PentagonLeaks. Ucrainenii au pus la cale un atac asupra Moscovei: De ce au intervenit americanii pentru a opri operațiunea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Factori de decizie de la Kiev au pus la cale atacuri în interiorul Rusiei, inclusiv asupra Moscovei, în ziua în care se împlinea un an de la lansarea invaziei ruse în Ucraina, dar planul a fost amânat la solicitarea Washingtonului, relatează „The Washington Post”.

FOTO Shutterstock
FOTO Shutterstock

Potrivit ziarului american, care citează un document din scurgerea de informații de la Pentagon, șeful contraspionajului militar ucrainean, Kirilo Budanov, i-a transmis unuia dintre ofițerii săi „să se pregătească pentru bombardamente masive pe 24 februarie, cu tot ce are la dispoziție”.

Potrivit documentului, ucrainenii ar fi luat în calcul și atacuri dinspre Marea Neagră asupra orașulului Novorossiisk, o operațiune considerată în mare măsură simbolică, dar care ar fi arătat capacitatea Ucrainei de a lovi adânc în interiorul Rusiei.

Washingtonul a monitorizat în secret planurile Kievului, în condițiile în care Casa Albă s-a declarat mereu îngrijorată că un atac al ucrainenilor în teritoriul Rusiei ar putea provoca un răspuns agresiv din partea Kremlinului.

Pe 22 februarie, cu două zile înainte de împlinirea unui an de la declanșarea războiului la scară largă în Ucraina, CIA a redactat un nou raport clasificat: Ucraina „a acceptat, la cererea Washingtonului, să amâne atacul” asupra Moscovei. Raportul nu explică cine a intervenit și de ce ucrainenii au renunțat la atacuri.

Dar acest caz oferă o imagine asupra unor tensiuni mai ample care au persistat de-a lungul primului an de invazie rusă în Ucraina, Kievul manifestându-și intenția de a duce lupta pe teritoriul Rusiei și Washingtonul depunând eforturi de temperare în vederea evitării escaladării războiului, notează „The Washington Post”.

Unii oficiali de la Washington se opun ca Ucraina să atace teritoriul Rusiei cu arme furnizate de occidentali, deoarece Rusia le-ar putea considera atât de amenințătoare încât ar putea recurge la utilizarea armelor nucleare tactice.

Și totuși, explozii misterioase și loviturile se întâmplă adesea în Rusia, însă Kievul nu își asumă în mod direct operațiunile.

„Pământul este rotund - descoperire făcută de Galileo. Dacă se lansează ceva în spațiul aerian al altor țări, mai devreme sau mai târziu obiectele zburătoare necunoscute se vor întoarce la punctul de plecare”, a scris consilierul prezidențial ucrainean Mîhailo Podoliak după un atac care a avut loc în decembrie anul trecut la asupra baza aeriană Engels-2, în adâncul Rusiei.

Operațiunile în străinătate sunt de competența Direcției Principale de Informații (GRU) din cadrul Ministerului ucrainean al Apărării. Kirilo Budanov, un general ambițios în vârstă de 37 de ani, nu recunoaște că agenția pe care o conduce se află în spatele atacurilor. Însă șeful GUR a avertizat mereu că Rusia va fi nesigură atâta timp cât va duce război împotriva Ucrainei.

„Sunt oameni care plantează explozibili. Sunt drone. Până la restabilirea integrității teritoriale a Ucrainei, vor exista probleme în interiorul Rusiei”, a spus generalul Budanov.

Contactat, Kirilo Budanov nu a comentat informațiile potrivit cărora ar fi pregătit un atac asupra Moscovei. Nici Washingtonul nu a comentat acest document care provine dintr-o scurgere care ar fi fost făcută de un analist de informații de la Garda Aeriană Națională din SUA.

EuropaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite