LIVE TEXT | Război în Ucraina. Atacuri cu drone și rachete asupra Ucrainei: Zelenski a dat ordin pentru întărirea liniilor defensive

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a dat ordin pentru o „întărire semnificativă” a liniilor defensive, în timp ce ministrul de Externe Dmitro Kuleba a dat asigurări că țara sa își va atinge până la urmă obiectivul, și anume eliberarea întregului teritoriu de invadatorii ruși. Rusia a lansat un nou atac cu drone și rachete asupra Ucraina, vizând în principal o regiune ce găzduiește o bază aeriană.

FOTO Profimedia
FOTO Profimedia

UPDATE Armata a revendicat miercuri capturarea unui sat din apropierea oraşului Bahmut în estul Ucrainei, în timp ce trupele ruse cresc presiunea şi în alte sectoare ale frontului. Totuși, câştigurile teritoriale sunt în continuare marginale, relatează France Presse, preluată de Agerpres. Detalii aici

UPDATE Soțiile rezerviștilor ruși mobilizați pentru războiul din Ucraina au găsit o modalitate inedită de a sfida interdicția de proteste și de a solicita reîntoarcea bărbaților lor acasă.

Mai exact, Rusia a fost împânzită de autocolante lipite pe mașini cu mesaje precum „Aduceți-mi soțul înapoi, m-am săturat de asta” sau „Aduceți-mi ginerele înapoi”, relatează The Moscow Times.

Inițiativa a fost popularizată pe canalul de Telegram „Calea către casă”. „Dragii noștri participanți, vă vedem activitatea. Vă mulțumim că nu vă dați bătuți și luptați alături de noi pentru oamenii noștri. Haideți să dăm un impuls. Să vadă toată lumea problema noastră!”, se arată într-un mesaj publicat pe acest canal unde s-au unit soțiile rezerviștilor. Detalii aici

UPDATE Un bărbat care a scris cu degetul „Nu războiului” pe un turnichet acoperit cu zăpadă la intrarea într-un patinoar din Parcul Gorki din Moscova a fost arestat și condamnat la zece zile de închisoare, informează Reuters.

Potrivit actelor din instanță, incidentul s-a petrecut pe 23 noiembrie, iar bărbatul, pe nume Dmitri Fiodorov, a fost condamnat a doua zi.

Polițiștii au decis că acțiunea sa ar putea constitui o infracțiune civilă în temeiul unei legi care vizează pe oricine despre care se consideră că a discreditat armata rusă în public.

UPDATE Ministerul rus de Interne a pregătit un proiect de lege care i-ar forţa pe cetățenii străini să semneze un „acord de loialitate” ce le interzice să critice politica oficială a regimului Putin și să discrediteze istoria militară a Rusiei, în special din perioada sovietică. Detalii aici

UPDATE Rusia a pierdut peste 300.000 de soldaţi, sute de avioane şi mii de tancuri în războiul din Ucraina, dar a acumulat un stoc de rachete cu care ar putea ataca din nou iarna aceasta infrastructura energetică ucraineană, a declarat miercuri secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

Rusia este „mai slabă politic, militar şi economic, pierde în exterior”, mai ales în Caucaz şi Asia Centrală, în timp ce devine „tot mai dependentă de China”, a subliniat secretarul general al NATO. Detalii aici

UPDATE Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski s-a deplasat miercuri în regiunea Odesa (sud) pentru a se întâlni cu responsabili militari din zonă în vederea analizării situaţiei de securitate de la Marea Neagră.

„Astăzi lucrăm în regiunea Odesa. Am început cu informări militare şi reuniuni privind securitatea în regiune”, a transmis Zelenski pe reţelele sale de socializare.

Preşedintele ucrainean a evocat necesitatea unor „măsuri împotriva minelor” cu care Rusia încearcă să îngreuneze navigaţia în Marea Neagră şi a „garanţiilor de securitate pentru coridorul de cereale” deschis în mod unilateral de conducerea de la Kiev pentru a permite din nou exportul de cereale pe mare. Detalii aici

UPDATE Comisarul european pentru Transporturi, Adina Vălean, a denunţat miercuri „lipsa de implicare” a autorităţilor poloneze în găsirea unei soluţii la blocajul de la frontiera cu Ucraina cauzat de transportatorii polonezi, estimând că situaţia este „absolut inacceptabilă”.

„Dacă eu susţin dreptul oamenilor de a manifesta, ansamblul UE, fără a vorbi de Ucraina, o ţară actualmente în război, nu poate fi luat ostatic de blocajul frontierelor noastre exterioare”, a declarat Vălean.

Reprezentanta Comisiei Europene a adăugat că Polonia riscă să facă obiectul unei proceduri de infringement.

Transportatorii polonezi blochează din 6 noiembrie mai multe puncte de trecere de la graniţa cu Ucraina pentru a cere condiţii mai dure de acces pentru camioanele ucrainene, transmite AFP.

UPDATE Volodimir Zelenski a anunţat marţi seara, în discursul său către naţiune, că a ordonat o „întărire semnificativă” a fortificaţiilor defensive ale Ucrainei.

„Fonduri există şi deciziile au fost luate. Acum trebuie desfăşurate lucrări corespunzătoare pe teren. Totul a fost perfect detaliat. Există suficiente mine şi ciment”, a spus Zelenski despre ordinele pe care le-a dat autorităţilor competente.

Preşedintele ucrainean a subliniat că este nevoie de „mai multă rapiditate şi eficacitate” în consolidarea fortificaţiilor. Detalii aici

UPDATE Viceministrul rus de Externe Serghei Lavrov amenință voalat cu un război între Rusia și NATO anticipând de pe acum că vina i-ar aparține Alianței Nord-Atlantice.

Regimul de la Moscova a atacat în mod neprovocat Ucraina susținând că nu exista o altă cale pentru a se proteja, iar acum amenință NATO cu un război plasându-se deja în poziția de eventuală victimă, deși nimeni nu atentează împotriva sa, nici măcar în contextul vărsării de sânge făcute în țara vecină și tentativelor de destabilizare a democrațiilor.

Deloc suprinzător, în timp ce avertizează cu un război Rusia-NATO, Serghei Riabkov anticipează deja motivul: o escaladare din partea Alianței. Detalii aici

UPDATE Ministrul ucrainean de Externe Dmitro Kuleba a respins miercuri îngrijorările exprimate în legătură cu progresele mici ale forţelor armate ale Kievului în respingerea invadatorilor ruși.

„Nu există niciun impas”, a spus Kuleba în momentul sosirii la reuniunea miniştrilor de Externe din statele membre NATO, la Bruxelles.

„Trebuie să continuăm, trebuie să luptăm în continuare. Ucraina nu va da înapoi”, a adăugat șeful diplomației ucrainene.

Obiectivul strategic al Ucrainei să-și recâştige controlul asupra teritoriului ocupat de invadatorii ruși, inclusiv Peninsula Crimeea, a precizat Kuleba. Detalii aici

UPDATE Turcia ar urma să ratifice aderarea Suediei la Alianţa Nord-Atlantică „în câteva săptămâni”, a declarat miercuri ministrul suedez de externe, Tobias Billstrom, citând o declaraţie a omologului său turc, Hakan Fidan.

„Am avut o întâlnire bilaterală cu colegul meu, ministrul de Externe (turc, n. red.), în care mi-a spus că se aşteaptă ca ratificarea să aibă loc în câteva săptămâni”, le-a declarat Tobias Billstrom jurnaliştilor înainte de o reuniune a miniştrilor de Externe ai statelor membre NATO.

Suedia, împreună cu Finlanda, au decis să solicite aderarea la NATO, după o lungă perioadă de nealiniere militară, ca răspuns la invazia rusă pe scară largă din Ucraina.

UPDATE Armata rusă a lansat în cursul nopţii de marţi spre miercuri 21 de drone şi trei rachete de croazieră asupra teritoriului ucrainean, au anunţat miercuri Forțele Aeriene ale Ucrainei.

Toate dronele şi două rachete au fost distruse înainte de a-şi atinge obiectivele, au precizat Forțele Aeriene ale Ucrainei, citate de Reuters.

Dronele, de tip Shahed, de fabricaţie iraniană, s-au îndreptat către regiunea Hmelnîţkîi, iar rachetele spre sudul Ucrainei. Detalii aici

UPDATE Şeful NATO, Jens Stoltenberg, a declarat marţi că dreptul internaţional trebuie să se aplice în toate conflictele, dar că războaiele din Ucraina şi Gaza sunt foarte diferite.

Liderii arabi au acuzat ţările occidentale că nu aplică aceleaşi standarde războiului Israelului din Gaza, lansat ca răspuns la atacul sângeros efectuat pe 7 octombrie de mișcarea islamistă palestiniană Hamas 7 octombrie, aşa cum au aplicat războiului purtat de Rusia împotriva Ucrainei.

Întrebat despre această chestiune, Stoltenberg a răspus: „Mesajul meu este că dreptul internaţional, dreptul umanitar, trebuie respectat în toate conflictele, iar vieţile civililor trebuie să fie întotdeauna protejate”.

Stoltenberg a adăugat că este „important să recunoaştem că situaţia din Gaza şi situaţia din Ucraina sunt diferite în multe feluri”Detalii aici

UPDATE Ezitările Occidentului și hotărârea tot mai fermă a Rusiei de a-și pune toate resursele - umane și economice - în slujba războiului prevestesc un an greu pentru apărarea Ucrainei, scrie „The Wall Street Journal”. Detalii aici

UPDATE Zece țări nord-europene, membre ale Forței Expediționare Comune (JEF), au ales să pună în aplicare, marți, o „clauză de apărare” care implică mobilizarea de resurse militare suplimentare pentru a proteja infrastructura submarină din Marea Baltică, ca răspuns la o serie de incidente. Detalii aici

UPDATE Vladimir Putin a acuzat Occidentul că doreşte să dezmembreze şi să jefuiască Rusia, într-un mesaj prin videoconferinţă adresat participanţilor la cel de-al XXV-lea Consiliu Mondial al Poporului Rus, care se desfăşoară la Moscova. Detalii aici

UPDATE Două submarine rusești rămân în serviciu de luptă în Marea Neagră. Acestea sunt echipate cu până la opt rachete Kalibr. Din acest motiv, nivelul de amenințare cu rachetă este evaluat ca fiind ridicat, potrivit forțelor de apărare ale ucrainei de sud, scrie agenția Unian.

UPDATE Forțele aeriene ucrainene au înregistrat mai multe drone rusești pe teritoriul țării în regiunile Dnipro, Kirovohrad, Cerkasî, Nikolaiev, Odesa și Poltava în cursul zilei, potrivit agenției Unian. 

UPDATE Un bărbat beat a atacat cinci adolescenți din regiunea Harkov, i-a stropit cu benzină și le-a dat foc. Șeful Departamentului Regional de Investigații al Poliției Naționale, Serghei Bolvinov, a raportat acest lucru pe pagina sa de Facebook, scrie agenția TASS.

UPDATE Ucraina va boicota reuniunea ministerială a Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) programată în această săptămână la Skopje, capitala Macedoniei de Nord, din cauza prezenţei şefului diplomaţiei ruse, Serghei Lavrov, a anunţat marţi MAE de la Kiev. Detalii aici

UPDATE Menţinerea ajutorului pentru Ucraina, țară atacată de Rusia, este de o importanţă „existenţială” pentru Europa, a declarat marţi cancelarul german Olaf Scholz. Detalii aici

UPDATE Mariana Budanova, soția șefului Direcției Principale de Informații (HUR) din cadrul Ministerului ucrainean al Apărării, Kirilo Budanov, a fost otrăvită, conform publicațiilor Babel și Zerkalo Nedeli, care citează surse informate cu acest caz. Detalii aici

UPDATE Uniunea Europeană a anunţat marţi un ajutor suplimentar de aproape 200 de milioane de euro pentru formarea militarilor ucraineni, majorând bugetul total al acestei misiuni la 255 de milioane de euro, informează AFP, citată de AgerpresDetalii aici

UPDATE Soldații ucraineni au convertit un tun antiaerian din epoca sovietică într-o armă terestră mobilă care poate ucide zeci de soldați ruși dintr-un foc, a relatat Daily Beast. Detalii aici

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite