NATO, în pregătiri pentru un eventual război. Steadfast Defender 24, sau 90.000 de militari aliați în exerciții de război, dar cu ochii pe Rusia

0
Publicat:

NATO ia în serios pregătirile de război și săptămâna viitoare demarează un exercițiu „mamut” cu 90.000 de soldați și tehnică de ultimă generație. Este cel mai mare exercițiu din anii ’80 și până în prezent.

FOTO NATO
FOTO NATO

„Aceasta va fi o demonstraţie clară a unităţii noastre, a forţei noastre şi a hotărârii noastre de a ne apăra unii pe alţii!”, anunţă comandantul suprem al Forţelor aliate în Europa (SACEUR), generaljul american Christopher Cavoli. Acest anunţ are loc odată cu apropierea marcării a doi ani de la începutul invaziei Ucrainei de către Rusia, la 24 februarie 2022.

Aceste jocuri de război au menirea să descurajeze Rusia să ţintească vreun stat membru NATO.

Acest exerciţiu - denumit Steadfast Defender 24 - „va arăta că NATO poate desfăşura şi susţine operaţiuni complexe în mai multe domenii, timp de mai multe luni, pe (o suprafaţă de) mii de kilometri, din Marele Nord şi până în Europa Centrală şi în orice condiţii”, anunţă orgzanizaţia, din care fac parte 31 de state.

Trupe urmează să fie desfăşurate în întreaga Europă - până la sfârşitul lui mai -, într-un „scenariu al unui conflict emergent cu un adversa cvasiegal”, potrivit NATO.

Potrivit noilor planuri-cadru de apărare ale Alianţei, principalii săi adversari sunt Rusia şi organizaţii teroriste.

„Alianţa îşi va demonstra capacitatea de a consolida zona euro-atlantică printr-o deplasare transatlantică de forţe din America de Nord”, anunţă Christopher Cavoli. În exerciții vor fi implicate 50 de nave militare, 80 de avioane și peste 1.100 de vehicule de luptă.

Exercițiul Steadfast Defender 2024 - cel mai mare de la exercițiul Reforger din 1988, din timpul Războiului Rece - are loc în contextul în care NATO își revizuiește apărarea în contextul războiului purtat de Rusia împotriva Ucrainei.

Reamintim că o înaltă oficialitate a NATO le-a cerut miercuri actorilor publici şi privaţi din Occident să-şi schimbe mentalitatea şi să se concentreze pe randament, pentru a face faţă unei perioade în care orice se poate întâmpla în orice moment, inclusiv un război, notează Reuters.

Rob Bauer. FOTO EPA EFE
Rob Bauer. FOTO EPA EFE

„Avem nevoie de o transformare a NATO pentru război”, a declarat şeful Comitetului Militar al organizaţiei, amiralul olandez Rob Bauer, în cadrul unei reuniuni cu şefii de Stat major din ţările aliate, desfăşurată la Bruxelles.

În trecut, actorii publici şi privaţi au trăit într-o perioadă când totul era abundent, previzibil, controlabil şi axat pe eficacitate, a subliniat el. În prezent, aceşti actori trebuie să-şi schimbe modul de gândire „către o epocă în care orice se poate întâmpla în orice moment, o epocă în care trebuie să aşteptăm neprevăzutul, o epocă în care trebuie să ne concentrăm pe randament pentru a fi deplin eficienţi”, a explicat Bauer.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite