Ambasadorul Rusiei în Suedia a fost convocat la Ministerul de Externe al Regatului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Ziarul Dagens Nyheter a relatat anterior că partidele parlamentare au cerut ca Viktor Tatarintsev să fie citat la Ministerul de Externe în legătură cu comentariul publicat la moartea unui suedez care a luptat în Ucraina.

Ambasadorul Rusiei în Suedia, Viktor Tatarintsev a fost convocat luni la Ministerul de Externe al Regatului, după un comentariu pe reţelele de socializare în care se afrma de Ambasada Rusiei că: Presa suedeză în articole despre un mercenar care a murit în Ucraina a creat imaginea unui erou.

"Putem confirma că Ministerul de Externe l-a sunat pe ambasador. Dar nu putem comenta detaliile conversaţiei", a spus ambasada.

După cum a relatat mai devreme ziarul Dagens Nyheter, partidele parlamentare au cerut să-l sune pe ambasadorul Rusiei la Ministerul de Externe în legătură cu comentariul publicat de diplomaţi despre moartea unui suedez de 28 de ani care a luptat în Ucraina de partea Forţelor Armate ale Ucrainei. Cu toate acestea, Ministerul suedez de Externe a declarat iniţial că nu plănuieşte o astfel de măsură împotriva şefului misiunii diplomatice ruse, deşi luni departamentul a confirmat că intenţionează să cheme în această săptămână un reprezentant al ambasadei Rusiei.

Într-un comentariu pe Facebook publicat pe 25 iulie, Ambasada Rusiei în Suedia şi-a exprimat regretul că media regatului în materialele lor despre mercenarul care a murit în Ucraina a încercat să „creeze o imagine pozitivă şi extrem de morală acestui mercenar obişnuit”.

Potrivit misiunii diplomatice ruse, faptul că el, fiind cetăţean străin, s-a înscris în rândurile „armatei care a luptat timp de opt ani împotriva populaţiei civile” îl face „un infractor în conformitate cu dreptul internaţional”.

Diplomaţii ruşi au avertizat că cetăţenii Suediei care rămân în rândurile Forţelor Armate ale Ucrainei, „cu un grad ridicat de probabilitate, se vor confrunta cu un proces în RPD şi RPL, care nu va întârzia să îi condamne pe toţi mercenarii la închisoare pe termen lung şi chiar la pedeapsa capitală”.

Presa regatului a relatat pe 19 iulie că un cetăţean suedez la vârsta de 28 de ani, care a servit anterior în Royal Air Force din Uppsala, a murit lângă Harkov. Un soldat cu gradul de locotenent care a participat la ostilităţile din partea Ucrainei a fost rănit în piept de fragmente de grenadă. Potrivit unor rapoarte neconfirmate, câteva sute de suedezi au mers în Ucraina pentru a participa la ostilităţi. Se ştie că în aşa-numita brigadă internaţională există suedezi şi unităţi mai mici subordonate Forţelor Armate ale Ucrainei.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite