Moscova, acuzată că se amestecă în afacerile interne ale Bulgariei. Declarații controversate ale ambasadoarei Rusiei

0
Publicat:

Ultranaţionaliştii bulgari şi-au făcut campanie cu un discurs deschis în favoarea Rusiei în ceea ce priveşte agresiunea împotriva Ucrainei.

Eleonora Mitrofanova
Eleonora Mitrofanova

Bulgaria a protestat luni faţă de amestecul Rusiei în afacerile sale interne, după ce ambasadoarea Rusiei la Sofia, Eleonora Mitrofanova, a declarat că, dacă ar fi cetăţeană bulgară, ar vota pentru partidul care susține deschis invazia lui Putin în Ucraina, conform Agerpres.

"Dacă aş fi alegător bulgar probabil că aş vota «nu susţin pe nimeni» sau pentru Kostadin Kostadinov", a declarat şefa misiunii diplomatice ruse în Bulgaria într-un interviu acordat unui influencer bulgar, referindu-se la liderul partidului Vazrajdane.

Reacția nu s-a lăsat așteptată. "Bulgaria califică această declaraţie drept o tentativă de a interfera în afacerile interne ale ţării şi care, în acest sens, contravine Convenţiei de la Viena privind relaţiile diplomatice", a precizat Ministerul bulgar de Externe.

Ultranaţionaliştii bulgari şi-au făcut campanie cu un discurs deschis în favoarea Rusiei în ceea ce priveşte agresiunea acesteia împotriva Ucrainei, pledând pentru "neutralitatea" Bulgariei faţă de acest conflict.

Nu este prima oară când Eleonora Mitrofanova face declaraţii controversate.

În februarie 2022, ea calificase Bulgaria şi NATO drept "lacheii Washingtonului", iar apoi afirmase că poporul bulgar susţine Kremlinul în ofensiva sa din Ucraina, spre deosebire de guvernul "absolut pro-american" de la Sofia.

De asemenea, Mitrofanova a descris guvernul bulgar, anul trecut, ca fiind „oala de noapte a Washingtonului“.

EuropaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite