Avertisment de ultimă oră al serviciilor de informații de la Chișinău. Cum e continuat războiul hibrid contra Republicii Moldova și a Ucrainei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Serviciul de Informații și Securitate avertizează despre o nouă etapă a campaniei privind destabilizarea Rep. Moldova, scopul acesteia fiind compromiterea relațiilor diplomatice, în special cele moldo-ucrainene, scăderea încrederii și a intensității cooperării dintre autoritățile celor două state.

SIS avertizează asupra unei noi campanii de destabilizare FOTO Arhivă
SIS avertizează asupra unei noi campanii de destabilizare FOTO Arhivă

Prin intermediul unui comunicat de presă, Serviciul de Informații și Securitate (SIS) din Republica Moldova a informat vineri că a intrat în posesia unor informații care denotă relansarea campaniilor de dezinformare și manipulare cu scopul de a destabiliza societatea moldovenească și securitatea regională, iar țintele ei sunt:

,,- Compromiterea relațiilor diplomatice ale Republicii Moldova, în special relațiile moldo-ucrainene;

- scăderea încrederii și a intensității cooperării la toate nivelele dintre autoritățile din Republica Moldova și Ucraina;  - reducerea interoperabilității de asigurare a securității regionale existente între organele de securitate, apărare și ordine de drept ale Republicii Moldova și ale Ucrainei”, informează instituția.

SIS a precizat că un grup de persoane pregătește narative prin care vor acuza instituțiile statului de acțiuni împotriva unor persoane care ocupă diverse funcții în instituțiile guvernamentale ucrainene, iar printre membrii grupului se numără ex-angajați ai SIS-ului.

Foști oameni din sistemul de intelligence

,,Printre membrii grupului respectiv se regăsesc și foști ofițeri de informații, cetățeni ai Republicii Moldova, care, în diferite perioade, au fost demiși și eliberați pentru acțiuni coruptibile, însușirea banilor publici, abuz de putere, sechestrări de persoane, interacțiuni nesancționate cu servicii speciale străine. De asemenea, pentru a da o pseudo-credibilitate acțiunilor sale, se intenționează publicarea unei pretinse copii a unui document, parte a unui dosar penal gestionat de una din procuraturile specializate”, mai subliniază cei de la SIS, reiterând că acțiunile ,,se încadrează în setul de instrumente ale războiului hibrid dus de Federația Rusă contra Republicii Moldova având pe aspectul dat un caracter țintit, de discreditare a eforturilor autorităților naționale și ale fiecărui cetățean al țării noastre întru păstrarea păcii și securității în regiune”.

 Iar frecvența și amploarea acțiunilor vor crește pe durata anilor 2024-2025, fiind țintite procesele de reformă, cele electorale care se vor desfășura în Republica Moldova, dar mai ales procesul de negocieri pentru aderarea la UE. În acest context, spionii de la Chișinăul recomandă cetățenilor să fie vigilenți și să se informeze numai din surse oficiale și credibile. 

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a reiterat în ultimii doi ani că statul pe care-l conduce poate supraviețui ca unul liber numai dacă va adera la Uniunea Europeană. 

În data de 14 decembrie a anului trecut, Consiliul European a decis deschiderea negocierilor de aderare a Republicii Moldova și a Ucrainei, anunț făcut public de președintele Charles Michel. Liderii de la Chișinău au calificat votul drept o victorie a tuturor cetățenilor țării.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite