele acestui agent pentru a intra în Brazilia în 2011 „nu este aleatoriu”, ci face face parte dintr-o serie de numere de pașapoarte rezervate spionilor GRU. De fapt, face parte din primul astfel de lot de numere, alocat în perioada 2009-2011. Alte loturi de numere de pașaport au fost emise între timp din doi în doi ani, a precizat jurnalistul bulgar, care conduce portalul de investigații The Bellingcat.

„Utilizatori de seamă ai pașapoartelor din același lot (2009 - 2011, n. red.), ale căror numere diferă doar în ultimele două sau trei cifre, includ infamul duo de la Salisbury Boșirov și Petrov (*96 și *92, față de cel al lui Cerkasov *56) și șeful lor Averianov (*21 vs * 56)”, remarcă Grozev.

Această practică „stupidă” a GRU a permis identificarea a sute de spioni GRU, de la responsabili de misiuni de otrăvire, până la sabotori și „ilegali” aflați în „adormire”, precum Olga Kolobova, alias „Maria Adela”, o agentă care a căutat să se infiltreze la NATO cu identitatea unei femei de afaceri în Italia originare din Peru, subliniază jurnalistul bulgar.

Cazul spionului Serghei Cerkasov

Descoperirea privind pașapoartele emise de GRU pentru spionii săi a pornit de la cazul agentului rus care a încercat în primăvara anului trecut să se infiltreze la Curtea Penală Internațională (CPI) ca cetățean al Braziliei.

Numele acestui spion este Serghei Cerkasov (37 de ani), care a activat pentru GRU în Brazilia și Statele Unite sub pseudonimul Victor Muller Ferreira.

Potrivit rechizitoriului FBI, Cerkasov a operat ca cetățean al Braziliei din 2011 şi până în primăvara anului 2022, când a fost demascat de autoritățile olandeze în timp ce căuta să se angajeze la CPI. Ca cetățean brazilian, el a reușit să obțină o viză de student pentru Statele Unite, unde s-a aflat în perioada 2018-2020. În timp ce era înscris la studii la Universitatea Johns Hopkins, Cerkasov încerca să culeagă informații relevante pentru a le transmite GRU.

După ce a părăsit Statele Unite, în mai 2020, spionul a continuat să se folosească de contactele sale universitare pentru a obţine informaţii despre politica externă a Statelor Unite.

În aprilie 2022, el a încercat să intre ca stagiar la Curtea Penală Internaţională (CPI), cu sediul la Haga, în scopul de a avea acces la informații asupra acuzaţiilor de crime de război aduse Rusiai în războiul din Ucraina.

SUA fac demersuri pentru blocarea planului de extragere a spionului rus

Odată ce l-au demascat, autoritățile olandeze l-au arestat și l-au trimis înapoi în Brazilia. La întoarcere în Brazilia, a fost judecat și condamnat, în iuli 2022, la 15 ani de închisoare pentru fraudă.

Moscova a cerut între timp extrădarea lui sub pretextul că s-ar fi ocupat de trafic de droguri în perioada 2011 - 2013.

În opinia lui Grozev, decizia autorităților americane de a face public rechizitoriul FBI face parte dintr-un efort de presiune asupra Braziliei pentru a nu da curs cererii „frauduloase” a Rusiei. „Este probabil ca Statele Unite să fi emis o cerere de extrădare concurentă în Brazilia”, afirmă jurnalistul bulgar.

Grozev a mai descoperit o informație relevantă despre Cerkasov, și anume că avea un al doilea pseudonim: Viktor Iurievici Bokov.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite