Diplomația de la Chișinău consideră inacceptabile afirmațiile unui oficial chinez referitoare la fostele state URSS

0
Publicat:

Ministerul de Externe de la Chișinău transmite că declarațiile ambasadorului chinez în Franța, care a afirmat că fostele state sovietice, precum R. Moldova, nu au niciun statut în dreptul internațional sunt absolut inacceptabile, precizând că sunt în așteptarea clarificării poziției oficiale a Chinei. 

MAEIE califică absolut inacceptabile declarațiile ambasadorului Chinei în Franța. FOTO: Facebook.com
MAEIE califică absolut inacceptabile declarațiile ambasadorului Chinei în Franța. FOTO: Facebook.com

Reprezentanții Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) de la Chișinău au reacționat la câteva zile după declarația publică a diplomatului chinez, precizând că Republica Moldova și China au raporturi bilaterale bazate inclusiv pe sprijinul pentru suveranitatea și integritatea teritorială. 

„Suntem mirați să auzim aceste declarații ale ambasadorului chinez în Franța care a pus sub semnul întrebării suveranitatea țărilor care și-au declarat independența în 1991.Pe parcursul ultimelor trei decenii de la stabilirea relațiilor diplomatice, Republica Moldova și Republica Populară Chineză și-au construit raporturile bilaterale în baza respectului reciproc și sprijinului pentru suveranitatea și integritatea teritorială”, a declarat consilierul pe comunicare al șefului diplomației din țara vecină, Igor Zaharov. 

De asemenea, reprezentantul MAEIE a precizat că instituția pe care o reprezintă este în așteptarea clarificării poziției din partea Chinei. 

,,Observațiile ambasadorului chinez in Franța sunt absolut inacceptabile. Rămânem in așteptarea clarificării poziției oficiale din partea autorităților chineze”, a punctat Zaharov.

Declarația ambasadorului Chinei în Franța ce vizează și Republica Moldova

Săptămâna trecută, ambasadorul chinez în Franța, Lu Shaye, a spus că fostele țări sovietice, între care Republica Moldova, ,,nu au un statut efectiv în dreptul internațional”, declarație făcută în cadrul unui interviu acordat unui jurnalist elvețian. 

,,În dreptul internațional, chiar și aceste țări din fosta Uniune Sovietică nu au statut efectiv, deoarece nu există niciun acord internațional care să materializeze statutul lor de țară suverană", a afirmat diplomatul. 

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite