Rusia, pusă la zid la summitul OSCE: Lavrov este furios

0
Publicat:

„Războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei este o insultă” la adresa valorilor Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE), a declarat ministrul nord-macedonean de Externe Bujar Osmani în deschiderea summitului OSCE de la Skopje.

Serghei Lavrov la summitul OSCE de la Skopje FOTO EPA-EFE
Serghei Lavrov la summitul OSCE de la Skopje FOTO EPA-EFE

Agresiunea militară rusă din Ucraina „subminează încrederea, dialogul şi capacitatea noastră de a acţiona”, a subliniat Osmani în faţa omologului său rus Serghei Lavrov, a cărui prezență la summitul OSCE de la Skopje a determinat Ucraina, Polonia şi țările baltice să boicoteze reuniunea, transmite AFP, potrivit Agerpres.

Șeful diplomației ruse folosește OSCE ca tribună de propagandă

La rândul său, Lavrov s-a lansat într-un discurs virulent la adresa OSCE, numind-o, în linia propagandei regimului Putin, drept un „apendice” pentru NATO și Uniunea Europeană (UE).

„OSCE este pe cale să fie transformată în apendice al NATO şi UE. Să recunoaştem, organizaţia se află pe marginea prăpastiei şi se pune următoarea întrebare: mai are sens să se investească în revitalizarea ei?”, a declarat șeful diplomației ruse.

Serghei Lavrov a sosit în capitala Macedoniei de Nord joi, în jurul orei locale 10.00, fără a se adresa jurnaliştilor prezenţi, precizează Agerpres, citând AFP.

Țările care au refuzat să stea la aceeași masă cu agresorul

Letonia, Lituania, Polonia și Ucraina au decis să boicoteze summitul, estimând că prezenţa lui Lavrov „riscă să legitimizeze agresorul, care este Rusia, drept membru deplin al comunităţii noastre a naţiunilor libere”.

„Cum poți vorbi cu un agresor care comite genocid, agresiune totală împotriva unui alt stat membru, Ucraina?”, s-a întrebat retoric ministrul estonian de Externe Margus Tsahkna în marja unei reuniuni NATO la Bruxelles.

„Locul lui Lavrov este într-un tribunal special, nu la masa OSCE”, a subliniat el.

„Nu putem ignora faptul că ministrul rus de Externe va fi prezent la masa Organizației care ar trebui să construiască pacea și securitatea în Europa”, a afirmat șeful diplomației poloneze.

Calificând prezența lui Lavrov la la Skopje drept „inacceptabilă”, Szymon Szynkowski vel Sęk, secretar de stat în MAE de la Varșovia, a precizat că Polonia împărtășește punctul de vedere al țărilor baltice.

Eforturi pentru menținerea OSCE în viață

În calitate de gazdă a summitului OSCE din 2022, Polonia nu l-a invitat pe Lavrov, fapt ce a stârnit proteste virulente din partea acestuia din urmă.

Statele Unite și aliații săi depun eforturi pentru menținerea OSCE în viață concomitent cu tragerea la răspundere a Rusiei din cauza invaziei sale din Ucraina. Prin urmare, Washingtonul le-a transmis părților nemulțumite de prezența lui Lavrov că OSCE este locul potrivit pentru a cere socoteală Rusiei.

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a participat doar la întrevederile de miercuri și a părăsit Skopje înainte de sosirea lui Lavrov.

La rândul său, șeful diplomației europene, Josep Borrell, a declarat că înțelege frământările legate de participarea Lavrov la summitul OSCE, dar că Skopje poate fi un loc de unde ministrul rus să audă în direct o condamnare largă a războiului din Ucraina.

„Decizia dumneavoastră de a permite lui Lavrov să participe este în conformitate cu obiectivul nostru comun de a menține în viață multilateralismul”, i-a spus Borrell premierului nord-macedonean Dimitar Kovacevski în cadrul unei conferințe de presă la Skopje.

„Lavrov trebuie să audă din nou, de la toată lumea, de ce Rusia este condamnată și izolată. Atunci va putea să se întoarcă la Kremlin și să se raporteze”, a insistat Borrell.

Originile OSCE datează de pe vremea Războiului Rece, când cele două blocuri politice inamice, occidental şi sovietic, au convenit să înființeze o platformă de dialog între ele. Organizaţia numără în prezent 57 de participanţi.

Conform regulamentului de rotație anuală, Estonia trebuie să preia președinția OSCE în 2024, dar Rusia se opune de luni de zile. O înțelegere de ultimă oră este ca președinția să fie atribuită Maltei, țară neutră.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite