Putin își extinde mecanismele de represiune către străini: ce prevede „acordul de loialitate”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Angajat într-o luptă de lungă durată cu Occidentul, Vladimir Putin și-a propus să-i loializeze cu forța și pe cetățenii străini pentru a-și impune propria viziune asupra Rusiei și prin extensie a lumii.

Vladimir Putin FOTO EPA-EFE
Vladimir Putin FOTO EPA-EFE

Pe fondul pregătirii invaziei din Ucraina, dar mai ales după lansarea agresiunii militare directe, la 24 februarie 2022, regimul Putin a introdus o serie de legi dure menite să înăbușească criticile sau orice formă de contestare în Rusia, fie la adresa conducerii politice, fie la adresa armatei. Acum vrea să extindă o parte din aceste măsuri pentru cetățenii străini.

Conform agenției de stat TASS, Ministerul rus de Interne a pregătit un proiect de lege cu privire la un „acord de loialitate” obligatoriu pentru intrarea și șederea străinilor în Rusia. Acordul respectiv propune mai multe restricții, toate prezentate ca fiind în interesul național.

Interdicțiile pentru străini pregătite de Putin

TASS a făcut publice o serie din interdicțiile propuse de Ministerul rus de Interne, care vizează în general prevenirea oricăror critici la adresa politicii oficiale a regimului Putin și defăimării armatei ruse, în special asupra faptelor sale din perioada sovietică.

Astfel, străinii vor fi obligați să nu „interfereze cu activităţile autorităţilor publice ale Federației Rusiei, discreditând sub orice formă politica de stat externă şi internă a Federației Rusiei, a autorităţilor publice şi a funcţionarilor acestora”.

De asemenea, străinii nu vor trebui „să distorsioneze adevărul istoric despre faptele eroice ale poporului sovietic în apărarea patriei şi contribuţia sa la victoria asupra fascismului”. Sintagma „adevărul istoric” se referă de fapt la o prezentare a evenimentelor în funcție de interesele politice ale Kremlinului.

În plus, pentru o notă propagandistică, acordul ar include și clauze despre moralitate, familie și împotriva „propagandei pentru relaţiile sexuale netradiţionale”. De exemplu, este interzisă orice aducere în discuție a unei altfel de căsătorii decât cea între un bărbat și o femeie, precum și valorile asociate cu familia, maternitatea, paternitatea și copilăria, așa cum prevede o modificare introdusă în 2020 în Constituția Federației Ruse.

În cele din urmă, proiectul de lege prevede ca străinii aflați pe teritoriul Rusiei să nu încerce să modifice legi sau să aibă o atitudine „neglijentă” față de mediu și resursele naturale, precum și față de valorile sale materiale și culturale.

„Formularul de acord de loialitate propus reprezintă atât o autorizație din partea autorităților guvernamentale ruse care permite unui anumit cetățean străin să intre în Rusia cât și consimțământul străinului de a respecta interdicțiile existente care vizează asigurarea protecției intereselor naționale”, se arată în documentul citat de TASS.

Sursa citată nu menționează pedepsele pe care le riscă străinii ce ar semna acordul, dar l-ar sfida în cele din urmă pe Putin.

Kremlinul nu comentează pe tema represiunii

Potrivit TASS, general-locotenentul de poliție Valentina Kazakova, care conduce Direcția Principală pentru Migrație din cadrul Ministerului de Interne, făcuse declarații mai înainte despre elaborarea unor amendamente relevante la legislația rusă privind imigrația.

Reuters menționează că proiectul de lege încă nu a fost trimis în Duma de Stat spre aprobare, o simplă formalitate, dar, potrivit TASS, acest lucru se va întâmpla în curând.

Întrebat despre interdicțiile pregătite pentru străini, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că nu are niciun comentariu de făcut pe această temă.

Regimul Putin a înăsprit pedepsele pentru critici și proteste atât la adresa politicilor sale, cât și la adresa armatei ruse. Ca urmare a acestor înăspriri, mii de ruși au ajuns după gratii, în timp ce numeroși activiști, jurnaliști și opozanți au fost declarați fie „extremiști”, fie „agenți străini” - după inafamul termen „dușman al poporului” aplicat în perioada sovietică - și li s-au interzis activitățile în Rusia. Pe acest fundal de represiune, organizațiile media, în special cele străine, au fost nevoite să plece din Rusia.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite