LIVE TEXT | Război în Ucraina. Atac cu drone asupra portului din Sevastopol: Trupe ucrainene au debarcat pe malul stâng al Niprului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Este a 425-a zi de război la scară largă în Ucraina. Portul Sevastopol, care găzduiește Flota Rusă la Marea Neagră, a fost atacat cu drone în cursul nopții de duminică spre luni, în timp ce trupele ucrainene ar fi reușit să-și stabilească poziții în unele zone de pe malul estic al fluviului Nipru. Unii comentatori sugerează că ar fi început contraofensiva. Totuși, Kievul insistă pentru păstrarea tăcerii informaționale.

Soldați ucraineni în regiunea Donețk FOTO Profimedia
Soldați ucraineni în regiunea Donețk FOTO Profimedia

UPDATE 19.42 Moscova, acuzată că se amestecă în afacerile interne ale Bulgariei. Declarații controversate ale ambasadoarei Rusiei

Ultranaţionaliştii bulgari şi-au făcut campanie cu un discurs deschis în favoarea Rusiei în ceea ce priveşte agresiunea împotriva Ucrainei.

„Dacă aş fi alegător bulgar probabil că aş vota «nu susţin pe nimeni» sau pentru Kostadin Kostadinov”, a declarat şefa misiunii diplomatice ruse în Bulgaria într-un interviu acordat unui influencer bulgar, referindu-se la liderul partidului Vazrajdane.

Reacția nu s-a lăsat așteptată. „Bulgaria califică această declaraţie drept o tentativă de a interfera în afacerile interne ale ţării şi care, în acest sens, contravine Convenţiei de la Viena privind relaţiile diplomatice”, a precizat Ministerul bulgar de Externe. Detalii aici

UPDATE 18.48 Ucraina cere avioane de luptă: „Cea mai bună investiție în securitatea continentului”

Ministrul de Externe al Ucrainei Dmitro Kuleba, a cerut din nou avioane de luptă F-16 pentru armata țării sale, susținând această investiție ar putea avea rezultate pozitive pentru securitatea Europei pe termen lung.

„Furnizarea de avioane F-16 Ucrainei va fi cea mai bună investiţie a acestui deceniu în securitatea continentului european”, a subliniat Kuleba într-o intervenţie la Consiliul miniştrilor de Externe din UE ținut luni la Bruxelles. Detalii aici

UPDATE 18.36 PentagonLeaks. Ucrainenii au pus la cale un atac asupra Moscovei: De ce au intervenit americanii pentru a opri operațiunea

Factori de decizie de la Kiev au pus la cale atacuri în interiorul Rusiei, inclusiv asupra Moscovei, în ziua în care se împlinea un an de la lansarea invaziei ruse în Ucraina, dar planul a fost amânat la solicitarea Washingtonului, relatează „The Washington Post”.

Potrivit ziarului american, care citează un document din scurgerea de informații de la Pentagon, șeful contraspionajului militar ucrainean, Kirilo Budanov, i-a transmis unuia dintre ofițerii săi „să se pregătească pentru bombardamente masive pe 24 februarie, cu tot ce are la dispoziție”.

Potrivit documentului, ucrainenii ar fi luat în calcul și atacuri dinspre Marea Neagră asupra orașulului Novorossiisk, o operațiune considerată în mare măsură simbolică, dar care ar fi arătat capacitatea Ucrainei de a lovi adânc în interiorul Rusiei.

Washingtonul a monitorizat în secret planurile Kievului, în condițiile în care Casa Albă s-a declarat mereu îngrijorată că un atac al ucrainenilor în teritoriul Rusiei ar putea provoca un răspuns agresiv din partea Kremlinului. Detalii aici

UPDATE 16.50 Ocupația rusească în Ucraina: Jafuri, intimidări și presiuni pentru colaborare

Invadatorii ruși continuă să jefuiască populația din zonele ocupate în Ucraina, însușindu-și mai ales cerealele, informează Statul Major al armatei ucrainene.

Potrivit sursei citate, portul Berdiansk, în regiunea Zaporojie, este folosit pentru scoaterea cerealelor furate, care sunt încărcate pe nave de marfă rusești.

Pe de altă parte, Statul Major al armatei ucrainene afirmă că invadatorii ruși se confruntă cu lipsa personalului medical pe câmpul de luptă. Din această cauză, medicii din zonele ocupate sunt forțați să devină cetățeni ruși și să se înscrie în armata rusă. Detalii aici

UPDATE 16.29 Momentul în care un tanc ucrainean atacă pozițiile Wagner în Bahmut

Noi imagini cu luptele din orașul ucrainean Bahmut au fost publicate pe rețelele de socializare. Militarii din cadrul Brigăzii 93 Mecanizate a trupelor ucrainene au lansat un bombardament asupra pozițiilor mercenarilor Wagner. Detalii aici

UPDATE 16.24 Soldați ruși ținuți în gropi cu grilaje cer cu disperare ajutor

Înregistrări video cu soldați ruși ținuți în gropi descoperite, peste care sunt puse grilaje, au fost scurse în presă, relatează The Telegraph.

Soldații se plâng că au fost aruncați în aceste închisori descoperite drept pedeapsă pentru că au refuzat să lupte sau au consumat alcool în exces. Ei cer cu disperare să fie ajutați după ce au fost bătuți și lăsați fără hrană și apă.

„Stăm în noroi, în ploaie, toți suntem uzi. Fețele camarazilor mei au fost zdrobite”, spune într-o înregistrare video un soldat rus pe nume Pavel Gorelov, care s-a identificat ca făcând parte din Regimentul 99. „Nu am făcut decât să bem puțină bere”, se apără el. Detalii aici

UPDATE 14.50 O dronă plină cu explozibili, găsită într-o pădure din apropiere de Moscova

O dronă plină cu explozibili ar fi fost descoperită duminică lângă o localitate situată la circa 35 de kilometri est de centrul Moscovei, scrie presa rusă fidelă Kremlinului, care citează surse din structurile de forță ale regimului Putin.

Potrivit propagandiștilor de la Moscova, este vorba de o dronă de tip UJ-22 produsă de compania ucraineană Ukrjet.

Drona ar fi căzut într-o pădure de lângă orașul Noghinsk din cauza faptului că ar fi rămas fără combustibil. Aparatul de zbor fără pilot, găsit de o localnică, ar fi avut circa 17 kilograme de explozibili. Detalii aici

UPDATE 13.40 Miniștrii de Externe din UE discută despre continuarea sprijinului pentru Ucraina

Miniştrii de Externe ai statelor membre UE se întrunesc luni, la Luxemburg, în Consiliul Afaceri Externe (CAE), pentru a discuta despre sprijinul acordat Ucrainei în faţa agresiunii ruse, în contextul în care ambasadorul Chinei la Paris, Lu Shaye, a pus recent sub semnul întrebării suveranitatea statelor rezultate în urma destrămării Uniunii Sovietice.

Miniştrii de Externe din UE vor aborda problema unui acord în baza căruia Ucraina ar urma să primească 1 milion de obuze de artilerie. Franţa insistă ca toate componentele muniţiei de artilerie să fie achiziţionate de blocul comunitar, întrucât o parte a pachetului de asistenţă ar trebui să vină de la UE. Şeful diplomaţiei ucrainene Dmitro Kuleba, care va participa la reuniune prin videoconferinţă, a calificat drept frustrante amânările în această privinţă.

Miniştrii de Externe vor dezbate şi viitoarele sancţiuni contra Rusiei, după ce au început deja consultările asupra celui de-al 11-lea set de sancţiuni.

UPDATE 13.37 Miniștri de Externe din UE denunță declarațiile ambasadorului chinez la Paris

Remarcile recente ale ambasadorului Chinei la Paris referitoare la suveranitatea statelor devenite independente pe fondul destrămării Uniunii Sovietice, precum Ucraina și Republica Moldova, sunt total inacceptabile, au declarat luni mai mulţi miniştri de externe din Uniunea Europeană, înaintea reuniunii Consiliului Afaceri Externe (CAE) de la Luxemburg.

„Este total inacceptabil. Sper că şefii acestui ambasador vor pune lucrurile în ordine”, a spus ministrul ceh de Externe Jan Lipavsky la sosirea la reuniunea CAE.

Ministrul italian de Externe Antonio Tajani a declarat că nu este de acord cu comentariile ambasadorului chinez, în timp ce omologul său luxemburghez Jean Asselborn a calificat remarcile lui Lu Shaye drept o „boacănă”, subliniind că trebuie depuse eforturi pentru calmarea situaţiei create.

Franţa, Ucraina şi statele baltice şi-au exprimat stupoarea în urma comentariilor lui Lu Shaye, notează Reuters.

UPDATE 13.29 Maghiarii se tem de un nou război mondial care ar presupune o confruntare nucleară SONDAJ

Într-o majoritate de 54%, ungurii consideră că există „un pericol real” ca războiul Rusia-Ucraina să escaladeze într-un al treilea război mondial, iar 55% sunt de părere că una dintre părţile în conflict ar putea desfăşura arme nucleare, arată un sondaj realizat de institutul Nezopont. Detalii aici

UPDATE 13.27 Emisarii Chinei în Franța și statele baltice, convocați pentru clarificări. Parisul, presat să ia măsuri

Ambasadorul Chinei la Paris, Lu Shaye, a fost convocat pentru luni seară la Ministerul francez de Externe din cauza declarațiilor prin care a pus sub semnul întrebării suveranitatea și integritatea teritorială a statelor rezultate în urma destrămării Uniunii Sovietice.

Într-un interviu acordat vineri pentru postul de televiziune LCI, ambasadorul Lu Shaye, care se prezintă drept „un soldat împotriva hienelor nebune”, a susținut că cele 15 state rezultate în urma destrămării Uniunii Sovietice „nu au un statut efectiv în dreptul internațional”.

Într-un editorial publicat în „Le Monde”, aproximativ 80 de europarlamentari solicită ministrului francez de Externe, Catherine Colonna, să ia măsuri împotriva ambasadorului chinez la Paris, care încalcă dreptul internațional prin astfel declarații.

Cele trei state baltice - Letonia, Lituania şi Estonia, devenite membre UE și NATO după obținerea independenței - i-au convocat pe reprezentanții chinezi pentru a obține clarificări din partea lor.

Pe de altă parte, regimul de la Biejing a susținut luni că respectă „statutul de stat suveran” al țărilor devenite independente după sfârșitul ocupației sovietice. Detalii aici

UPDATE 12.15 Aliații din prima linie a NATO se tem că ar putea fi următorii vizați de Rusia și se pregătesc de luptă

Membrii baltici ai NATO se tem că ar putea deveni viitoare ținte ale agresiunii rusești, după invazia în Ucraina. Aceste țări situate de-a lungul liniei de front a alianței militare se străduiesc acum să se asigure că sunt protejate, în cazul în care armata rusă ar veni vreodată să bată la ușă. Detalii aici

UPDATE 12.00 De ce nu au ajuns la timp echipametele militare de miliarde de dolari, livrate Ucrainei, din Occident

Încă de la începutul atacului Rusiei asupra Ucrainei, țările occidentale au trimis ajutoare militare în valoare de miliarde de dolari. Obținerea rapidă a echipamentelor nu a reprezentat o problemă. Aducerea lor în prima linie este, în schimb, o cu totul altă poveste. Detalii aici

UPDATE 11.30 Cum era să fie prinsă o echipă CNN într-un atac cu rachete din Ucraina

O echipă de jurnaliști de la postul american de televiziune CNN a reușit să scape la limită dintr-un atac cu rachete, în timp ce făceau un reportaj săptămâna aceasta în orașul Orikhiv, din regiunea Zaporojie din sud-estul Ucrainei.

Este orașul în care locuitorii stau aproape tot timpul în adăposturi subterane, aflându-se sub un atac constant al forțelor ruse, ceea ce face extrem de periculoasă întoarcerea lor la suprafață.

Echipa de televiziune, condusă de corespondentul-șef pe probleme de securitate internațională al CNN, Nick Paton Walsh, părăsea orașul Orikhiv după ce a primit un avertisment privind pericolul unor atacuri iminente.

În timp ce conduceau, o rachetă a aterizat între mașina blindată în care se afla Paton Walsh și un vehicul care mergea în spatele mașinii care îl transporta pe producătorul său. Detalii aici

UPDATE 11.28 Diplomația de la Chișinău consideră inacceptabile afirmațiile unui oficial chinez referitoare la fostele state URSS

Ministerul de Externe de la Chișinău transmite că declarațiile ambasadorului chinez în Franța, care a afirmat că fostele state sovietice, precum R. Moldova, nu au niciun statut în dreptul internațional sunt absolut inacceptabile, precizând că sunt în așteptarea clarificării poziției oficiale a Chinei. Detalii aici

UPDATE 11.26 Strategia Kremlinului de a forța o uniune între extrema stângă și dreaptă germană

Kremlinul a încercat să influențeze politicieni germani din spectrul politic radical să formeze o coaliție antirăzboi, în cadrul unei strategi mai cuprinzătoare de slăbire a sprijinului european pentru Ucraina, a relatat vineri The Washington Post.

Este vorba despre forțarea unei coaliții între partidele de extremă stângă și de extremă dreaptă, și anume Der Linke, respectiv Alternative für Deutschland (AfD). Detalii aici

UPDATE 11.24 Polonia dorește să aibă cea mai puternică armată terestră din Europa

Polonia a început construcția uneia dintre cele mai puternice armate din Europa şi este pe cale să aibă cea mai puternică armată terestră din regiune în termen de doi ani, potrivit ministrului Apărării, Mariusz Blaszczak.

Ministrul Apărării Mariusz Blaszczak a făcut publică intenția Poloniei la un eveniment de campanie în afara capitalei Varşovia, în contextul în care partidul de guvernământ din care face parte, Lege şi Justiţie, începe să facă apel la bunăvoinţa alegătorilor înaintea alegerilor parlamentare programate să aibă loc la toamnă, relatează Agerpres. Detalii aici

UPDATE 11.22 Fiul purtătorului de cuvânt al lui Putin a făcut parte din Wagner. „Era datoria mea”

Fiul în vârstă de 33 de ani al purtătorului de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, spune că a servit în grupul de mercenari Wagner în Ucraina, timp de aproape șase luni. Fostul corespondent al televiziunii RT, cunoscut drept Nikolai Choles, a vorbit despre experiența sa, în cadrul unui interviu BBC News.

„Era datoria mea... nu puteam să stau deoparte uitându-mă cum prietenii mei și alții pleacă acolo”, a spus Nikolai Peskov. Detalii aici

UPDATE 11.20 Semnul că începe contraofensiva? Ucraina a lansat un atac cu drone asupra flotei ruse din Sevastopol

Pe rețelele sociale au apărut primele imagini cu atacul lansat noaptea de forțele ucrainene asupra navelor ruse din portul Sevastopol. Comentatorii spun că este dovada că Ucraina a început contraofensiva.

Militarii ucraineni au atacat cu drone flota rusă aflată în portul Sevastopol de la Marea Neagră.

Conform agenției Tass, forţele ruse au respins noaptea trecută un atac cu drone asupra portului din Crimeea, Sevastopol, susține guvernatorul oraşului Mihail Razvozaiev. Detalii aici

UPDATE 11.17 Poziția Chinei în războiul din Ucraina. Ce spune ambasadorul chinez în UE despre cooperarea cu Rusia

Diferiți diplomați UE au criticat China pentru refuzul de a descrie războiul Rusiei împotriva Ucrainei drept o invazie sau de a cere o retragere a Rusiei, menționând că Beijingul și Moscova au declarat un parteneriat „fără limite” cu doar câteva zile înainte ca trupele ruse să-și lanseze atacul asupra Ucrainei, notează Reuters.

Anumite remarci controversate ale ambasadorului Chinei în Franța, făcute în timpul unui interviu acordat televiziunii franceze, vineri, au pus sub semnul întrebării suveranitatea statelor din fosta Uniune Sovietică, inclusiv Ucraina.

Duminică, într-un articol de opinie din ziarul francez, Le Journal Du Dimanche, Borrell a cerut ca marina din țările europene să patruleze în strâmtoarea Taiwan. Detalii aici

UPDATE 06.25 Victoria noastră în acest război va fi comună pentru toţi cei care au făcut-o posibilă, afirmă Zelenski

Zelenski s-a adresat cețenilor ucraineni, duminică seară, cărora le-a transmis că fost consacrat mulţumirilor şi recunoştinţei exprimate faţă de cei care luptă pe front şi în spatele frontului, în condiţiile în care anumite mişcări de trupe observate la Herson au trezit bănuieli că aşteptata contraofensivă ucraineană ar fi foarte aproape să înceapă.

„Astăzi vreau să mă concentrez asupra cuvintelor de recunoştinţă. În primul rând, războinicilor”, a spus Zelenski

„Este important să se înţeleagă acest lucru în fiecare oraş, în fiecare sat, peste tot unde este mai mult sau mai puţin linişte acum, pretutindeni unde astăzi a fost doar o zi de primăvară calmă şi însorită, fiecare astfel de zi de linişte în zonele din spate este câştigată de soldaţii noştri în luptele crâncene de pe linia frontului. În bătălii zilnice!

Vă rog, vă rog, vă rog, vă rog să respectaţi acest lucru. Şi ajutaţi-i întotdeauna pe soldaţii noştri atunci când au nevoie, sprijiniţi întotdeauna statul şi apărarea, cât de mult puteţi”, a adăugat liderul ucrainean, potrivit news.ro

„În al doilea rând, aş dori să le mulţumesc salvatorilor, tuturor angajaţilor noştri de la serviciile de urgenţă care sunt implicaţi, în urma loviturilor inamice. (...) În al treilea rând, psihologii noştri. (...) Al patrulea punct - le suntem recunoscători tuturor celor care ajută la distribuirea cărţilor noastre în lume. Le mulţumesc tuturor celor care scriu în ucraineană şi despre Ucraina”, a mai precizat Zelenski.

UPDATE 05.00 Statele Unite au informat băncile europene despre modalităţile prin care Rusia evită sancţiunile

Statele Unite au informat duminică că au împărtăşit informaţii unor bancherii europeni, oficiali guvernamentali şi lideri de afaceri pentru a restrânge tacticile Rusiei de a încerca să evite sancţiunile impuse de ţările occidentale, informează Reuters.

Brian Nelson, subsecretarul pentru terorism şi informaţii financiare în cadrul Trezoreriei, a susţinut şedinţe de informare săptămâna trecută în Elveţia, Austria, Germania şi Italia pentru a promova o supraveghere mai eficientă a implementării sancţiunilor impuse pentru invadarea Ucrainei de către Rusia, a declarat Trezoreria într-un comunicat.

Nelson a împărtăşit detalii despre unele dintre cele mai importante bunuri militare pe care Rusia încearcă să le achiziţioneze, inclusiv dispozitive optice, electronice şi echipamente de producţie. El a cerut aliaţilor să rămână atenţi la „steaguri roşii”, cum ar fi plăţi mari în numerar, direcţionarea plăţilor prin ţări terţe care nu sunt implicate în tranzacţii şi licitaţii multiple sau expedieri de produse identice de la furnizori diferiţi pentru acelaşi utilizator final.

Alte semnale care ar trebui să atragă atenţia includ schimbări frecvente sau de ultimă oră ale utilizatorilor finali sau ale beneficiarilor sau redirecţionarea mărfurilor către ţări terţe care au restricţii limitate sau nu au restricţii privind re-exporturile către Rusia. Detalii aici

UPDATE 04.00 Cheltuielile militare în Europa au atins cel mai înalt nivel de după războiul rece

Cheltuielile militare în Europa au depăşit din nou, în 2022, nivelul atins la sfârşitul războiului rece, cu o creştere record în ultimele trei decenii, stimulată de invadarea Ucrainei de către Rusia, potrivit unui raport de referinţă dat publicităţii luni, transmite AFP.

Pe toate continentele la un loc, cheltuielile militare au atins anul trecut un nou vârf de 2,240 miliarde de dolari, sau 2,2% din PIB-ul mondial, potrivit datelor furnizate de Institutul Internaţional de Cercetare a Păcii din Stockholm (SIPRI), relatează Agerpres. Detalii aici

UPDATE 02.00 Franţa promite Ucrainei nave, autobuze şi şine pentru căile ferate

Guvernul francez a promis duminică că va furniza nave, autobuze şi şine pentru căile ferate Ucrainei, a cărei infrastructură de transport a fost grav avariată de invazia rusă, transmite AFP.

Ministrul delegat pentru Transporturi, Clement Beaune, care a încheiat duminică o vizită de patru zile în Ucraina, a cerut companiilor franceze „de acum înainte să fie prezente, mai ales în sectorul transporturilor”.

Potrivit Ministerului francez pentru Tranziţie Ecologică, „cele mai recente evaluări estimează costul reconstrucţiei Ucrainei la 383 de miliarde de euro”, dintre care 83 de miliarde doar pentru infrastructura de transport.

Beaune „a luat iniţiativa de a reuni la întoarcerea sa în Franţa liderii principalelor companii franceze din sectorul transporturilor pentru a-şi accelera mobilizarea pentru Ucraina”, a adăugat ministerul într-un comunicat de presă. Detalii aici

UPDATE 00.00 Manifestaţie la Paris pentru impunerea de sancţiuni împotriva soţiei unui oficial rus

Zeci de manifestanţi au cerut duminică la Paris ca Uniunea Europeană să-şi extindă sancţiunile împotriva Rusiei asupra soţiei viceministrului rus al Apărării, acuzat de eludarea măsurilor coercitive europene, relatează AFP.

Timur Ivanov, aflat sub sancţiuni europene din octombrie, a divorţat de soţia sa Svetlana Maniovich în vara anului 2022 pentru a o proteja, afirmă susţinătorii opozantului închis în Rusia Aleksei Navalnîi, la originea unui miting în faţa presupusului domiciliu al acestei femei.

Protestatarii, care purtau pancarte pe care scria „Furturi în Rusia. Crime în Ucraina. Femeie în Franţa”, au cerut ca soţia viceministrului să aibă interdicţie de şedere în Europa şi conturile îngheţate.

„Aceasta este o familie de criminali de război”, a declarat militanta Maria Pevcih. Detalii aici

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite