LIVE TEXT | Război în Ucraina. Inundații la Krivoi Rog după ce armata rusă a lovit un baraj: Serghei Șoigu, chemat la raport

0
0

Nouă rachete de croazieră rusești au lovit ținte nespecificate în Krivoi Rog, oraș din centrul Ucrainei, și au provocat inundații extinse. Forțele ruse au vizat probabil barajul Karaciun pentru a deteriora podurile de pontoane aflate mai în aval. În contextul contraofensivei ucrainene, ministrul rus al Apărării Serghei Șoigu este chemat la raport în Duma de Stat.

Consecințe ale distrugerii barajului de lângă Krivoi Rog FOTO Nexta TV via Twitter
Consecințe ale distrugerii barajului de lângă Krivoi Rog FOTO Nexta TV via Twitter

UPDATE 22.07 Ursula von der Leyen se declară impresionată de „vitejia” ucrainenilor

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a promis joi, în cursul unei vizite la Kiev, că UE va sprijini Ucraina „atât timp cât va fi nevoie” în faţa Rusiei.

Vizita Ursulei von der Leyen la Kiev survine într-un moment în care trupele ucrainene înregistrează succese în contraofensiva lor.

Von der Leyen s-a declarat impresionată de „vitejia” soldaților ucraineni. „Îi veţi avea alături pe prietenii voştri europeni atât timp cât va fi nevoie. Suntem prieteni pentru totdeauna”, a afirmat șefa Executivului european alături de președintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Ucraina are ca „prioritate” să facă parte din piaţa comună a Uniunii Europene, unde bunurile, serviciile şi capitalurile pot circula libere între ţări, a subliniat Zelenski. Detalii aici


UPDATE 21.38 Rusia, presată să-și retragă soldații de la centrala nucleară din Zaporojie

Consiliul Guvernatorilor Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) a adoptat joi o rezoluţie care face apel la Rusia să se retragă de la centrala nucleară Zaporojie, au afirmat surse diplomatice, potrivit AFP.

Textul, înaintat de Polonia şi Canada, a fost aprobat de 26 dintre cele 35 de state membre ale Consiliului, Rusia şi China votând împotrivă, a precizat un diplomat contactat de AFP. Şapte ţări s-au abţinut: Africa de Sud, Burundi, Egipt, India, Pakistan, Senegal şi Vietnam.

„Consiliul Guvernatorilor a transmis un mesaj puternic Rusiei, cerându-i să înceteze imediat toate acţiunile care ameninţă siguranţa nucleară şi să predea Kievului centrala Zaporojie şi orice alt teritoriu ucrainean”, a comentat ambasadorul australian Richard Sadleir.

Consiliul a adoptat o primă rezoluţie la începutul lunii martie, avertizând asupra „riscului unui accident nuclear care ar pune în pericol populaţia Ucrainei, a statelor vecine şi a comunităţii internaţionale”.

Situată în sudul Ucrainei, centrala Zaporojie, cea mai mare din Europa, a fost bombardată de mai multe ori în ultimele săptămâni, Moscova şi Kievul acuzându-se reciproc de aceste atacuri, transmite AFP, potrivit Agerpres.


UPDATE 20.58 Costul pactului cu diavolul pentru ucrainenii care colaborează cu Kremlinul

Colaboratorilor ucraineni ai Moscovei din teritoriile ocupate li s-a spus că „Rusia este aici pentru totdeauna”, dar acum sunt nevoiți să fugă din Ucraina.

Cu câteva săptămâni în urmă, Irina lucra în administrația de ocupație rusă din Kupiansk, un oraș mare din nordul Ucrainei care fusese capturat la câteva zile după invazia armatei lui Vladimir Putin în februarie.

Dar acum, pe măsură ce trupele ruse au fugit din oraș și armata ucraineană a recucerit teritoriile ocupate din nordul țării, ea și familia ei au fugit de teamă că va fi pedepsită pentru colaborarea cu ocupanții, scrie „The Guardian“.

Dovezile arată că, în teritoriile ocupate, trupele ruse au folosit în mod regulat violența pentru a înlătura orice disidență locală și pentru a menține controlul. În același timp, unii i-au ajutat pe ruși. Alții au crezut spusele oficialilor instalați de Moscova că rușii sunt acolo pentru a rămâne pentru totdeauna și au decis să coopereze sau pur și simplu să încerce să trăiască în liniște sub dominația rusă. Detalii aici


UPDATE 20.52 Serghei Șoigu, chemat la raport în Duma de Stat

Duma de Stat, camera inferioară a Parlamentului rus, ia în calcul să-l convoace într-o audiere cu ușile închise pe ministrul rus al Apărării Serghei Şoigu.

Un anunț în acest sens a fost făcut joi de către liderul formațiunii politice „Rusia Justă”, Serghei Mironov. Un susţinător înflăcărat al războiului dus de Vladimir Putin împotriva Ucrainei, Mironov a declarat pentru Kommersant că audierea ar puta avea loc luni, în Consiliul Dumei de Stat.

În contextul contraofensivei ucrainene, forțele ruse aflate în retragere sunt criticate de experți militari de la Moscova. Kievul suspectează că Moscova permite aceste critici pentru a manipula opinia publică în sensul necesității mobilizării generale. Detalii aici


UPDATE 20.09 Germania va livra „foarte curând” vehicule blindate Ucrainei

„Este încurajator să vedem succesele pe care Ucraina le-a reuşit în ultimele zile, mai ales datorită armelor germane”, a declarat ministrul german al Apărării Christine Lambrecht.

Contraofensiva purtată de Kiev „arată cât de important este să punem rapid la dispoziţia Ucrainei alte echipamente militare”, a adăugat ministrul german.

Lambrecht a anunţat trimiterea a încă două lansatoare de rachete multiple Mars-II şi a 200 de rachete. Ucraina va primi de asemenea 50 de vehicule de teren de tip Dingo, scrie Agerpres.

În schimb, Germania nu are în vedere în acest stadiu să livreze tancuri de luptă Leopard-2, cerute cu insistenţă de Ucraina.


UPDATE 20.05 Casa Albă îi cere Chinei să nu sprijine războiul lui Putin

Casa Albă a cerut joi Chinei să nu sprijine Rusia în războiul ei împotriva Ucrainei, întrucât întreaga lume ar trebui să se alinieze împotriva agresiunilor.

„Nu credem că cineva ar trebui să rămână pe margine”, a declarat joi purtătorul de cuvânt al Casei Albe, John Kirby, într-un interviu acordat pentru CNN, potrivit Agerpres.

„Întreaga lume ar trebui să fie aliniată împotriva a ceea ce face Putin”, a adăugat Kirby în timp ce președintele rus se întâlnea la Samarkand, în Uzbekistan, cu omologul său chinez Xi Jinping.

„Nu este momentul pentru afaceri ca de obicei cu Putin”, a insistat oficialul american, citat de Reuter.

Kirby a spus că rămâne de văzut cât de mult va sprijini China războiul purtat de Rusia împotriva Ucrainei, remarcând în acest sens că Beijingul nu a acţionat pentru a-l susţine material pe Putin și nici nu a încalcat sancţiunile impuse Moscovei. Detalii aici


UPDATE 18.40 Kadîrov sună mobilizarea în locul lui Putin

Liderul cecen Ramzan Kadîrov le cere liderilor regiunilor din Rusia să înceapă să se „automobilizeze” și vrea câte o mie de voluntari din partea fiecăruia.

„Nu este nevoie să așteptați ca Kremlinul să declare legea marțială sau, invers, să stați pe loc, așteptând sfârșitul operațiunii militare speciale din Ucraina. Șeful fiecărei regiuni din Rusia de astăzi trebuie să-și dovedească disponibilitatea de a ajuta statul”, a scris liderul cecen pe canalul său de Telegram.

De asemenea, Kadîrov a precizat că „fiecare lider de regiune este suficient de capabil să pregătească, să formeze și să angajeze personal, cel puțin o mie de voluntari”. Detalii aici


UPDATE 18.36 Armata rusă atacă pilonul unui fost pod și spune că a distrus o „barjă” cu ucraineni

Ministerul rus al Apărării susține că forțele sale au distrus o „barjă” cu militari ucraineni care ar fi încercat să traverseze râul Nipru pentru a recăpăta controlul asupra centralei nucleare din Zaporojie.

Pilonul unui fost pod peste Nipru considerat „barjă” de către Moscova FOTO The Insider
Pilonul unui fost pod peste Nipru considerat „barjă” de către Moscova FOTO The Insider

Dar, în realitate, barja menționată de Moscova nu era altceva decât pilonul unui fost pod construit de armata germană pe vremea celui de-al Doilea Război Mondial, relatează The Insider. Detalii aici


UPDATE 18.32 Armata ucraineană anunță că a distrus baza militară instalată de ruși la Nova Kahovka

Armata ucraineană a anunțat joi că a distrus, în noaptea de miercuri spre joi, baza militară instalată de ruși la Nova Kahovka, în regiunea Herson.

În plus, Comandamentul Operațional Sud al armatei ucrainene afirmă că a lansat mai multe rachete asupra forțelor și echipamentelor militare rusești de la suburbia orașului Herson. Detalii aici


UPDATE 17.01 Invadatorii retrași spre frontiera cu Rusia rămân fără hrană și comunicații

Forțele ruse retrase din regiunea Harkov lângă granița cu regiunea Belgorod, din vestul Rusiei, nu mai au provizii de hrană și muniție și nicio formă de comunicare cu comandamentul lor, conform Direcției Principale de Informații din cadrul Ministerului ucrainean al Apărării.

Potrivit Direcției Principale de Informații, ca urmare a contraofensivei de succes a Forțelor Armate ale Ucrainei, trupele ruse refuză să participe la alte acțiuni militare, inclusiv din cauza restanțelor salariale. Un număr semnificativ de militari caută modalități de a se întoarce în Federația Rusă sau se vor preda.

Pentru a opri evadarea în masă a personalului militar de pe câmpul de luptă, comandamentul rus a înființat așa-numitele „trupe de barieră” poziționate în spatele acestora. Detalii aici


UPDATE 16.39 „Bucătarul lui Putin” recrutează deținuți pentru Wagner

Evgheni Prigojin, cunoscut ca proprietarul grupării de mercenari Wagner, recrutează deținuți ruși în schimbul amnistiei pentru aşa-numita „operaţiune militară specială” din Ucraina, a declarat el într-o înregistrare video.

Imaginile demonstrează nu numai legăturile lui Prigojin cu gruparea Wagner, denumită și „armata lui Putin”, pe care a negat-o întotdeauna, declanşând procese pentru defăimare şi cerând înlăturarea investigaţiilor care îl vizau, ci şi faptul că Rusia recrutează deținuți pentru a lupta în Ucraina, potrivit Mediafax. 

Deținuții ar urma să lupte în rândurile grupării Wagner, iar după şase luni în Ucraina, primesc amnistia și pot pleca acasă sau pot rămâne în rândurile lui Wagner. Detalii aici


UPDATE 16.32 Kievul cere Chișinăului o atitudine mai dură față de Moscova

Consilierul prezidențial ucrainean Mihailo Podoleak susține că Rusia va putea ataca Republica Moldova doar daca va prelua controlul asupra regiunilor din sudul Ucrainei, însă armata ucraineană nu va permite acest scenariu.

Potrivit IPN, oficialul ucrainean a precizat că și-ar dori ca Republica Moldova să aibă o atitudine mai dură față de acțiunile Rusiei în Ucraina.

Războiul este imprevizibil, dar noi înțelegem acum ce vrea, ce face și ce resurse are Rusia. Categoric nu vom permite intrarea în Nicolaiv și Odessa, nu le vom permite să controleze zona acvatică din jurul acestor regiuni. Nu vom permite aterizarea peste liman pe teritoriul enclavei criminale - Transnistria. Republica Moldova poate miza pe noi. Ne-am dori ca și Moldova să aibă o atitudine mai dură cu referire la ceea ce face Rusia în Ucraina”, a declarat Podoleak. Detalii aici


UPDATE 16.30 Putin, ținta unei posibile tentative de asasinat

Mașina președintelui rus Vladimir Putin ar fi fost ținta unui „atac” în urma căruia s-a auzit o „bubuitură puternică” pe „roata din stânga din față”. Liderul de la Kremlin a scăpat nevătămat, însă au fost efectuate mai multe arestări în cadrul serviciului său de securitate. Detalii aici


UPDATE 16.23 Moscova anunță o „linie roșie” pentru Washington

SUA vor încălca o „linie roşie” şi vor deveni „parte directă la conflict” dacă vor livra Ucrainei rachete cu rază lungă de acțiune, susține Moscova.

Washingtonul a livrat Ucrainei rachete avansate care pot lovi ţinte la distanţe de până la 80 de kilometri, dar până acum s-a abţinut de la a anunţa public trimiterea de rachete cu rază de peste două ori mai lungă. Oficiali americani afirmă că Ucraina a promis că nu va folosi rachete americane pentru a lovi teritoriul Rusiei.

„Dacă Washingtonul decide să furnizeze rachete cu rază mai lungă Kievului, atunci va trece o linie roşie şi va deveni parte directă la conflict”, a spus purtătoarea de cuvânt a diplomației ruse, Maria Zaharova. Detalii aici


UPDATE 16.05 Orașul Krivoi Rog, ținta unui nou atac cu rachete

„Atac cu rachete la Krivoi Rog. Stați în adăposturi! Nu faceți poze și nu postați pe rețelele de socializare”, a transmis joi șeful administrației militare Krivoi Rog, Oleksandr Vilkul.

Puțin mai târziu, Vilkul a precizat că a vorba de o rachetă de croazieră.

„Din nou o rachetă de croazieră. A căzut la intrarea într-o întreprindere industrială. Distrugerile sunt grave”a anunțat oficialul ucrainean, precizând totodată că nu există informații despre victime.

Miercuri, opt rachete de croazieră - de tip Kinjal și de tip Iskander - lansate de armata rusă au vizat infrastructura Krivoi Rogului.

În urma acestui atac, peste 100 de locuințe au fost inundate în Krivoi Rog. Detalii aici


UPDATE 12.50 „Războinicii“ ucraineni ridică un blindat răsturnat cu frânghiile: imagini cu testul de forță

Anton Garașcenko, fost viceministru de Interne în Ucraina, a postat pe Twitter un videoclip în care se observă eforturile soldaților ucraineni de a ridica un vehicul blindat. Locul nu este precizat.

UPDATE 12.40 Ucraina, un fel de Waterloo pentru Putin?

Rapida înaintare a forțelor ucrainene din ultima săptămână are o serie de implicații care depășesc conflictul în cursul căruia au apărut. În joc este viitorul președintelui rus Vladimir Putin și, în consecință, al Rusiei însăși. Detalii aici 


08.15 Mașina lui Zelenski, lovită la Kiev: imagini de la locul accidentului 

Un automobilist a lovit vehiculul care îl transporta prin Kiev pe preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, care nu a fost grav rănit în accident, a declarat purtătorul de cuvânt al acestuia miercuri seară. Detalii aici

Imagini de la accidentul în care a fost implicat Zelenski FOTO captură video

UPDATE 06.07 Finanțatorul Grupului Wagner, Yevgeny Prigozhin, este vazut ca chipul operațiunii militare speciale” rusești în Ucraina. Prigojin a ținut un discurs de recrutare pe 14 septembrie. Un milblogger rus a remarcat că Prigojin introduce o metodă „stalinistă” care permite Kremlinului să evite ordonarea unei mobilizări generale care ar putea aprinde tensiunile sociale în societatea rusă. Milbloggeri au lăudat în mod constant succesul lui Prigojin în Ucraina și unii chiar au spus că ar trebui să-l înlocuiască pe ministrul rus al apărării Serghei Şoigu, pe care milbloggeri și expertii Kremlinului îl învinuiesc pentru înfrângerea Rusiei în jurul Oblastului Harkov. Corespondentul militar rus și milblogger Maksim Fomin (alias Vladlen Tatarsky) a susținut că a vorbit cu Prigojin despre situația de la granița ruso-ucraineană după retragerea forțelor ruse din zonă. Întâlnirea Prigojin-Fomin, dacă ar avea loc, ar putea indica faptul că Kremlinul încearcă să abordeze plângerile milbloggerilor de luni de zile că Ministerul rus al Apărării nu a auzit criticile lor care evidențiază ineficiența comandamentului superior rus. Prigojin este confidentul apropiat al lui Putin, iar relația sa în curs de dezvoltare cu milbloggeri poate ajuta la păstrarea sprijinului milbloggerilor pentru efortul de război al Kremlinului, în timp ce îl evidențiază drept țap ispășitor pe Shoigu și Ministerul rus al Apărării pentru înfrângerea din jurul Oblastului Harkov.

Consecințe ale distrugerii barajului de lângă Kryvyi Rih. Foto: Nexta TV via Twitter
Consecințe ale distrugerii barajului de lângă Kryvyi Rih. Foto: Nexta TV via Twitter

UPDATE 05.39 Forțele ruse au vizat infrastructura hidrotehnică ucraineană din vestul regiunii Dnipropetrovsk pe 14 septembrie pentru a interfera cu operațiunile ucrainene de peste râul Inguleț. Surse ucrainene au raportat că opt rachete de croazieră rusești au lovit ținte nespecificate în Krivoi Rog, regiunea Dnipropetrovsk, și au provocat inundații extinse. Surse ruse au identificat locația țintă ca fiind Barajul Karachun, care se află de-a lungul râului Inguleț, la periferia vestică a Kryvyi Rih. Imaginile luate după bombardamente arată o creștere cu 2,5 m a nivelului apei râului Inguleț, care trece la sud de Krivoi Rog și este o caracteristică geografică importantă pentru contraofensiva ucraineană în curs de-a lungul graniței Herson-Mykolaiv. Forțele ruse au vizat probabil barajul Karachun pentru a deteriora podurile de pontoane ucrainene aflate mai în aval.

UPDATE 04.55 Contraofensiva ucraineană din estul Oblastului Harkov continuă să macine forțele ruse și să amenințe artileria și apărarea antiaeriană ruse. Statul Major ucrainean a raportat pe 14 septembrie că intensitatea atacurilor de artilerie rusă asupra orașului Harkiv a scăzut semnificativ, sugerând că operațiunile contraofensive ale Ucrainei a degradat capacitatea forțelor ruse de a efectua lovituri de artilerie de rutină în centrul orașului Harkiv, deoarece forțele ruse au fost împinse spre est. spre râul Oskil și spre nord înapoi în Rusia. Progresele ucrainene din estul Ucrainei au forțat probabil forțele ruse să retragă apărarea antiaeriană mai departe de liniile frontului pentru a proteja acele sisteme de focul artileriei ucrainene, expunând potențial trupele ruse din prima linie la atacuri aeriene.

Surse rusești au continuat să discute despre atacuri terestre limitate ucrainene în estul Harkov, nordul Donețkului și vestului regiunii Lugansk. Mai mulți milbloggeri ruși au susținut că forțele ruse și proxy se apără împotriva atacurilor ucrainene în Lyman, în nordul Oblastului Donețk. Surse ruse au mai raportat că luptele sunt în desfășurare în Bilohorivka (de-a lungul graniței Donețk-Lugansk Oblast) și în așezările din apropiere din jurul Siversk. Statul Major ucrainean a remarcat că trupele ruse au încercat să atace în Spirne (12 km sud de Bilohorivka), probabil în încercarea de a împinge spre nord și de a amenința forțele ucrainene din Bilohorivka.

Sursa: ISW
Sursa: ISW

UPDATE 04.17 Sursele militare ucrainene și-au menținut tăcerea operațională pe 14 septembrie. Șeful Consiliului Oblastului Herson, Oleksandr Samoilenko, a anunțat că forțele ucrainene au eliberat Kyselivka, la aproximativ 23 km nord-vest de orașul Herson, dar oficialii militari ucraineni nu au confirmat eliberarea așezării în acest moment. ISW nu a văzut nicio dovadă vizuală care să susțină declarația lui Samoilenko, iar sursele ruse au negat rapoartele locale ucrainene despre progrese în zonă. Comandamentul Operațional Sud al Ucrainei a raportat că atacurile ucrainene subminează în mod continuu eforturile Rusiei de a repara Podul Kakhovka peste râul Nipru și au făcut impracticabil podul de ponton Darivka peste râul Inguleț. Forțele ucrainene au continuat să țintească punctele de trecere ruse din apropierea zonei Antonivka și trag în convoaiele rusești. Forțele ucrainene și-au menținut campania de interdicție, vizând trupele ruse și punctele de concentrare a echipamentelor din Hola Prystan (la aproximativ 12 km sud-vest de orașul Kherson), Dudchany și Mylove (ambele pe autostrada T0403). Comandamentul Operațional de Sud a mai declarat că forțele ucrainene au provocat pagube la patru depozite de muniții din raionul Herson.

image

Surse ucrainene și ruse au identificat trei zone principale de activitate cinetică pe 14 septembrie: nord-vest de orașul Herson, în jurul capului de pod ucrainean peste râul Inguleț și la sud de granița regiunii Herson-Dnipropetrovsk, lângă Vysokopillya. Milbloggeri ruși au susținut că forțele ucrainene au adoptat măsuri defensive lângă Posad-Pokrovske (la aproximativ 30 km nord-vest de orașul Herson) și desfășoară operațiuni de sondare trăgând în apărarea rusă din Blahodatne și Barvinok (chiar la sud de Posad-Pokrovske). Statul Major ucrainean a raportat că forțele ucrainene au respins atacurile rusești asupra Novohryhorivka (29 km nord-vest de orașul Herson) și Bezimenne, lângă râul Inguleț. Statul Major ucrainean a declarat că forțele ruse au bombardat Mala Seideminukha și Novohredevne - ambele așezări lângă Inguleț, chiar la sud de Blahodativka - ceea ce indică faptul că trupele ucrainene au avansat mai spre vest din interiorul buzunarelor Sukhyi Stavok. Ministerul rus al Apărării (MOD) a mai susținut că forțele ruse au distrus echipamentul militar ucrainean în Bruskynske, de-a lungul autostrăzii T2207 care duce la Davydiv Brid. Un milblogger a mai susținut că forțele ucrainene atacă Arkhanhelske (la sud-vest de Vysokopillya) și Kostyrka (la sud-est de Vysokopillya). Un milblogger a susținut că forțele ruse au lovit și forțele ucrainene în Potomkyne (la sud-est de Vysokopillya). Ministerul rus al Apărării (MOD) a susținut, de asemenea, că forțele ruse au distrus echipamentul militar ucrainean în Bruskynske, de-a lungul autostrăzii T2207 care duce la Davydiv Brid.

Ministerul apărării rus nu a comentat situația din regiunea Herson pe 14 septembrie, susținând doar că trupele ruse au lovit poziții ucrainene de-a lungul liniei de front Herson-Mykolaiv.

UPDATE 03.22 Autoritățile militare ruse continuă să se bazeze foarte mult pe unitățile aparent cecene pentru a genera putere de luptă pentru operațiunile din Ucraina. Direcția ucraineană principală de informații (GUR) a raportat la 14 septembrie că armata rusă intenționează să redistribuie patru batalioane cecene în Ucraina, dar aceste batalioane au un nivel semnificativ de putere redusă și sunt formate în principal din mercenari non-ceceni din regiunile sărace ale Rusiei. Imaginile de pe rețelele de socializare difuzate pe canale pro-ruse au arătat un detașament de militari ceceni care soseau într-o zonă nespecificată a Ucrainei.

Finanțarea batalioanelor de voluntari pune probabil o presiune financiară asupra orașelor și regiunilor rusești. Un membru de opoziție al Adunării Legislative din Sankt Petersburg, Boris Vyshnevskiy, a depus o moțiune pe 14 septembrie prin care i-a cerut guvernatorului orașului să explice care parte din bugetul orașului asigură finanțarea batalioanelor de voluntari ale orașului. Guvernul orașului i-a respins moțiunea, sugerând probabil fie că guvernul de la Sankt Petersburg nu are fonduri suficiente pentru batalion, că finanțarea pentru batalion vine de la Kremlin sau că orașul deturnează finanțarea de la alte programe într-un mod care ar fi rușinos să recunoști public. Modelul prin care localitățile plătesc pentru părți din programul de voluntariat a fost probabil o încercare a Kremlinului atât de a ascunde, cât și de a dispersa costul programului.

UPDATE 01.38 Conducerea militară rusă încearcă probabil să forțeze forțele proxy ale Republicii Populare Lugansk (LNR) evacuate din regiunea Harkiv să se mute pe linia frontului în regiunea Donețk, mai degrabă decât să consolideze noile linii de front din Lugansk, provincia lor natală. Purtătorul de cuvânt al armatei de la Odesa, Serghei Bratchuk, a redistribuit o postare Telegram în care susținea că femeile din Lugansk au încercat să protesteze asupra redistribuirii imediate a forțelor LNR și au distribuit un videoclip cu personal în uniformă și civili pe străzi într-o locație nespecificată. Forțarea milițiilor din republicile nerecunoscute să lupte în afara regiunilor lor revendicate va exacerba probabil problemele de moral și posibila insubordonare în rândul forțelor lor, în special dacă forțele ucrainene avansează mai mult în regiunea Lugansk.

ȘTIRE INIȚIALĂ Autoritățile de ocupație ruse au oprit internetul mobil în regiunea ocupată Lugansk pe 14 septembrie. Măsura probabil că va păstra securitatea operațională a Rusiei și o va ajuta pe aceasta în a controla mai bine mediul informațional, pe măsură ce forțele ruse, oficialii din administrația de ocupație și colaboratorii fug din nou-eliberatul Oblast Harkov în teritoriile controlate de Rusia. Șeful ucrainean al Oblastului Lugansk, Serhiy Haidai, a raportat pe 14 septembrie că autoritățile de ocupație au închis aparent internetul „pentru a asigura capacitatea de apărare și securitatea”, dar a sugerat că autoritățile de ocupație intenționau ca închiderea, cel puțin parțial, să ascundă evacuările și jaful practicate pe scară largă.

Europa


Ultimele știri
Cele mai citite