Podoleak: Rep. Moldova să aibă o atitudine mai dură față de ceea ce face Rusia în Ucraina

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Consilierul președintelui Zelenski, Mihailo Podoleak, susține că Rusia va putea ataca Republica Moldova doar daca va prelua controlul asupra regiunilor din sud, însă armata ucraineană nu va permite acest scenariu.

Mihailo Podoleak susține că Rusia nu va ajunge în Republica Moldova FOTO president.gov.ua
Mihailo Podoleak susține că Rusia nu va ajunge în Republica Moldova FOTO president.gov.ua

Potrivit IPN, oficialul ucrainean a precizat că și-ar dori ca Republica Moldova să aibă o atitudine mai dură față de acțiunile Rusiei în Ucraina. Podoleak susține că armata ucraineană apară regiunile Nicolaiv și Odessa, aflate la granița cu Republica Moldova.

„Războiul este imprevizibil, dar noi înțelegem acum ce vrea, ce face și ce resurse are Rusia. Categoric nu vom permite intrarea în Nicolaiv și Odessa, nu le vom permite să controleze zona acvatică din jurul acestor regiuni. Nu vom permite aterizarea peste liman pe teritoriul enclavei criminale – Transnistria. Republica Moldova poate miza pe noi. Ne-am dori ca și Moldova să aibă o atitudine mai dură cu referire la ceea ce face Rusia în Ucraina. Rusia atacă oameni pașnici, pentru noi este important să existe o poziție mondială consolidată pe acest subiect, să se știe că acest tip de război este dezgustător, iar reputația Rusiei să fie redusă la zero. Din punct de vedere militar noi ne apărăm activ granițele de sud, asta este important și pentru noi, și pentru partenerii noștri, România, Republica Moldova” , a spus consilierul președintelui ucrainean.

Mihailo Podoleak susține că rușii folosesc centrala de la Zaporojie drept mijloc de șantaj împotriva Europei, dar și pentru a opri accesul sudului Ucrainei la resursele energetice, redirecționând energia electrică spre Crimeea. 

„Noi am înțeles și am anticipat aceste riscuri. Noi încercăm să diversificăm resursele energetice pentru a asigura localitățile cu căldură și electricitate. Avem organizate mai multe grupuri operative gata să restabilească funcționalitatea liniilor de curent afectate. Asigurăm protecția centralelor termice, electrice care au avut de suferit. Sunt construite ziduri speciale de beton. Am intensificat discuțiile cu partenerii din Europa și SUA solicitându-le sisteme anti-rachetă moderne. Centrala nicleară de la Zaporojie este folosită de Rusia pentru a opri accesul sudului Ucrainei la resurse energetice și să redirecționeze energia electrică spre Crimeea. Ei folosesc centrala drept mijloc de șantaj împotriva Europei, amenințând cu o eventuală catastrofă nucleară”, a explicat Mihail Podoleak în cadrul unui interviu la Vocea Basarabiei TV, potrivit IPN.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite