Kievul pregătește următoarea etapă tehnologică a războiului: „Schimbăm întreaga doctrină”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

„Trebuie să ne gândim la următoarea etapă tehnologică a războiului”, a subliniat ministrul transformării digitale Mihailo Fedorov, într-un interviu acordat CNN, în care a vorbit despre faptul că Ucraina are în vedere un succes cel puțin la fel de mare în materie de război electronic precum cel avut avut anterior în materie de drone, care au schimbat câmpul de luptă.

Razboi in Ucraina FOTO Profimedia (18) jpg

Kievul este angajat deja într-o cursă de a ajunge din urmă Rusia în ceea ce privește capacitățile războiului electronic. Totodată, își accelerează eforturile de a distruge această tehnologie pe care armata rusă o folosește pe scară largă pe câmpul de luptă.

Un atac care a avut loc la începutul lunii asupra unui sistem de război electronic Pole-21 ar putea fi revelator pentru cât de important ar putea deveni acest front pentru parcursul războiului.

Războiul electronic presupune arme sau tactici ce fac uz de spectrul electromagnetic și care sunt folosite în special în scopul de a bruia sistemele de armament ghidate de GPS pentru lovirea țintelor.

După aproape șase luni de contraofensivă istovitoare, armata ucraineană a înțeles că Rusia și-a creat și formidabile bariere electronice, nu doar apărări fizice.

Asta îi obligă pe soldații ucrainenii din prima linie să se adapteze rapid.

Pavlo Petricenko, comandantul unității de drone din cadrul Brigăzii 59 motorizate, care a efectuat atacul de la începutul lunii noiembrie și a distribuit o înregistrare video cu acesta pe rețele sociale, a explicat că distrugerea acestor sisteme este crucială pentru îndeplinirea cu succes a obiectivului de a elibera teritorii.

În cadrul unui apel video de pe frontul de est, undeva în apropiere de Avdiivka, unde au loc în prezent lupte îndârjite, acesta a explicat că, la începutul războiului, rușii vizau în principal comunicațiile și dronele, dar apoi ținta lor au devenit armele occidentale pe care de atunci au încercat constant să le suprime.

Petricenko a dat drept exemple sistemul de artilerie de înaltă mobilitate HIMARS și proiectilul de artilerie cu rază extinsă Excalibur 155. Aceste arme sunt ghidate prin satelit, astfel că, pentru a le contracara și a se proteja de ele, rușii „folosesc activ războiul electronic”.

O breșă în protecția furnizată de armele NATO

Războiul electronic purtat de Rusia creează o problemă pentru Ucraina în măsura în care, pe această cale, țara agresoare are posibilitatea să transforme avantajul tehnologic al arsenalului ucrainean de bombe inteligente ghidate într-o vulnerabilitate.

Motivul este că atât rachetele de precizie, cât și lansatoarele de rachete multiple sunt prin natura lor mai vulnerabile la războiul electronic decât bombele sovietice neghidate care nu depind de GPS pentru a-și lovi țintele.

Sistemul Pole-21, conceput pentru a bruia semnalele GPS de la drone și rachete, este doar una din componentele arsenalului în creștere al Moscovei.

Totodată, armata rusă folosește și „spoofing”-ul GPS-ului- o tehnică de dezorientare a unei drone sau rachete, dar care e capabilă să perturbe și radarele, comunicațiile radio și chiar celulare.

Rusia și-a sporit capacitățile de război electronic

În septembrie, agenția de presă TASS, afiliată Kremlinului, îl cita pe premierul rus Mihail Mișustin care, în cadrul unei ședințe guvernamentale, informase că producția unor echipamente militare cheie, inclusiv pentru război electronic, s-a dublat în primele opt luni ale anului.

La rândul lor, experții și oficialii ucraineni au evaluat că, în acest moment, Rusia a integrat pe deplin războiul electronic la nivelul trupelor.

Comandantul șef al armatei ucrainene, Valeri Zalujnîi, a scris într-un eseu recent că Rusia produce acum în masă ceea ce el numește „război electronic de tranșee”.

„Nivelul tactic al trupelor ruse este saturat cu (acest echipament)” și, în ciuda pierderilor de echipamente, Moscova menține încă „superioritate semnificativă în războiul electronic”, a adăugat Zalujnîi.

Acesta a menționat că, în special, „capacitatea [obuzelor Excalibur de fabricație americană] a scăzut semnificativ, deoarece sistemul de țintire (prin GPS) este foarte sensibil la influența războiului electronic inamic”.

Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, maiorul Charlie Dietz, a declarat că, „deși impactul bruiajului rusesc a fost observat” asupra anumitor sisteme furnizate de Statele Unite, inclusiv a lansatoarelor de rachete HIMARS, totuși „aceste sisteme nu au fost făcute ineficiente”.

Dietz a precizat că departamentul a luat măsuri pentru a diminua aceste vulnerabilități, făcând „eforturi substanțiale pentru reproiectarea și actualizarea acestor sisteme”. El a adăugat că actualizările „sunt implementate cât mai repede posibil pentru a contracara efectele bruiajului”.

De la armata de drone la armata electronică

Kievul a dezvăluit că a reușit să mărească producția internă de drone de o sută de ori în acest an, ceea ce a transformat câmpul de luptă.

Cel care făcut asta posibil, ministrul ucrainean al transformării digitale, Mihailo Fedorov, speră acum să repete acel succes în privința războiului electronic măcar din simplul motiv că dronele îi cad mereu victime.

„Nu doar că creștem producția de UAV-uri (vehicule aeriene fără pilot), ci creștem și producția echipamentelor războiului electronic și, în general, schimbăm abordarea utilizării războiului electronic”, a spus Fedorov într-un interviu pentru CNN de la Kiev. „Schimbăm întreaga doctrină pentru utilizarea acestei tehnologii”, a explicat el.

Asta presupune nu doar integrarea războiului electronic drept strat suplimentar de protecție pe câmpul de luptă, ci și utilizarea lui inteligentă.

De pildă, Fedorov avertizează împotriva „suprasaturarii” câmpului de luptă, pledând în schimb pentru proiectarea sistemelor RE care pot fi controlate de la distanță, astfel încât să vizeze doar echipamentele inamice.

În caz contrar, există un risc real ca sistemele de război electronic să lucreze împotriva ta, doborându-ți propriile drone, a adăugat Fedorov.

În acest sens, un raport din noiembrie 2022 al think-tank-ului britanic Royal United Services Institute sugera că ceea ce numește „fratricid electronic” – lovind accidental propriile forțe – a fost o problemă atât de mare pentru partea rusă în primele zile ale războiului, încât aceasta s-a văzut nevoită să-și reducă din mijloace pentru a evita sabotarea propriilor comunicații.

Cea mai importantă sarcină deocamdată, spune Fedorov, este ca Ucraina să achiziționeze tehnologia necesară pentru a-și programa dronele să țintească echipamentele de război electronic ale inamicului la scară largă.

Acest lucru ar schimba jocul pentru operatorii de drone precum Petricenko, care admite faptul că se află în mijlocul unui joc de șoarecele și pisica încercând să vâneze echipamente rusești.

În acest moment, cea mai bună șansă pe care o au ucrainenii este că filmări precum cea a loviturii sale de la începutul lunii să se viralizeze, a spus Petricenko. Cu atât de multe trupe ucrainene pe rețelele de socializare, orice filmare similare ar acționa ca un reper ajutându-i să identifice antenele rusești pe câmpul de luptă.

Este limpede că acest aspect schimbă jocul dincolo de Ucraina, spun experții.

„Cred că evoluția pe care o vedeți acum în Ucraina este o privire asupra felului în care arată războiul modern astăzi”, a apreciat Kari Bingen, director al Proiectului de securitate aerospațială la Centrul de Studii Strategice și Internaționale și fost adjunct principal în cadrul subsecretariatului pentru apărare al Pentagonului. Adică un viitor în care „capacitățile și tacticile războiului electronic sunt integrate în operațiunile convenționale ale forței”, a adăugat ea.

Dietz, purtătorul de cuvânt al Pentagonului, a subliniat la rândul său că SUA „evaluează și își adaptează în mod activ strategiile” în ceea ce privește războiul electronic pe care îl consideră un „aspect fundamental al angajamentelor militare contemporane și viitoare”.

Fedorov a spus că Ucraina investește direct în războiul electronic, dar că, totodată, încearcă să replice programul său de drone prin stimularea producției interne.

„Occidentul dispune de toată tehnologia de care avem nevoie. Pesemne că întrebarea care se pune acum este cum să o pui la lucru, iar asta e o întrebare importantă. Trebuie să ne gândim la următoarea etapă tehnologică a războiului”, a subliniat ministrul ucrainean al transformării digitale.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite