LIVE TEXT | Război în Ucraina. Rusia ar testa un sistem de război electronic în Kalingrad. Depozit petrolier, în flăcări în regiunea Briansk

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Presa poloneză a relatat despre perturbări ale sistemului GPS în Polonia, iar pe un site specializat a fost publicată o hartă a interferențelor în aproape jumătate din țară, stârnind speculații că Rusia ar testa un sistem de război electronic în enclava Kalingrad. Ucraina a lovit ținte din Sankt Petersburg (Rusia), cu ajutorul unei drone produsă în Ucraina și care a zburat pe o distanță de 1.250 km, a declarat joi un ministru al guvernului ucrainean. Un depozit petrolier ardea vineri dimineaţă în regiunea rusă Briansk, frontalieră cu Ucraina, în urma unui atac cu drone ucrainean, au anunţat autorităţile locale ruse, citate de agențiile internaționale de presă.

UPDATE Preşedintele rus Vladimir Putin, în vârstă de 71 de ani, s-ar fi scufundat vineri într-un bazin cu apă rece ca gheaţa pentru a sărbători Botezul lui Iisus Hristos, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, citat de EFE. Detalii aici

UPDATE Cele trei ţări baltice - Estonia, Letonia şi Lituania - au convenit vineri să construiască "o linie de apărare" comună la graniţa lor cu Rusia şi Belarus pentru a contracara eventuale ameninţări militare, în contextul invaziei ruse în Ucraina, au anunţat Ministerele Apărării eston şi leton, relatează AFP. Detalii aici

UPDATE Protestele se răspândesc în Rusia rurală în sprijinul unui activist închis, ceea ce ridică probleme pentru Vladimir Putin cu două luni înainte de alegeri, potrivit Politico.

Peste 1.500 de manifestanți au demonstrat centrul capitalei regionale Ufa din Rusia rurală, exprimându-și solidaritatea față de Fail Alsînov, un activist indigen condamnat la patru ani de închisoare în această săptămână.

Mulțimea, care a scandat și a dansat în Piața Salawat Yulayev din centrul Ufei, capitala Republicii Bașkiria (Bașkortostan) din Rusia, a cerut eliberarea lui Alsînov, ignorând avertismentele poliției împotriva participării la demonstrația neautorizată. Detalii aici

UPDATE Președintele rus Vladimir Putin a semnat un decret prin care alocă fonduri pentru căutarea, înregistrarea și protecția juridică a proprietăților străine deținute de Rusia, inclusiv a celor care datează din perioada Uniunii Sovietice și a Imperiului Rus., a relatat Moscow Times. Detalii aici

UPDATE Parchetul rus a cerut vineri 28 de ani de închisoare împotriva unei tinere acuzate de asasinarea bloggerului militar rus Vladlen Tatarski, ucis în aprilie într-o explozie într-o cafenea din Sankt Petersburg, transmite France Presse. Detalii aici

UPDATE Serviciul de Informații și Securitate avertizează despre o nouă etapă a campaniei privind destabilizarea Rep. Moldova, scopul acesteia fiind compromiterea relațiilor diplomatice, în special cele moldo-ucrainene, scăderea încrederii și a intensității cooperării dintre autoritățile celor două state. Detalii aici

UPDATE Rusia a atacat Ucraina cu o rachetă antinavă P-35 care cântărește patru tone și are 10 metri lungime, prima lansare cunoscută a unui astfel de proiectil împotriva Ucrainei a relatat portalul ucrainean Defense News, care publică și imagini. Detalii aici

UPDATE Propagandiștii ruși de la televiziunea publică rusă le plâng de milă americanilor că mor de frig de străzi la doar -20 grade Celsius, în timp ce în Rusia, la temperaturi chiar și de două ori mai scăzute, „totul este bine”, potrivit unui fragment dintr-un jurnal de știri care circulă pe rețelele sociale. Detalii aici

UPDATE O dronă ucraineană a lovit vineri un depozit de petrol din vestul Rusiei, provocând un incendiu masiv, au declarat oficialii, în timp ce forțele Kievului își extind aparent atacurile pe teritoriul rusesc înainte de aniversarea a doi ani de război, relatează AP.

Patru rezervoare de petrol cu o capacitate totală de 6.000 de metri cubi (1,6 milioane de galoane) au fost incendiate în urma atacului în Klinți, un oraș de aproximativ 70.000 de locuitori situat la aproximativ 60 de kilometri de granița cu Ucraina, potrivit guvernatorului local și agenției de presă de stat Tass.

Presa națională ucraineană, citând un oficial din cadrul Serviciului de Informații al Ucrainei, a declarat că dronele ucrainene au atacat vineri și o fabrică de praf de pușcă din Tambov, la aproximativ 600 de kilometri sud de Moscova.

Pe de altă parte, guvernatorul Tambovului a declarat că uzina funcționează normal, potrivit postului de știri RBC din Rusia. Postul de știri Mash raportase că o dronă ucraineană a căzut joi în incinta uzinei, dar nu a provocat pagube.

UPDATE NATO ia în serios pregătirile de război și săptămâna viitoare demarează un exercițiu „mamut” cu 90.000 de soldați și tehnică de ultimă generație. Este cel mai mare exercițiu din anii ’80 și până în prezent.

„Aceasta va fi o demonstraţie clară a unităţii noastre, a forţei noastre şi a hotărârii noastre de a ne apăra unii pe alţii!”, anunţă comandantul suprem al Forţelor aliate în Europa (SACEUR), generalul american Christopher Cavoli. Acest anunţ are loc odată cu apropierea marcării a doi ani de la începutul invaziei Ucrainei de către Rusia, la 24 februarie 2022. Detalii aici

UPDATE Ministrul apărării german Boris Pistorius a avertizat că războiul dintre Rusia şi Ucraina s-ar putea extinde în ţările din vecinătate, transmite vineri DPA. Detalii aici

UPDATE Un depozit petrolier ardea vineri dimineaţă în regiunea rusă Briansk, frontalieră cu Ucraina, în urma unui atac cu drone ucrainean, au anunţat autorităţile locale ruse, transmit AFP şi Reuters.

„Terorişti ucraineni au încercat să atace infrastructurile de pe teritoriul oraşului Klinţî cu ajutorul unei drone'', a afirmat guvernatorul regional Aleksandr Bogomaz pe aplicaţia de mesagerie Telegram.

Potrivit oficialităţii ruse, drona a fost „neutralizată” de apărarea antiaeriană rusă, dar în momentul interceptării sale „a eliberat o muniţie'' asupra depozitului petrolier din Klinţî, oraş cu 60.000 de locuitori situat la aproximativ 70 de kilometri de graniţa cu Ucraina.

UPDATE Ucraina a lovit ținte din Sankt Petersburg, în Rusia, cu ajutorul unei drone produsă în Ucraina și care a zburat pe o distanță de 1.250 km, a declarat joi un ministru al guvernului ucrainean, citat de agenția de presă Interfax-Ucraina.

O sursă militară ucraineană a declarat anterior pentru Reuters că un terminal petrolier din al doilea oraș al Rusiei, situat la aproximativ 850 km de cea mai apropiată secțiune a frontierei ucrainene, a fost vizat ca parte a unei „noi etape de lucru în această regiune”.

„...Noaptea trecută am lovit ținta, chestia asta a zburat exact 1.250 de kilometri noaptea trecută", a declarat Oleksandr Kamișin, ministrul industriilor strategice care supervizează producția de arme, citat la Davos.

Reuters nu a putut verifica în mod independent aceste declarații. Un oficial instalat de Moscova în sud-estul ocupat al Ucrainei a declarat anterior că Ucraina a eșuat în tentativa de atac cu dronă asupra unui terminal petrolier rusesc din Marea Baltică.

UPDATE Perturbări ale sistemului de poziționare globală (GPS) detectate marți în Polonia, țară membră a NATO, au stârnit speculații privind implicarea Rusiei, după un incident similar în regiune în această lună, relatează Newsweek.

Portalul polonez de știri Radio Zet a raportat că „deasupra nordului și centrului Poloniei, semnalul GPS a fost din nou bruiat".

Și alte posturi de știri poloneze au raportat perturbări, iar o hartă a interferențelor disponibilă pe site-ul gpsjam.org a arătat amploarea problemelor GPS în cea mai mare parte a Poloniei, cu un nivel ridicat de interferențe deasupra Kaliningradului, enclava rusă învecinată.

„Rușii au testat mijloace ale războiului electronic în Kaliningrad, astfel încât aproape jumătate din Polonia și coridorul Suwalki au rămas fără GPS", a scris pe X Jürgen Nauditt, care urmărește războiul din Ucraina, referindu-se la zona sensibilă din punct de vedere strategic dintre Belarus și Kaliningrad, de-a lungul graniței polono-lituaniene.

Markus Jonsson, un utilizator X care publică informații din surse deschise, a distribuit o hartă a perturbărilor pe 3 ianuarie, scriind că provin de la un „bruiaj asupra balticelor" cu originea în Kaliningrad. În ceea ce privește cel mai recent incident, Jonsson a scris miercuri: „Cred că bruiajul a pornit în această seară la ora 21:20 și a funcționat cu efect ridicat doar pentru o scurtă perioadă de timp”.

UPDATE Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a reiterat că obiectivele maximaliste ale Rusiei în Ucraina rămân neschimbate și că Rusia nu este interesată de negocieri cu Ucraina sau Occidentul. Lavrov a declarat, la o conferință de presă din 18 ianuarie, că Rusia „va atinge obiectivele „operațiunii sale militare speciale” în mod consecvent și persistent.”

Discursul președintelui Vladimir Putin din 24 februarie 2022, în care Putin a subliniat obiectivele Rusiei de „demilitarizare” și „denazificare” Ucrainei și cererea sa ca NATO să se angajeze să nu admită noi membri – obiective care echivalează cu capitularea deplină a Ucrainei și a Occidentului. Lavrov a reiterat că aceste obiective sunt neschimbate, susținând că discuțiile „serioase” despre condițiile „realiste” pentru încheierea războiului „presupune renunțarea [Ucrainei] la ideologia nazistă, retorica nazistă, rasismul față de tot ce este rusesc și intrarea în NATO.”

Lavrov a încercat să justifice aceste condiții ca fiind necesare pentru păstrarea independenței și identității poporului ucrainean, în ciuda faptului că ISW a documentat în mod obișnuit modul în care forțele ruse și oficialii de ocupație s-au implicat în campanii de curățare etnică la scară largă și deliberată și eforturile de a elimina ucraineanul. limbă, cultură, istorie și etnie în zonele pe care forțele ruse le ocupă. Lavrov a negat, de asemenea, agenția Ucrainei ca stat suveran, susținând că „nu Ucraina va decide când să se oprească și să înceapă să vorbească [cu Rusia] serios” despre încheierea conflictului, ci că Occidentul va lua această decizie.

Lavrov a respins o întrebare despre publicațiile recente din media despre posibilitatea unor negocieri între Rusia și Ucraina, afirmând că „zvonurile sunt doar atât - zvonuri”. Lavrov a susținut că Occidentul – nu Rusia – este de vină pentru absența negocierilor și a declarat amenințător că „cei [din Occident] care refuză [să negocieze] trebuie să înțeleagă că cu cât așteaptă mai mult, cu atât va fi mai greu să negocieze” și că „nu există nicio speranță că Rusia va fi „învinsă”.” Lavrov a făcut declarații similare pe 15 decembrie 2023, sugerând că Kremlinul consideră că, cu cât războiul continuă mai mult, cu atât mai mult teritoriu va putea ocupa Rusia și că cursul războiului va slăbi din ce în ce mai mult poziția de negociere a Ucrainei.

UPDATE Lavrov a mai susținut că sprijinul războiului a unificat poporul rus și a întărit identitatea rusă. Lavrov a susținut că războiul a contribuit la „curățarea oamenilor care nu se simt implicați în” istoria și cultura etnică rusă și istoria și cultura statului rus. Lavrov a susținut că unii dintre acești oameni au părăsit Rusia la începutul războiului, dar că „o parte copleșitoare a societății [rusești] s-a reunit într-un mod fără precedent”.

Declarațiile lui Lavrov sunt menite să încadreze societatea rusă ca fiind unificată în jurul războiului, în ciuda eforturilor grele ale Kremlinului de a reprima orice disidență și de a amplifica în mod disproporționat facțiunile care susțin războiul. Declarațiile lui Lavrov indică, de asemenea, că Kremlinului continuă să nu aibă o poziție unificată cu privire la întoarcerea în Rusia a acelor cetățeni care au plecat anterior, deoarece unii oficiali ai Kremlinului, inclusiv Putin, au celebrat tendința de întoarcere a rușilor din străinătate, în timp ce alții i-au amenințat public.

UPDATE Spațiul de luptă din Ucraina continuă să fie centrul cursei tehnologice de atac-apărare dintre forțele ruse și ucrainene. Generalul-maior adjunct al Direcției Generale de Informații Militare (GUR) ucraineană Vadym Skibitskyi a declarat pe 18 ianuarie că forțele ruse „învață suficient de repede” și au adaptat complet racheta de croazieră lansată din aer Kh-101 în comparație cu modelul pe care Rusia l-a folosit în 2022. Skibitsky a declarat că noile Kh-101 sunt echipate cu un sistem activ de război electronic (EW) și „capcane termice” pentru a împiedica rachetele să emită semne de căldură urmăribile. Skibitsky a remarcat că forțele ucrainene trebuie să inoveze și să se adapteze ca răspuns la adaptările ruse pentru a „preveni pierderea teritoriilor”.

Metode și mijloace de desfășurare a grevelor asupra Ucrainei și că, la rândul său, Ucraina trebuie să se adapteze și să inoveze cu sprijinul occidental pentru a răspunde unor astfel de lovituri. Deputatul Dumei din Moscova, Andrei Medvedev, a identificat dinamici similare de adaptare-răspuns într-o postare din 18 ianuarie în care a discutat despre utilizarea dronelor atât de către forțele ruse, cât și de către forțele ucrainene. Medvedev a declarat că Rusia a optat pentru producția de masă de drone, ceea ce duce la producerea unui număr mare de drone care nu au adaptările tehnologice necesare pentru a concura cu dronele ucrainene pe baza experienței pe câmpul de luptă. Medvedev a remarcat că forțele ucrainene își îmbunătățesc în mod constant dronele și a avertizat că inovația ucraineană constantă poate face în cele din urmă ineficiente dronele produse în masă rusești.

Discuția lui Medvedev despre importanța adaptării tehnologice și a inovației constante pe câmpul de luptă subliniază evaluarea ISW că forțele ruse și ucrainene sunt angajate într-o cursă tehnologică și tactică de apărare-atac.

UPDATE Întreruperea GPS pe scară largă recentă în Polonia și regiunea baltică determină speculații cu privire la funcționarea potențială a sistemelor rusești de război electronic (EW) în regiune. Postul polonez Radio Zet a citat date de la site-ul GPSJAM de urmărire a interferențelor GPS pe 16 ianuarie, care arătau niveluri fără precedent de bruiaj GPS în nordul și estul Poloniei, inclusiv în Varșovia și în sud, până la Łódź. Datele GPSJAM arată, de asemenea, niveluri similare ridicate de bruiaj GPS în sudul Mării Baltice și nord-vestul și centrul Poloniei între 25-27 decembrie 2023 și 10 ianuarie 2024.

Instituțiile de presă poloneze au sugerat că întreruperile din decembrie 2023 ar fi putut fi cauzate fie de exerciții militare nespecificate ale NATO în regiunea baltică, fie ar putea fi legate de testele recente rusești EW în regiunea Kaliningrad. Serviciul Suedez de Informații și Securitate Militară (MUST) a deschis un dosar privind tulburările din 12 ianuarie, în lumina exercițiilor EW ale Flotei Baltice Ruse. Locotenent-colonelul suedez Joakim Paasikivi a declarat pe 6 ianuarie că consideră că nivelurile recente de interferență GPS sunt rezultatul „activităților de influență rusă sau așa-numitului război hibrid” și a remarcat că Rusia a interferat anterior cu semnalele GPS din nordul Europei pentru a proteja activitățile rusești în regiunea Murmansk sau să perturbe exercițiile NATO.

Presa rusă a raportat că elemente ale Flotei baltice ruse s-au antrenat cu sistemul Borisoglebsk-2 EW în regiunea Kaliningrad de la mijlocul lunii decembrie 2023, lucru pe care unele surse l-au legat de tulburări. ISW nu poate verifica în mod independent cauza nivelurilor de bruiaj GPS în acest moment, dar sugestia că capabilitățile rusești EW din regiunea Kaliningrad ar putea avea un impact atât de semnificativ asupra Poloniei și a regiunii baltice este notabilă.

UPDATE Ministerul francez al Apărării (MOD) a anunțat pe 18 ianuarie că a lansat o „coaliție pe artilerie” pentru a întări sprijinul pentru Ucraina, pe fondul continuu al declarațiilor ucrainene că forțele ruse din Ucraina au capacități de artilerie superioare. Ministerul francez a declarat că a lansat coaliția „Artilerie pentru Ucraina” – una dintre cele cinci coaliții din cadrul Grupului de Contact pentru Apărarea Ucrainei, care includ, de asemenea, coaliții care vizează sprijinirea Ucrainei cu apărare aeriană, vehicule blindate, capacități de luptă și securitate maritimă.

Ministerul francez a declarat că noua coaliție, pe care Franța o va conduce împreună cu SUA, va oferi forțelor ucrainene capacități de artilerie pe termen scurt și își propune să construiască capacitățile de artilerie ucrainene pe termen lung prin parteneriate industriale. Ministrul francez al Apărării, Sebastien Lecornu, a anunțat, de asemenea, că Franța va livra Ucrainei șase sisteme de artilerie Caesar în următoarele săptămâni și va furniza Ucrainei 50 de bombe cu dispersie AASM Hammer pe lună, începând din ianuarie 2024.

Lecornu a declarat că Franța poate produce 72 de sisteme de artilerie Caesar pentru Ucraina în 2024 și va cheltui 50 de milioane de euro (54,3 milioane de dolari) pentru a finanța producția a 12 dintre sistemele Caesar, dar că Franța va avea nevoie de sprijinul partenerilor pentru a finanța celelalte 60 de sisteme.

UPDATE Ministrul ucrainean al apărării Rustem Umerov a declarat că deficitul de muniții este o problemă urgentă pentru forțele ucrainene și că eforturile ruse de a extinde baza industrială de apărare a Rusiei (DIB) au permis forțelor ruse să lanseze zeci de mii de proiectile de artilerie pe pozițiile ucrainene în fiecare zi.

Umerov a declarat că focul de artilerie rusă depășește focul de artilerie ucraineană în proporții între cinci la unu și zece la unu, în funcție de sectorul frontului și de intensitatea luptei. Oficialii ucraineni au indicat anterior că o combinație de deficit de muniție de artilerie și întârzieri în furnizarea de asistență de securitate occidentală este probabil să determine forțele ucrainene să dezvolte materiale. Umerov a declarat că capacitățile de artilerie îmbunătățite sunt o necesitate cheie pentru câștigarea războiului și că Ucraina continuă eforturile de extindere a producției de obuze.

De asemenea, Ucraina își extinde în prezent producția de drone FPV pentru a compensa impactul penuriei de muniție pentru artilerie, cu scopul de a produce un milion de drone FPV în 2024.

UPDATE Partizanii ucraineni și imaginile din satelit au confirmat că atacurile ucrainene împotriva Crimeei ocupate de la sfârșitul lunii decembrie 2023 au scufundat o corvetă rusă din clasa Tarantul în apropiere de Sevastopol. Grupul de partizani ucraineni „Atesh” din Crimeea a raportat pe 18 ianuarie că a descoperit o corvetă scufundată din clasa Tarantul în Golful Hrafska, Sevastopol, iar imaginile prin satelit ale coordonatelor furnizate de Atesh confirmă că corveta s-a scufundat între 28 și 31 decembrie 2023.

Oficialii de ocupație ruși și din Crimeea au susținut că forțele ruse au respins loviturile aeriene și navale ucrainene cu drone împotriva Sevastopolului pe 28 și 30 decembrie 2023. Această confirmare a unei lovituri ucrainene de succes indică faptul că recenta campanie de glovituri a Ucrainei împotriva Crimeei ocupate ar fi putut avea mai mult succes decât a fost confirmat până acum de surse deschise. Forțele ucrainene au desfășurat anterior o campanie de lovituri, de succes împotriva flotei ruse de la Marea Neagră (BSF) în vara anului 2023, fapt care a forțat forțele ruse să mute navele de la baza sa principală din Sevastopolul ocupat.

UPDATE Direcția ucraineană principală de informații militare (GUR) a efectuat o lovitură de succes cu drone asupra instalațiilor militare rusești din regiunea Leningrad pe 18 ianuarie. O sursă din cadrul GUR a declarat publicației ucrainene Suspilne pe 18 ianuarie că au fost confirmate lovituri împotriva țintelor nespecificate în regiunea Leningrad și a remarcat că instalațiile militare rusești din Sankt Petersburg sunt „la îndemâna” forțelor ucrainene.

Mass-media rusă a declarat că sistemele rusești de război electronic (EW) au suprimat două drone ucrainene deasupra Golfului Finlandei și că forțele ruse au doborât o a treia dronă ucraineană în apropierea terminalului petrolier din Sankt Petersburg. O sursă rusă a susținut că aceasta este prima încercare de lovitură ucraineană asupra Oblastului Leningrad în cursul invaziei Rusiei în Ucraina. Ministerul rus al Apărării (MOD) a susținut că a interceptat o dronă deasupra regiunii Leningrad în primele ore ale dimineții zilei de 18 ianuarie.

UPDATE Forțele ruse au efectuat o serie de lovituri cu drone și rachete împotriva Ucrainei în noaptea de 17 spre 18 ianuarie. Forțele aeriene ucrainene au raportat că forțele ruse au lansat 33 de drone Shahed-136/131 către ținte nespecificate în toată Ucraina și două rachete S-300 în direcția Oblastului Harkiv. Apărarea antiaeriană ucraineană a doborât 22 de Shahed și un număr nespecificat de Shahed nu și-au lovit țintele vizate. Șeful administrației militare ucrainene din regiunea Harkiv, Oleh Synehubov, a raportat că rachetele rusești S-300 au lovit Chuhuiv în regiunea Harkiv.

UPDATE Forțele ruse și ucrainene au continuat angajamentele poziționale de-a lungul liniei Kupiansk-Svatove-Kreminna pe 18 ianuarie, dar nu au existat modificări confirmate în prima linie în această zonă. Surse ruse și ucrainene au declarat că luptele de poziție au continuat la nord-est de Kupyansk, lângă Synkivka; la est de Kupyansk lângă Petropavlivka; la sud-est de Kupyansk, lângă Tabaivka și Berestove; nord-vest de Kreminna lângă Makiivka; la vest de Kreminna, lângă Terny, Torske și Yampolivka; la sud-vest de Kreminna lângă Dibrova și zona pădurii Serebryanske; și la sud de Kreminna, lângă Hryhorivka și Bilohorivka (12 km sud de Kreminna).

O sursă rusă a susținut că forțele ruse sunt la șapte kilometri distanță de Kupyansk, deși sursele deschise au permis doar ISW să evalueze că cele mai apropiate poziții ruse din apropiere de Kupyansk sunt la aproximativ opt kilometri de așezare. Comandantul forțelor terestre ucrainene, generalul colonel Oleksandr Syrskyi, a declarat că forțele ruse continuă să își concentreze acțiunile ofensive în direcția Kupyansk pentru capturarea Synkivka. Purtătorul de cuvânt al Comandamentului Forțelor Terestre ucrainene, locotenent-colonelul Volodymyr Fityo, a declarat că forțele ruse au efectuat 54 de lovituri cu drone în direcțiile Kupyansk și Lyman, în timp ce forțele ruse nu au lansat anterior mai mult de 30 de lovituri cu drone într-o zi.

Un blogger rus a susținut că forțele ruse în direcția Lyman concentrează operațiunile ofensive asupra Bilohorivka și intenționează să încercuiască și să captureze restul așezării.

image

UPDATE Surse ruse, inclusiv Ministerul rus al Apărării (MOD), au susținut că forțele ruse au capturat Vesele (la nord-est de Bakhmut) pe 18 ianuarie, dar ISW nu a observat încă o confirmare vizuală a acestei afirmații. Redactorul șef al RT și veteranul propagandist rus Margarita Simonyan a susținut că, Vesele este importantă, deoarece va oferi forțelor ruse acces la drumul T0513 Siversk-Bakhmut și va deschide o nouă rută de atac spre Siversk însuși (23 km nord de Vesele).

Perspectivele forțelor ruse de a desfășura o ofensivă semnificativă din punct de vedere operațional împotriva Siversk în termen scurt sunt însă îndoielnice. Forțele ruse au deținut poziții la 9 kilometri est de Siversk pentru o perioadă considerabilă de timp, dar nu au reușit să amenințe semnificativ Siversk din pozițiile lor actuale, așa că presupusa capturare a lui Vesele (care este mai departe de Siversk decât alte poziții rusești) este puțin probabilă. pentru a ajuta substanțial un potențial efort rusesc de a avansa spre Siversk în termen scurt.

erenul imediat la vest de Vesele pe care forțele ruse ar trebui să îl traverseze pentru a ajunge pe ruta T0513 este în plus în sus pe înălțimile tactice locale pe care forțele ucrainene le controlează în prezent, ceea ce ar putea complica capacitatea forțelor ruse de a avansa. Un blogger rus a susținut că Vesele este încă o zonă gri contestată. Bloggeri ruși au raportat lupte grele la periferia orașului Vesele și lângă Spirne (la nord-est de Vesele).

image

UPDATE Forțele ruse au făcut recent un avans confirmat la nord-vest de Bakhmut. Imaginile geolocalizate publicate pe 17 ianuarie arată că forțele ruse au înregistrat recent un câștig marginal în zona rezidențială din nordul Bohdanivka (nord-vest de Bakhmut). Purtătorul de cuvânt al Forțelor Terestre ucrainene, locotenent-colonelul Volodymyr Fityo a raportat pe 18 ianuarie că forțele ruse continuă să-și intensifice eforturile în direcția Bakhmut.

Un blogger afiliat la Kremlin a susținut că forțele ruse încearcă să preia controlul asupra rutei O0506 Khromove-Chasiv Yar. Surse ruse și ucrainene au declarat că angajamentele poziționale au continuat la nord-vest de Bakhmut lângă Hryhorivka și Bohdanivka, la vest de Bakhmut lângă Khromove și Ivanivske și la sud-vest de Bakhmut lângă Klishchiivka și Andriivka. Elementele Diviziei a 98-a Aeropurtate de Gardă (VDV) ruse operează la nord-vest de Bakhmut.

UPDATE Forțele ruse au făcut recent un avans confirmat la sud-vest de Avdiivka. Imaginile geolocalizate publicate pe 17 ianuarie arată forțele ruse care asaltează și capturează o poziție la est de Nevelske (sud-vest de Avdiivka). Comandantul grupului de forțe Tavriisk ucrainean, generalul de brigadă Oleksandr Tarnavskyi, a declarat la 18 ianuarie că forțele ruse probabil în direcția Avdiivka folosesc în mod activ vehicule blindate pentru a sprijini și desfășura infanteria și că aceste tactici au determinat forțele ruse să piardă 41 de vehicule blindate, inclusiv 17 tancuri, în zonă în ultimele trei zile.

Purtătorul de cuvânt al Grupului de forțe Tavriisk ucrainean, colonelul Oleksandr Ștupun, a remarcat că forțele ruse folosesc de obicei unul sau două tancuri, mai multe vehicule blindate de transport de trupe și MT-LB (vehicule blindate de luptă pe șenile) pentru a transporta infanterie înainte de a se retrage rapid, după ce forțele ucrainene lovesc vehiculele blindate. Surse ruse și ucrainene au declarat că angajamentele poziționale au continuat la nord-vest de Avdiivka lângă Stepove, Novokalynove și Novobakhmutivka; lângă Uzina de Cocs din nord-vestul Avdivka și zona industrială din sud-estul Avdiivka; la vest de Avdiivka lângă Sieverne; și la sud-vest de Avdiivka lângă Pervomaiske și Nevelske.

image

UPDATE Angajamentele poziționale au continuat la vest și sud-vest de orașul Donețk pe 18 ianuarie, dar nu au existat modificări confirmate în prima linie în această zonă. Surse ruse și ucrainene au declarat că luptele au continuat lângă Marinka, Heorhiivka și Krasnohorivka (toate la vest de orașul Donețk) și Novomykhailivka (sud-vest de orașul Donețk).

Bloggeri ruși au susținut că forțele ruse încearcă să dezvolte o ofensivă către Kurakhove (la 15 km vest de Marinka) și încearcă să ocolească Novomykhailivka din sud în timp ce atacă din nord.

image

UPDATE Luptele de poziție au continuat în zona de frontieră Donețk-Zaporijia Oblast pe 18 ianuarie. Imaginile geolocalizate publicate pe 18 ianuarie arată că forțele ruse au avansat anterior marginal la sud-est de Rivnopil (sud-vest de Velyka Novosilka), dar acesta este puțin probabil un avans recent.

Surse ruse și ucrainene au declarat că luptele de poziție au continuat la vest de Staromayorske și la sud de Urojaine (ambele la sud de Velyka Novosilka), precum și la nord de Novodonetske (la sud-est de Velyka Novosilka).

image

UPDATE Luptele de poziție au continuat în vestul regiunii Zaporijia pe 18 ianuarie, dar nu au existat modificări confirmate în prima linie. Surse ruse și ucrainene au declarat că luptele de poziție au continuat lângă Robotyne; nord-vest de Robotyne lângă Pyatykhatky; la sud de Robotyne lângă Novoprokopivka; și la est de Robotyne, lângă Verbove.

Elementele Regimentului 429 de Infanterie Motorizată din Rusia (Divizia 19 de Infanterie Motorizată, Armata 58 de arme combinate, districtul militar de sud) operează în direcția Zaporijia, iar elementele batalionului cecen „Vostok-Akhmat” operează în direcția Robotyne.

image
image

UPDATE Forțele ucrainene și ruse au continuat angajamentele poziționale pe malul de est (stânga) al râului Nipro pe 18 ianuarie. Bloggeri ruși au susținut că un element al Brigăzii 810 Infanterie Navală rusă (flota Mării Negre) a făcut o înaintare parțială în Krynky, dar că forțele ucrainene controlează încă ferm pozițiile din cadrul așezării.

ISW încă nu a observat confirmarea acestui pretins avans al Rusiei în Krynky. Imaginile geolocalizate publicate pe 18 ianuarie arată că o lovitură ucraineană HIMARS a distrus un sistem rus de război electronic (EW) în Nova Kakhovka.

image

UPDATE Purtătorul de cuvânt al Forțelor Aeriene Ucrainene, colonelul Yuriy Ihnat, a declarat pe 17 ianuarie că distrugerea recentă de către Ucraina a unei aeronave rusești de detectare a radarului cu rază lungă de acțiune A-50 și a aeronavei de comandă Il-22 a afectat temporar operațiunile aeriene ale Rusiei peste Marea Azov. Ihnat a declarat că doar unul sau două avioane rusești patrulează în prezent în Marea Azov. Ihnat a declarat că forțele ruse au zburat anterior două A-50 în apropierea Mării Azov împreună cu un Il-22, precum și un al treilea A-50 în estul Ucrainei. Ihnat a menționat că forțele ruse se vor adapta însă la pierderea acestor avioane.

UPDATE Oficialii ruși continuă să vizeze migranții naturalizați ca parte a eforturilor de criptomobilizare în curs. Postul de opoziție rus Astra a declarat la 18 ianuarie că oficialii ruși au emis somații militare pentru cel puțin 15 străini imediat după ceremonia primire a cetățeniei din Sankt Petersburg. Oficialii ruși au emis în mod similar citații la o ceremonie de naturalizare la Sankt Petersburg pe 20 decembrie. ISW continuă să evalueze că guvernul rus se luptă să reconcilieze obiectivele discordante și concurente de exploatare a forței de muncă migrantă pentru a atenua deficitul de forță de muncă din Rusia și acordând prioritate eforturilor de cripto-mobilizare pentru a trimite migranții în prima linie.

UPDATE Se pare că foștii luptători ai Grupului Wagner încearcă să-și mențină influența în unitățile obișnuite rusești. Proiectul rus pentru drepturile omului Gulagu.net a declarat pe 18 ianuarie că foștii recruți penali ai Grupului Wagner, care se pare că servesc acum într-o companie de asalt în Regimentul 331 Aeropurtat (VDV) din Ucraina, au trimis un mesaj video și dovezi către Gulagu.net despre cum foștii luptători Wagner au desfășurat o „operațiune specială” independentă de reținere a Ministerului Afacerilor Interne (MVD) din Republica Populară Lugansk (LNR) locotenentul de poliție al Inspectoratului de Stat pentru Siguranța Rutieră Alexander Makartsev, care, susțineau ei, a traficat droguri personalului militar rus în regiunea ocupată Lugansk.

Gulagu.net a declarat că foștii luptători Wagner au susținut că au predat dovezi departamentului militar de contrainformații al Serviciului Federal de Securitate (FSB), dar că FSB i-a refuzat. Gulagu.net a declarat că rudele lui Makartsev l-au raportat dispărut și a susținut că foștii luptători Wagner i-au furat 500.000 de ruble și aur. Se pare că Echipa Rusă Specială de Reacție Rapidă (SOBR) și Departamentul de Securitate Internă MVD au deschis un dosar împotriva foștilor luptători Wagner și i-au reținut pe doi dintre ei pentru tâlhărie și răpire. Gulagu.net a declarat că foștii luptători Wagner au apelat la Gulagu.net deoarece Unitățile Speciale de Reacție Rapidă a Rusiei (SOBR) și unitățile Spetsnaz se presupune că urmează să-i „asalteze” (probabil să îi rețină).

UPDATE Agenția de știri TASS, a relatat pe 18 ianuarie că Biroul rus de proiectare Stratim a început dezvoltarea unui analog bugetar al dronei iraniene Shahed numit „Yastreb” (Hawk) cu o rază de acțiune de 350 de kilometri. Stratim a declarat că testele de zbor prototip sunt în prezent în desfășurare și că există planuri de a începe testele de zbor pentru un produs finit, reproiectat, în prima jumătate a anului 2024. Stratim a susținut că forțele ruse vor folosi drona Yastreb ca momeală pentru a distrage atenția apărării aeriene ucrainene – o tactică pe care forțele ruse au folosit-o anterior în seria de lovituri în Ucraina.

UPDATE Ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, a vizitat Biroul de Proiectare a Construcţiilor de Maşini de Stat „Raduga” (GosMKB „Raduga”), o subsidiară a Corporaţiei de Rachete Tactice (KTRV), din regiunea Moscova pe 18 ianuarie. Directorul general KTRV, Boris Obnosov, a răspuns cererii lui Șoigu ca întreprinderea să mărească raza de acțiune a unei arme nespecificate de la 250 de kilometri la peste 300 de kilometri, susținând că au testat deja o armă nespecificată cu o rază de acțiune de 310 de kilometri. Obnosov a susținut că GosMKB „Raduga” a redus costul producției acestei arme și a crescut focosul de la 450 de kilograme la 800 de kilograme.

Directorul general al GosMKB „Raduga”, Serghei Bogatikov, a susținut că întreprinderea și-a dublat forța de muncă, a cumpărat noi echipamente și instrumente de testare, și-a mărit spațiul de producție și a stabilit ture de 12 ore care permit operațiuni de 24 de ore și producție crescută. Bogatikov a susținut că unii indicatori arată că GosMKB „Raduga” și-a crescut volumul de producție de arme de înaltă precizie cu un multiplu de opt de la începutul invaziei pe scară largă a Ucrainei de către Rusia.

UPDATE Secretarul Consiliului Național de Apărare și Securitate al Ucrainei, Oleksiy Danilov, a declarat la 18 ianuarie că Ucraina este unul dintre primii trei producători de drone din lume și că firmele private din Ucraina furnizează în prezent arme forțelor ucrainene. Consiliul orașului Kiev a anunțat că va aloca 500 de milioane de grivne (13,27 milioane de dolari) pentru achiziționarea de drone pentru forțele ucrainene în 2024.

UPDATE Prim-viceprim-ministrul ucrainean Iulia Svyrydenko a declarat la 18 ianuarie că Ucraina se concentrează pe dezvoltarea bazei sale industriale de apărare (DIB) în 2024 și intenționează să lanseze cinci asociații mixte cu producătorii de arme occidentali în Ucraina, inclusiv parteneriate de schimb tehnologic cu Day și Zimmermann, Northrop. Grumman, Lockheed Martin și Raytheon.

UPDATE Ministrul polonez de externe Radoslaw Sikorski a declarat la 18 ianuarie că Polonia pregătește un nou pachet de asistență militară pentru Ucraina și intenționează să-și sporească producția internă de muniție și echipament militar.

UPDATE Autoritățile de ocupație ruse continuă eforturile de refacere a infrastructurii logistice în Ucraina ocupată. Prim-adjunctul directorului companiei feroviare ruse Novorossiya Railways din Oblastul Lugansk, Nikolai Baboido, a susținut că Rusia a început refacerea șinelor de cale ferată în Oblastul Lugansk ocupat, ca parte a inițiativei „Căile ferate din Novorossiya” și că Rusia intenționează să construiască o cale ferată între Moscova și orașul Lugansk.

Înființarea de noi linii de cale ferată în Ucraina ocupată va crește dificultatea forțelor ucrainene de a perturba logistica rusă, deoarece noile construcții rusești vor reduce vulnerabilitățile din blocajele existente ale infrastructurii.

Autoritățile de ocupație ruse continuă eforturile de a reprima actorii pro-ucraineni și de a consolida controlul asupra spațiului informațional din Ucraina ocupată. Primarul ucrainean al Melitopolului Ivan Fedorov a raportat că o nouă lege rusă va permite cenzorului federal rus Rozkomnadzor să urmărească „dizidenții” din Ucraina ocupată prin adresa IP prin intermediul furnizorilor locali de internet și să urmărească activitățile și locațiile online ale utilizatorilor.

Centrul de Rezistență Ucrainean a raportat că forțele ruse încearcă să consolideze activitățile de contrainformații în Ucraina ocupată și intenționează să crească numărul de grupuri mobile care efectuează percheziții la localnici.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite