LIVE TEXT | Război în Ucraina. Ucrainenii au distrus un depozit de drone Shahed, în Rusia. Kievul pregătește următoarea etapă tehnologică a războiului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ucrainenii revendică distrugerea unui depozit de drone Shahed în urma unui atac la Briansk, în vestul Rusiei. Pe de altă parte, ministrul ucrainean al Transformării Digitale, Mîhailo Fedorov, anunță că țara sa pregătește următoarea etapă tehnologică a războiului. Afirmația survine după ce comandantul șef al armatei ucrainene, generalul Valri Zalujnîi, a susținut că forțele sale au nevoie de un salt tehnologic pentru a-și continua operațiunile cu succes.

FOTO EPA-EFE
FOTO EPA-EFE

UPDATE „Războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei este o insultă” la adresa valorilor Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE), a declarat ministrul nord-macedonean de Externe Bujar Osmani în deschiderea summitului OSCE de la Skopje.

La rândul său, Lavrov s-a lansat într-un discurs virulent la adresa OSCE, numind-o, în linia propagandei regimului Putin, drept un „apendice” pentru NATO și Uniunea Europeană (UE).

Letonia, Lituania, Polonia și Ucraina au decis să boicoteze summitul, estimând că prezenţa lui Lavrov „riscă să legitimizeze agresorul, care este Rusia, drept membru deplin al comunităţii noastre a naţiunilor libere”Detalii aici

UPDATE Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski s-a deplasat joi în apropiere de linia frontului în regiunea Harkov (nord-est), unde a vizitat un post de comandă lângă Kupiansk.

„Combatanţii noştri din Kupiansk apără viaţa liniştită a ucrainenilor”, a scris preşedinţia ucraineană pe mesageria Telegram, postând o înregistrare video în care se poate vedea cum Volodimir Zelenski înmânează decoraţii unor soldaţi.

Forţele ruse duc de mai multe luni o ofensivă în această zonă, înregistrând progrese minime.

UPDATE Comisarul ucrainean pentru drepturile omului din Parlamentul ucrainean, Dmitro Lubineţ, spune că Rusia nu doreşte schimburi de prizonieri. Mii de de ucraineni sunt prizonieri de război în Rusia. Detalii aici

UPDATE Estonia s-a declarat pregătită să-și închidă frontiera cu Rusia după o măsură similară luată de Finlanda, care acuză conducerea de la Moscova că se dedă unui atac hibrid cu migranți ilegali.

Ministrul de Externe al Estoniei, Margus Tsahkna, a calificat situația de la granița ruso-finlandeză drept un „un atac hibrid flagrant efectuat de Rusia”. După închiderea acestei frontiere, autoritățile estoniene sunt în alertă, temându-se că migranții ar putea fi direcționați spre teritoriul lor.

Estonia este „pregătită să-și închidă granița cu Rusia și să se apere împotriva oricărui atac hibrid”, a dat asigurări Tsakhna, a cărui țară, o fostă republică sovietică devenită membră UE și NATO după obținerea independenței, este o susținătoare fermă a Ucrainei. Detalii aici

UPDATE Serghei Lavrov, a sosit joi la Skopje pentru a participa la o reuniune ministerială a OSCE. Deplasarea lui Lavrov la Skopje are loc „în pofida intrigilor inamicilor”, susține purtătoarea de cuvânt a MAE de la Moscova, Maria Zaharova, care jignește totodată autoritățile bulgare pentru faptul că nu i-au permis să se afle la bordul avionului.

„Serghei Lavrov a sosit în Macedonia pentru a participa la reuniunea ministerială a OSCE. În pofida intrigilor inamicilor, noi suntem la Skopje”, a scris Zaharova pe Telegram.

În final, avionul cu Lavrov a sosit în Macedonia de Nord prin spaţiul aerian al Greciei.

UPDATE Franţa intenţionează să finalizeze până la începutul anului viitor un acord bilateral complet cu Ucraina asupra garanţiilor de securitate oferite acestei ţări, a declarat miercuri o purtătoare de cuvânt a Ministerului francez de Externe, potrivit Reuters.

Statele din grupul G7 au schiţat în luna iunie un cadru internaţional pentru oferirea de garanţii de securitate Ucrainei pe termen lung pentru a consolida finanţele şi economia acesteia în faţa Rusiei, cu obiectivul de a descuraja orice viitoare nouă agresiune militară rusă.

Cum nu poate adera la NATO atât timp cât continuă războiul cu Rusia, Ucraina face lobby pentru a primi separat garanţii de securitate pe termen lung din partea statelor care o sprijină în acest război.   

UPDATE Informații despre personalul militar al Rusiei au fost obținute în urma unui atac cibernetic asupra Ministerului rus al Muncii și Protecției Sociale, relatează Ukrainska Pravda.

Conform sursei citate, grupul de hackeri BLACKJACK și specialiștii cibernetici din cadrul Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU) au sustras peste 100 de terabytes de date de pe website-ul Ministerului Muncii și Protecției Sociale din Rusia.

Datele piratate conțin statistici privind desfășurarea operațiunilor militare în Ucraina, date personale ale sodaților ruși, materiale ale rapoartelor trimise către Vladimir Putin și informații despre teritoriile ocupate din regiunile Herson și Zaporojie. Detalii aici

UPDATE Tensiuni la OSCE din cauza prezenței ministrului rus de Externe Serghei Lavrov la summitul de la Skopje, după ce a primit acceptul Bulgariei de a traversa spațiul său aerian

Summitul va avea loc în lipsa Ucrainei, Poloniei și celor trei state baltice, care se opun „legitimizării agresorului”.

„Locul domnului Lavrov este într-o instanță specială, nu la masa OSCE”, a declarat ministrul de Externe al Estoniei, Margus Tsahkna.

Șeful diplomației europene, Josep Borrell, a declarat că înțelege neliniștea legată de participarea lui Lavrov la summitul de la Skopje, adăugând că este o ocazie pentru șeful diplomației ruse de a auzi o condamnare largă a războiului dus de Kremlin împotriva Ucrainei.

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, s-a deplasat la Skopje, dar nu are prevăzută vreo întâlnire cu Serghei Lavrov.

UPDATE Transportatorii slovaci se alătură protestelor declanșate de colegii lor polonezi, urmând să blocheze de vineri principalul punct de trecere dintre Slovacia și Ucraina.

Transportatorii polonezi și slovaci se plâng de faptul că ucrainenii oferă preţuri mai mici pentru transporturi şi efectuează curse inclusiv în interiorul Uniunii Europene, nu doar între Ucraina şi blocul comuniat.

Kievul denunță protestele din Polonia - care au blocat peste 1.000 de camioane zile întregi - și afirmă că dăunează economiei fragile a Ucrainei pe timp de război, împiedicând exporturile și aprovizionarea cu produse esențiale, pe lângă ajutoarele umanitare și cele militare.

Varșovia  a anunțat miercuri „controale consolidate” asupra camioanelor ucrainene care se întorc în Ucraina în încercarea de a calma nemulțumirea șoferilor polonezi.

UPDATE Oligarhii Ucrainei au dominat odată economia, cu monopoluri pe energie și materii prime, și cu ajutorul aliaților din politică și justiție. Dar efectele combinate ale războiului, al recesiunii economice și al puterilor excepționale ale statului sub legea marțială au redus puterea oligarhilor de la Kiev, arată o amplă analiză a Financial TimesDetalii aici

UPDATE Generalul-maior Vladimir Zavadski, comandant adjunct al Corpului 14 al Armatei Ruse, a murit după explozia unei mine în spatele liniei frontului.

Moartea generalului Zavadski a fost anunțată inițial de pagina de vKontakte a unei organizații de absolvenți ai unei școli militare din Moscova, relatează Ukrainska Pravda. Conform postării, generalul rus a murit marți, 28 noiembrie. Detalii aici

UPDATE Kievul pregătește următoarea etapă tehnologică a războiului. „Trebuie să ne gândim la următoarea etapă tehnologică a războiului”, a subliniat ministrul Transformării Digitale, Mîhailo Fedorov, într-un interviu acordat CNN în care a vorbit despre faptul că Ucraina are în vedere un succes cel puțin la fel de mare în materie de război electronic precum cel avut avut anterior în materie de drone, care a schimbat câmpul de luptă. Detalii aici

UPDATE O explozie puternică a fost semnalată la Briansk, Rusia. În oraș se afla un depozit pentru drone Shahed, care a fost distrus de către un atac cu drone ucrainene. Anterior, depozitul ar mai fi fost atacat de drone ucrainene, scrie agenția de presă Unian.

UPDATE Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) a înregistrat mai multe explozii în aproprierea centralei nucleare de la Hmelnîțkîi timp de 20 de minute în cursul nopții, potrivit unui comunicat al organizației. 

UPDATE Armata a revendicat miercuri capturarea unui sat din apropierea oraşului Bahmut, în estul Ucrainei, în timp ce trupele ruse cresc presiunea şi în alte sectoare ale frontului. Totuși, câştigurile teritoriale sunt în continuare marginale, relatează AFP, potrivit Agerpres. Detalii aici

UPDATE Trupele grupului centru al armatei ruse ar fi respins un atac al trupelor ucrainene și le-au capturat o poziție fortificată în direcția Krasnoliman, potrivit unui comunicat al Ministerului rus al Apărării, scrie agenția rusă TASS.

Comunicatul mai precizează că au fost înființate gărzi militare din voluntari pe liniile ocupate și că sunt executate operațiuni de recunoaștere aeriană folosind drone de mici dimensiuni, potrivit TASS.

UPDATE Soțiile rezerviștilor ruși mobilizați pentru războiul din Ucraina au găsit o modalitate inedită de a sfida interdicția de proteste și de a solicita reîntoarcea bărbaților lor acasă.

Mai exact, Rusia a fost împânzită de autocolante lipite pe mașini cu mesaje precum „Aduceți-mi soțul înapoi, m-am săturat de asta” sau „Aduceți-mi ginerele înapoi”, relatează The Moscow Times.

Inițiativa a fost popularizată pe canalul de Telegram „Calea către casă”. „Dragii noștri participanți, vă vedem activitatea. Vă mulțumim că nu vă dați bătuți și luptați alături de noi pentru oamenii noștri. Haideți să dăm un impuls. Să vadă toată lumea problema noastră!”, se arată într-un mesaj publicat pe acest canal unde s-au unit soțiile rezerviștilor. Detalii aici

UPDATE Ministerul rus de Interne a pregătit un proiect de lege care i-ar forţa pe cetățenii străini să semneze un „acord de loialitate” ce le interzice să critice politica oficială a regimului Putin și să discrediteze istoria militară a Rusiei, în special din perioada sovietică. Detalii aici

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite