Putin a cerut prin decret înregistrarea proprietăților rusești de peste hotare, inclusiv a celor din fostul Imperiu Rus

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Președintele rus Vladimir Putin a semnat un decret prin care alocă fonduri pentru căutarea, înregistrarea și protecția juridică a proprietăților străine deținute de Rusia, inclusiv a celor care datează din perioada Uniunii Sovietice și a Imperiului Rus., a relatat Moscow Times.

Vladimir Putin FOTO EPA EFE jpg

Potrivit documentului, Administrația Prezidențială și Ministerul rus de Externe se vor ocupa de această sarcină.

Fondurile alocate sunt destinate acoperirii costurilor asociate cu „căutarea proprietăților aparținând Federației Ruse, fostului Imperiu Rus, fostei URSS, înregistrarea corespunzătoare a drepturilor de proprietate și protecția  juridică a acestora”.

Decretul semnat joi nu a indicat mărimea bugetului pentru această operațiune sau ce fel de proprietăți sunt căutate, potrivit Bloomberg.

La apogeul său, Imperiul Rus cuprindea teritoriile Poloniei de azi, respectiv ale statelor baltice Estonia, Letonia și Lituania, precum ale Finlandei. Acesta s-a dizolvat sub presiunea Primului Război Mondial și a revoluției bolșevice din 1917, condusă de Vladimir Lenin, care a marcat nașterea statului comunist.

Uniunea Sovietică, înființată în 1922, a inclusi o mare parte din fostul teritoriu al fostului imperiu cu excepția Poloniei și Finlandei, până la prăbușirea sa în 1991, când republicile constitutive din țările baltice, Caucaz, Ucraina, Belarus și Asia Centrală au devenit independente.

În ianuarie 2024, țările UE au început să pună în aplicare propunerea Comisiei Europene de a utiliza veniturile provenite din cele 300 de miliarde de dolari în active înghețate ale Rusiei în interesul Ucrainei.

Ca răspuns la aceste acțiuni, oficialii ruși au amenințat cu posibile proceduri legale și au promis un răspuns în oglindă în cazul confiscării activelor rusești.

Kremlinul consideră orice încercare de confiscare drept „furt direct”, a declarat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al președintelui rus.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite