Oligarhii din Ucraina și relația lor cu Zelenski. Apogeul și decăderea mogulilor de la Kiev

0
Publicat:

Oligarhii Ucrainei au dominat odată economia, cu monopoluri pe energie și materii prime, și cu ajutorul aliaților din politică și justiție. Dar efectele combinate ale războiului, al recesiunii economice și al puterilor excepționale ale statului sub legea marțială au redus puterea oligarhilor de la Kiev, arată o amplă analiză a Financial Times.

Volodimir Zelenski, în luptă cu oligarhii care i-au asigurat puterea
Volodimir Zelenski, în luptă cu oligarhii care i-au asigurat puterea FOTO Inquam Photos

Mulți și-au pierdut o mare parte din averea pe hârtie pe măsură ce forțele ruse au distrus fabricile lor - pierderi care au început cu invazia Rusiei în Crimeea și estul Ucrainei în 2014.

Oligarhii nu au pierdut doar averi. Războiul a schimbat și dinamica politică împotriva lor. Puterea a fost concentrată în mâinile unui președinte popular și a forțelor armate și mai populare. Parlamentul, unde oamenii de afaceri puteau odată să cumpere sprijinul deputaților, a fost marginalizat.

Oligarhii din Ucraina, emanați de noua putere din anii '90

Oligarhii Ucrainei au apărut după sfârșitul comunismului în anii '90. Mulți și-au folosit banii pentru a capta organisme politice și de reglementare, mai întâi la nivel local, obținând condiții favorabile de afaceri și construind poziții de monopol în special în domeniul petrolului, gazelor, mineritului, producției de cărbune de cocs și oțel.

Adesea își promovau interesele de afaceri prin rețele informale de politicieni, agenți de aplicare a legii, judecători și oficiali, precum și prin intermediul posturilor lor media. Mulți au intrat direct în politică. Toți, cu excepția unuia dintre cei mai bogați oligarhi ucraineni pre-2022, au servit fie ca deputați sau miniștri.

Scăderea importanței oligarhilor este poate cea mai spectaculoasă schimbare dintre toate.

"Vă pot asigura 100% că nu vor mai exista oligarhi ca rezultat al acestui război", spune Rostislav Shurma, vicepreședinte al biroului președinției și consilierul lui Zelenski pentru afaceri.

"Legea marțială a atribuit guvernului toată puterea de care are nevoie pentru a se ocupa de oligarhi", a mai declarat acesta.

Comisia Europeană a recomandat luna aceasta ca UE să înceapă oficial negocierile de aderare cu Ucraina, lăudând progresele sale în reducerea puterii oligarhilor. Cu toate acestea, în afara guvernului lui Zelenski, puțini ucraineni sunt pregătiți să renunțe definitiv la oligarhi.

Este Ucraina pregătită să renunțe la oligarhi?

UE cere ca organele sale de reglementare și de aplicare a legii să acționeze sistematic pentru a preveni captarea statului - unde instituțiile importante devin dominate de interese private. Dar unii se tem că o nouă generație de oameni de afaceri conectați va lua pur și simplu locul actualului oligarhi.

Ediția ucraineană a revistei Forbes din decembrie trecut a calculat că averea combinată a primilor 20 de miliardari a scăzut la jumătate, la 22 de miliarde de dolari, de la invazia la scară largă a Rusiei. Cel mai mare pierzător a fost Ahmetov, ale cărui două mari uzine siderurgice din Mariupol au fost distruse în ofensiva Rusiei.

Rinat Ahmetov a pierdut miliarde de dolari din cauza războiului cu Rusia
Rinat Ahmetov a pierdut miliarde de dolari din cauza războiului cu Rusia FOTO Bloomberg

Deși este încă cel mai bogat om din Ucraina, averea sa a fost estimată să fi scăzut de la 13,7 miliarde de dolari la 4,4 miliarde de dolari.

Semnificativ, locul doi și trei pe lista celor mai bogați a mers către Maxim Litvin și Alex Șevcenco, cofondatorii Grammarly, o aplicație cu sediul în San Francisco, care au emigrat în SUA și Canada ca studenți.

Zelenski: Clanurile oligarhice nu au viitor în Ucraina

Mai mulți alți oligarhi au avut activele confiscate sau au pierdut licențele de operare a afacerilor.

Clanurile oligarhice nu au viitor în Ucraina", a pronunțat președintele pe X urmând arestarea lui Kolomoiski.

În septembrie, Zelenski l-a demis pe ministrul său al apărării, Oleksiy Reznikov, pentru că a gestionat greșit un scandal de achiziții militare. În mai, agenții anti-corupție l-au arestat pe Vsevolod Kniazev, președintele Curții Supreme de Justiție, susținând că a fost prins luând o mită de 2,7 milioane de dolari, ceea ce el a negat.

"Competiția dintre grupurile oligarhice a ajutat Ucraina să-și mențină democrația imperfectă. Este unul dintre motivele pentru care Ucraina nu a avut aceeași traiectorie ca Rusia", spune Silvia Nitsova, expertă în oligarhi la Universitatea din Carolina de Nord, la Chapel Hill.

După Revoluția Maidan din 2014 împotriva coruptului președinte pro-Moscova Viktor Yanukovich și invazia Rusiei ulterioară în Crimeea și estul Ucrainei, oligarhii patrioți au ajutat de asemenea la stabilizarea țării.

Dar în general, un raport al CES afirmă că oligarhii și-au folosit în primul rând influența politică pentru a-și "înmulți averile, pentru a-și mări monopolurile, pentru a captura întregi sectoare de stat ale economiei și pentru a forța pe toată lumea să plătească prea mult pentru bunuri și servicii care ar trebui să fie de mai multe ori mai ieftine".

Apropierea dintre Zelenski și oligarhul Kolomoiski

Arestarea din septembrie a lui Ihor Kolomoiski a fost salutată de militanți ca un moment de cotitură în eforturile țării de a combate corupția.

Acesta a fost investigat în SUA sub suspiciunea de fraudă și spălare de bani de ani de zile și a fost sancționat de Washington pentru corupție în 2021. Entitățile de stat ucrainene l-au acuzat în cazuri civile în instanțele străine de fraudă masivă. Dar Kolomoiski nu a fost acționat penal în Ucraina până când a fost reținut sub suspiciunea de delapidare.

Igor Kolomoiski, oligarhul care l-a susținut pe președinte
Igor Kolomoiski, oligarhul care l-a susținut pe președinte FOTO arhiva Adevărul

Există trei investigații diferite privind delapidarea și spălarea de bani legate de PrivatBank, o bancă pe care a deținut-o și care s-a prăbușit și a fost naționalizată după ce reglementatorii au găsit o gaură uriașă în cărțile sale datorită împrumuturilor frauduloase. Kolomoiski a refuzat să răspundă prin avocații săi la solicitările de comentarii pentru acest articol, dar a negat anterior orice nereguli în legătură cu cazul PrivatBank.

Zelenski l-a învins Poroshenko printr-o victorie zdrobitoare în alegerile din 2019, promițând să combată corupția. Dar relația sa ambiguă cu Kolomoiski a aruncat inițial îndoieli asupra sincerității promisiunii sale.

Canalul TV al lui Kolomoiski a cumpărat spectacolele de comedie de succes ale lui Zelenski și a promovat intens campania sa prezidențială. Kolomoiski s-a întors din auto-exil în străinătate după victoria lui Zelenski. La începutul mandatului său, președintele a ales unul dintre avocații oligarhului ca șef de cabinet.

Guvernul a fost, de asemenea, criticat pentru modul în care a folosit serviciul de securitate de stat SBU pentru a urmări oligarhii și a le confisca activele. Agenția de informații are puteri de investigație de largă anvergură. O listă a guvernului american scursă în acest an cu "reformele prioritare" pentru Ucraina spunea că Kievul ar trebui să limiteze puterile SBU la contrainformații, contraterorism și securitate cibernetică.

În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite