Rusia a lansat asupra Ucrainei o rachetă antinavă de patru tone din anii `60 FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Rusia a atacat Ucraina cu o rachetă antinavă P-35 care cântărește patru tone și are 10 metri lungime, prima lansare cunoscută a unui astfel de proiectil împotriva Ucrainei a relatat portalul ucrainean Defense News, care publică și imagini.

Epava rachetei antinavă P-35 FOTO Captură Defense Express
Epava rachetei antinavă P-35 FOTO Captură Defense Express

Online, au apărut imagini cu o rachetă antinavă P-35 (3M44 Progress) lansată de Rusia asupra Ucrainei. „Epava acesteia a fost găsită... este prima utilizare cunoscută a acesteia”, a relatat portalul ucrainean.

„Epava rachetei P-35, care se distinge prin dimensiuni semnificative, este vizibilă în fotografii cu fundalul blurat publicate de Defense Express. Este vorba despre o rachetă cu o lungime de 10 metri și o greutate de lansare de 4 tone: a fost dezvoltată în anii 1950 și a intrat în serviciu în 1962”, a precizat publicația.

Portalul ucrainean notează că imaginile arată limpede că aceasta a fost doborâtă și, având în vedere că este o rachetă anti-navă, este mai plauzibil ca rușii să fi vizat cu ajutorul ei instalații din regiunile ucrainene sudice.

Epava unei rachete antinavă P-35 care ar fi fost doborâtă în Ucraina FOTO Captură via Defense News
Epava unei rachete antinavă P-35 care ar fi fost doborâtă în Ucraina FOTO Captură via Defense News

 Defense Express scrie că a confirmat din surse proprii că este vorba într-adevăr despre această rachetă.

În ciuda vechimii sale, modelul P-35 este încă în serviciu în Rusia. În special, este o componentă a sistemului de apărare de coastă Redut. Sistemul 4K44 Redut este format dintr-un radar și un vehicul de comandă care controlează până la trei vehicule de lansare bazate pe șasiul camionului militar ZIL-135K. În 2021, era estimat un număr de opt lansatoare pentru acest sistem.

În plus, P-35 este integrată în complexul staționar cunoscut sub numele de "Utes" sau "Object-100", o instalație subterană lângă Balaklava. Rachetele din acest complex sunt ascunse în subteran și sunt aduse la suprafață doar atunci când sunt pregătite pentru lansare.

În total, în Rusia existau doar două astfel de sisteme - unul în Crimeea și altul pe insula Kildin din Marea Barents (informațiile disponibile indică faptul că acesta din urmă este abandonat).

Defense Express nu știe ce lansator anume au folosit rușii pentru a lansa atacul cu această rachetă.

„Până și în cea mai recentă actualizare a sa (3M44), care a fost introdusă în serviciu în 1982, P-35 a fost considerat arhaică la acea vreme. Raza sa de acțiune operațională este de până la 300 km (unele surse spun că este de până la 460 km în versiunea 3M44), viteza de până la 1.800 km/h (conform altor surse, 2200 km/h), iar mărimea focosului de până la 930 kg.

Sistemul de ghidare al acestei rachete anti-navă este standard pentru acea vreme - inerțial în timpul fazei de croazieră și activarea capului de ghidare radar în faza terminală. Profilul de zbor, care determină raza de acțiune, este de 400 de metri, 4 km sau 7 km, dar înainte de a ataca ținta, racheta coboară la o altitudine de 100 de metri”, a explicat portalul ucrainean Defense News.

Publicația adaugă că sistemul poate viza și ținte terestre, mai precis ținte de coastă. 

Lansările rachetelor P-35 seamănă într-o oarecare măsură cu utilizarea rachetelor Kh-22, pe care aceștia le folosesc pentru atacuri asupra orașelor, a notat Defense Express.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite