LIVE TEXT | Război în Ucraina. Un an de la eliberarea Bucea: Kievul pregătește contraofensiva, în timp ce Lukașenko și Orban cer armistițiu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ucraina marchează vineri un an de la eliberarea Bucea, simbolul atrocităților comise de ruși. În timp ce armata ucraineană pregătește contraofensiva pentru respingerea trupelor Moscovei, dictatorul belarus Aleksandr Lukașenko și premierul ungar Viktor Orban, primul aliat, al doilea un cal troian în UE al lui Vladimir Putin, cer armistițiu.

Soldat ucrainean pe câmpul de luptă FOTO Profimedia
Soldat ucrainean pe câmpul de luptă FOTO Profimedia

UPDATE 18.50 Cazul Gershkovich: The Wall Street Journal cere expulzarea ambasadorului rus în SUA. Reacția Casei Albe

Publicaţia americană The Wall Street Journal (WSJ) a cerut vineri expulzarea ambasadorului Rusiei în SUA în urma arestării jurnalistului Evan Gershkovich, acuzat de Moscova de spionaj în beneficiul Washingtonului.

„Expulzarea ambasadorului rus din SUA, precum şi a jurnaliştilor ruşi care lucrează aici ar fi minimul pe care l-am putea face”, afirmă cotidianul american într-un editorial cu privire la arestarea jurnalistului său Evan Gershkovich.

„Momentul ales pentru arestare pare o provocare calculată pentru a umili SUA şi a intimida presa străină care lucrează în continuare în Rusia”, subliniază WSJ. Detalii aici

UPDATE 18.14 Rusia are o nouă doctrină de politică externă: Atacul preventiv, oficializat

Rusia lui Putin a adoptat vineri o nouă doctrină de politică externă în care desemnează Statele Unite şi Occidentul drept „ameninţări existenţiale” pentru ea. Această interpretare survine pe fondul unei crize diplomatice între Kremlin și Occident din cauza războiului declanșat de Vladimir Putin împotriva Ucrainei.

Noul concept de politică externă al Rusiei, aprobat vineri prin decret de către Vladimir Putin, cataloghează în mod direct Statele Unite drept principalul motor al „liniei antiruse” în Occident, constată agenția de presă EFE, preluată de Agerpres.

„Bulversări pe scena internaţională” obligă Rusia să-şi „adapteze documentele de planificare strategică, în special cele privind conceptul de politică externă”, a susținut Putin în cursul unei reuniuni a Consiliului său de Securitate. Detalii aici

UPDATE 17.51 „Vulkan Files”: În culisele războiului cibernetic dus de Rusia lui Putin împotriva Europei și Statelor Unite

Un avertizor de integritate dezgustat de războiul din Ucraina a dezvăluit o bază de date care conține planurile și operațiunile războiului cibernetic dus de Kremlin de mai mulți ani împotriva Europei și Statelor Unite.

„Vulkan Files” este cea mai importantă scurgere de documente de până acum care expune acțiunile Kremlinului pentru destabilizarea Occidentului. Dosarul conține peste 1.000 de documente secrete din perioada 2016-2021 întinse pe 5.299 de pagini analizate de un an încoace și dezvăluite joi de un consorțiu format din publicațiile The Guardian, The Washington Post, Der Spiegel și Le Monde.

În centrul acestei scurgeri de documente se află compania cibernetică Vulkan, cu sediul la Moscova. Este o firmă obișnuită la exterior, dar care, în realitate, „a contribuit la consolidarea capacităților de război cibernetic ale lui Vladimir Putin”, scrie The Guardian.

„Mii de pagini de documente secrete scurse arată cum inginerii software de la Vulkan au lucrat pentru armata și serviciile secrete rusești. Scopul lor? Să poarte atacuri cibernetice, să formeze agenți înainte de atacuri împotriva infrastructurilor naționale, să difuzeze dezinformări și să controleze secțiuni de pe internet”, continuă ziarul britanic. Detalii aici

UPDATE 16.16 Lukaşenko vrea armistiţiu în Ucraina: „Să se oprească înainte de începerea escaladării”

Preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko a propus, vineri, un armistiţiu în Ucraina şi negocieri fără condiţii prealabile între Moscova şi Kiev, informează AFP.

„Trebuie să se oprească acum, înainte de începerea escaladării. Îmi asum riscul de a sugera o încetare a ostilităţilor”, a spus într-un discurs către naţiune liderul de la Minsk, apropiat de Rusia şi aflat la putere din 1994. Detalii aici

UPDATE 14.04 Un an de la eliberarea Bucea, un simbol al atrocităților comise de ruși în Ucraina

Ucraina marchează vineri un an de la eliberarea oraşului Bucea de sub ocupaţia rusă, prilej cu care preşedintele Volodimir Zelenski a declarat că ucrainenii nu-i vor ierta niciodată pe cei care au comis atrocităţile în acest oraş din regiunea Kiev, informează Reuters şi AFP.

Forţele ucrainene au recucerit la sfârşitul lui martie anul trecut micile oraşe Bucea şi Irpin situate la nord-vest de Kiev, când forţele de invazie ruse au renunţat la tentativa lor de a ocupa capitala Ucrainei, relatează Agerpres, care citează AFP și Reuters.

Bucea, după plecarea invadatorilor ruși FOTO Profimedia
Bucea, după plecarea invadatorilor ruși FOTO Profimedia

UPDATE 14.43 Stoltenberg: Finlanda va adera la NATO în următoarele zile. Ce a spus șeful Alianței despre Suedia

Finlanda va adera oficial la NATO în următoarele zile, a anunţat vineri secretarul general Jens Stoltenberg după ce cu o zi înainte Parlamentul Turciei a ratificat protocolul privind accesul acestei ţări nordice în Alianţa Nord-Atlantică. Potrivit lui Stoltenberg, obiectivul alăturării Suediei la NATO este până la summitul de la Vilnius. Detalii aici

UPDATE 14.05 Un an de la eliberarea Bucea, un simbol al atrocităților comise de ruși în Ucraina

Anchetatorii internaţionali adună în prezent dovezi de crime de război și crime împotriva umanității care ar fi fost comise în aceste localități de trupele invadatoare.

După ce Ucraina a preluat controlul asupra Bucea, imagini sfâşietoare cu trupuri umane zăcând pe străzi au fost difuzate în întreaga lume, notează Agerpres.

Ocupaţia rusă în oraşul Bucea a durat 33 de zile, soldându-se, potrivit Kievului, cu peste 1.400 de morţi, printre care şi 37 de copii. Detalii aici

UPDATE 13.41 Ucraina, revoltată de reintegrarea rușilor în sport: Decizie dată prin lege

Guvernul ucrainean a adoptat o lege prin care interzice sportivilor săi să participe la un concurs de calificare pentru Jocurile Olimpice de la Paris din 2024 dacă sunt prezenţi şi sportivi ruşi, informează cotidianul L'Equipe.

Secretarul general al guvernului, Oleh Nemcinov, a declarat, joi, că sportivii ucraineni nu vor fi autorizaţi să participe la competiţii de calificare pentru Jocurile Olimpice de la Paris din 2024 decât cu condiţia ca aceştia să nu concureze cu sportivi ruşi.

Această decizie, adoptată la propunerea Ministerului Sporturilor şi a preşedintelui Comitetului Olimpic Ucrainean, Vadim Huţait, a intervenit ca urmare a recomandării Comitetului Internaţional Olimpic (CIO) de a reintegra sportivii ruşi şi belaruşi în competiţiile internaţionale cu titlu individual. Detalii aici

UPDATE 13.39 Javelin nu iartă. Momentul în care o coloană de blindate rusești este prinsă într-o ambuscadă

O coloană de blindate ruse a fost surprinsă într-o ambuscadă în apropiere de localitatea Vodiane, regiunea Donețk, de către militarii ucraineni. Detalii aici

UPDATE 13.36 Rusia nu trebuie să fie membră parmanentă a Consiliului de Securitate, afirmă ambasadoarea SUA la ONU

„Rusia este membră permanentă a Consiliului de Securitate. Nu ar trebui să fie, din cauza a ceea ce face în Ucraina, însă Carta (ONU, n. red.) nu permite modificarea statutului său de membră permanentă”, a afirmat diplomata în marja summitului pentru democraţie.

Declarația Lindei Thomas-Greenfield survine în contextul în care Rusia se pregătește să preia sâmbătă de la Mozambic, pe termen de o lună, preşedinţia Consiliului de Securitate al ONU.

Într-o convorbire purtată cu AFP, ambasadoarea SUA a subliniat că aşteaptă din partea Rusiei un comportament „profesionist”, însă şi-a exprimat unele îndoieli. Detalii aici

UPDATE 13.08 Orban pune noi presiuni pe Ucraina în sensul dorit de Putin: Premierul ungar vorbește despre al treilea război mondial

Războiul din Ucraina este „îngrijorător şi periculos” pentru Ungaria şi „ameninţarea unui război mondial nu este o exagerare”, a susținut vineri premierul ungar Viktor Orban în cadrul unui interviu radiodifuzat, relatează MTI, potrivit Agerpres.

Viktor Orban a amintit că „se iau din ce în ce mai multe decizii vizând folosirea de arme din ce în ce mai noi şi puternice” şi că „Occidentul furnizează Ucrainei din ce în ce mai multe echipamente moderne”.

Deşi „poate părea extrem de exagerat când unii liderii europeni şi americani spun că dacă totul continuă aşa am putea ajunge la al treilea război mondial, este un pericol realist în acest moment”, a spus premierul ungar. Detalii aici

UPDATE 12.49 Numărătoarea inversă pentru contraofensiva ucraineană. De ce se teme Vladimir Putin de Ziua Z

Liderul rus Vladimir Putin se teme de ziua în care în Ucraina vor ajunge toate vehiculele blindate promise de aliații săi occidentali. Acestea sunt „zile istorice pentru Ucraina”, scrie tabloidul german Bild.

Potrivit publicației, în weekend, zeci de tancuri de luptă și transportoare blindate germane au sosit în Ucraina, inclusiv 21 de tancuri Leopard 2A6 de ultimă generație și până la 40 de vehicule Marder.

Anterior, echipajele ucrainene s-au antrenat timp de șase săptămâni în Germania pe sisteme de arme din rezervele armatelor germane și portugheze.

„Dar nu numai Germania furnizează în sfârșit ceea ce are nevoie Ucraina pentru a-și elibera țara de invadatorii ruși”, subliniază Bild. Detalii aici

UPDATE 12.47 Parlamentul turc aprobă protocolul privind aderarea Finlandei la NATO

Marea Adunare Națională (Parlamentul) a Turciei a aprobat un proiect de lege pentru ratificarea protocolului privind aderarea Finlandei la NATO. Votul a avut loc joi în cadrul ședinței plenare a parlamentului.

Toți cei 276 de participanți la întâlnire au susținut proiectul de lege. Finlanda a primit astfel temeiul legal pentru intrarea deplină în alianță. Detalii aici


UPDATE 06.55 Președintele rus Vladimir Putin a semnat un decret, pe 30 martie prin care autorizează recrutarea semestrială de primăvară a Rusiei, care va include 147.000 de ruși, între 1 aprilie și 15 iulie. Rusia desfășoară două cicluri de recrutare pe an, ciclul de recrutare de primăvară înrolând de obicei 134.000 de bărbați ruși. Rusia poate folosi capacitatea de pregătire a Belarusului pentru a sprijini creșterea cu 13.000 de conscriși față de anii precedenți. Un oficial militar ucrainean a raportat pe 4 martie că pregătirea personalului rus în Belarus nu depășește 9.000 până la 10.000 la un moment dat, iar ISW a observat anterior forțele ruse care antrenează până la 12.000 de soldați în Belarus. Imaginile din satelit indică faptul că forțele ruse care se antrenează în Belarus la terenul de antrenament Obuz-Lesnovsky au fost recent redistribuite în Rusia la jumătatea lunii martie, eliberând spațiu pentru noii stagiari ruși. Noii recruți nu vor crește puterea de luptă a Rusiei pe termen scurt, deoarece recruții ruși trebuie să fie supuși lunilor de pregătire și serviciu înainte de a ajunge pe câmpul de luptă.

UPDATE 06.33 Este puțin probabil ca Putin să desfășoare trupe nou recrutate pentru a participa la luptă în Ucraina, din cauza preocupărilor pentru stabilitatea regimului său. Președintele Comitetului de Apărare al Dumei de Stat a Rusiei, Andrey Kartapolov, a declarat la 30 martie că recruții de primăvară nu vor fi desfășurați în teritoriile ocupate de ruși din Ucraina în timpul ciclului de recrutare din primăvara anului 2023. Kartapolov a mai menționat că forțele ruse nu vor înrola oameni din teritoriile ocupate. Declarațiile lui Kartapolov ar putea fi adevărate, având în vedere că ISW nu a observat că armata rusă folosește recruți la o scară semnificativă pe linia frontului, din primele luni de război și mai ales de la scufundarea navei amiral a flotei ruse de la Marea Neagră, Moskva, care avea la bord marinari proaspăt recrutați. Folosirea de către Putin a conscrișilor în perioada de iarnă-primăvara anului 2022 a stârnit tensiuni sociale în Rusia și este puțin probabil ca Putin să riște stabilitatea regimului său prin desfășurarea militarilor nou recrutați în primele linii. Ministerul rus al Apărării (MOD) și Putin chiar au instruit în mod public autoritățile ruse să investigheze presupusele incidente de desfășurare de conscriși ruși în Ucraina la 9 martie 2022 (care erau ilegale din punct de vedere tehnic la acel moment). Putin percepe probabil costul politic al desfășurării recruților în prima linie ca fiind mai mare decât cel al mobilizării Rusiei din septembrie 2022. Putin nu a desfășurat recrutați din ciclurile de recrutare din primăvara anului 2022 ca răspuns la contraofensiva Ucrainei din septembrie 2022 în Oblastul Harkov, ci a mobilizat rezerviști pentru a stabiliza frontul care se prăbușește. Această decizie a indicat preferința politică a lui Putin pentru mobilizarea rezerviștilor, mai degrabă decât angajarea recruților la luptă – probabil din motive politice – chiar dacă recruții care intră în ultimele luni ale obligației lor anuale de serviciu ar putea lupta mai eficient decât rezerviștii civili. Un important agregator de știri rus a criticat sistemul de recrutare rusesc, observând că nivelurile actuale de personal ale Rusiei pentru militarii contractuali sunt insuficiente, chiar dacă Rusia are 250.000 de recrutați disponibili. Agregatorul a adăugat că este „inacceptabil” ca „jumătate din armata rusă să lupte cu toată puterea, în timp ce cealaltă parte stă în cazarmă”.

UPDATE 06.05 Începutul noii perioade de recrutare, chiar și cu un număr ușor crescut de conscriși, poate reduce efectiv capacitatea rusă de antrenament pentru rezerviști și alt personal recrutat prin campanii de cripto-mobilizare. Rusia are o capacitate de antrenament limitată, iar alocarea acesteia pentru pregătirea recruților care nu vor lupta în 2023 privează Kremlinul de oportunitatea de a pregăti rezerviști și voluntari care ar face-o. Kremlinul ar putea încerca să-și mărească personalul de luptă în Ucraina constrângând recruții din primăvara anului 2022 care își termină serviciul de un an să semneze contracte militare, deoarece aceste recrutări proaspăt eliberate ar avea nevoie de mai puțină pregătire suplimentară înainte de a fi trimise în Ucraina. Este departe de a fi clar cât de reușit va avea un astfel de efort.

UPDATE 05.50 Președintele rus Vladimir Putin a numit un proeminent blogger și comandant de batalion rus ca oficial regional al Gărzii Naționale Ruse (Rosgvardia) pentru regiunea Donețk ocupată, promovând mai multe eforturi ale Kremlinului. Mai mulți bloggeri ruși au raportat la 30 martie că Putin a semnat un decret de numire a fostului ministru de securitate al Republicii Populare Donețk (DNR) și actualul comandant al batalionului Vostok, Alexander Khodakovsky, ca șef adjunct al Direcției principale a Rosgvardiei din regiunea ocupată Donețk, făcându-l responsabil pentru forța specială rapidă al Rosgvardia (poliția de răspuns și antirevolte OMON și SOBR) din regiune. Khodakovski a anunțat pe 30 martie că a primit această numire la începutul lunii februarie 2023 și a postat un anunț public de recrutare pentru unitățile Rosgvardia OMON și SOBR aflate acum sub comanda sa. Hodakovski îl laudă public pe Putin și este un separatist ucrainean pro-rus din martie 2014. Numirea lui Hodakovsky indică un efort rusesc de a genera mai multe forțe din regiunea Donețk ocupată. Putin a adoptat un proiect de lege pe 27 martie prin care se elimină limita superioară de vârstă și alte bariere de intrare pentru recruții Rosgvardia din Ucraina ocupată. Khodakovski — originar din orașul Donețk — este bine conectat cu luptătorii din miliția Republicii Populare Donețk, veteranii și grupurile de patrioti pro-ruși din Donbas și poate ajuta la facilitarea acțiunilor de recrutare. Numirea promovează un efort al Kremlinului de a oficializa forțele neregulate moștenite de proxy rusești în regiunile Donețk și Lugansk și de a le subordona structurilor controlate de Kremlin. Putin poate folosi numirea lui Hodakovski pentru a se asigura că menține un control asupra noilor elemente Rosgvardia din regiunea Donețk. ISW a evaluat că autoritățile ruse ar putea desfășura o anchetă amplă de corupție în Rosgvardia, posibil pentru a elimina actorii care sunt percepuți a fi nesiguri pentru Putin. Numirea lui Hodakovski indică, de asemenea, că Putin continuă să acorde prioritate loialității în locul competenței subordonaților săi. Un blogger rus a criticat numirea lui Hodakovsky și a declarat că incompetența lui Hodakovski pe post de comandant al batalionului Vostok în 2014 a dus la un incident deosebit de grav de foc prietenesc în care trupele lui Hodakovsky au distrus un detașament de voluntari rusi, ucigând 42 de persoane. Fostul ofițer rus și criminal de război condamnat Igor Girkin l-a acuzat pe Hodakovski că este un escroc și un „trădător corupt de melci” și a declarat că „politica eșuată de personal” a Kremlinului de a promova „trădătorii, mizeria și mediocritatea” va duce Rusia la ruină. Putin a mai numit loialiști înaintea oamenilor competenți, Putin l-a înlocuit pe generalul de armată relativ competent Serghei Surovikin.

UPDATE 05.27 Oficialii occidentali au raportat că Grupul Wagner și forțele ruse convenționale au pierdut probabil o cantitate substanțială de forță de luptă în zona Bakhmut, ceea ce va restrânge și mai mult ofensiva Rusiei asupra Bakhmutului. Președintele american al șefului de stat major comun, generalul Mark Milley, a raportat pe 29 martie că Grupul Wagner are aproximativ 6.000 de angajați profesioniști și 20.000 până la 30.000 de recruți, majoritatea condamnați, care luptă în zona Bakhmut.[ Purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al SUA, John Kirby, a raportat la sfârșitul lunii decembrie 2022 că Grupul Wagner avea 50.000 de angajați în Ucraina, inclusiv 10.000 de contractori și 40.000 de recruți condamnați. Grupul Wagner și-a desfășurat marea majoritate a forței pentru a sprijini ofensiva de capturare a orașului Bakhmut și este probabil ca diferența dintre cifra de 50.000 de oameni a lui Kirby în Ucraina și cifra de 26.000 până la 36.000 de persoane a lui Milley în zona Bakhmut să fie rezultatul pierderilor din cauza ofensivei asupra Bakhmutului. Kirby a raportat pe 17 februarie că Grupul Wagner a suferit 30.000 de victime, cu 9.000 de morți, în operațiunile din Ucraina. Grupul Wagner ar putea pierde alte mii de recruți de condamnați în următoarele săptămâni, pe măsură ce condamnații își termină contractele militare de șase luni, iar conducerea Wagner pare deocamdată să le permită condamnaților care au fost grațiați anterior să se întoarcă din prima linie în Rusia la încheierea acelor contracte.

UPDATE 05.09 Consilierul militar superior al misiunii Regatului Unit la Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE), Ian Stubbs, a raportat la 30 martie că 30.000 de militari ruși și personal Wagner au murit sau au fost răniți în zona Bakhmut. Stubbs a declarat că forțele ruse și Wagner au suferit în mod deosebit pierderi semnificative în și în jurul lui Bakhmut în ultimele săptămâni și că au nevoie urgent să-și completeze personalul. Aceste pierderi de forță de luptă vor continua să constrângă operațiunile ofensive rusești în zona Bakhmut, precum și în teatrul mai larg, iar pierderile semnificative ale grupului Wagner îi vor amenința probabil capacitatea de a-și menține rolul de influență în rândul forțelor ruse care luptă în Ucraina.

UPDATE 04.52 Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB) l-a arestat pe 30 martie pe corespondentul Wall Street Journal, Evan Gershkovich, la Ekaterinburg, regiunea Sverdlovsk, sub acuzația de spionaj. Autoritățile ruse este posibil să-l fi arestat pe Gerșkovici ca răspuns de represalii la arestarea de către SUA a cetățeanului rus Serghei Vladimirovici Cherkasov la 24 martie, sub acuzația de a acționa ca agent al unei puteri străine. Kremlinul va folosi probabil detenția lui Gerșkovici pentru a încerca să extragă un anumit tip de concesie din Statele Unite și poate încerca să obțină un schimb de prizonieri similar cu schimbul din decembrie 2022 al jucătoarei americane de baschet Brittney Griner cu traficantul ilegal de arme rus Viktor Bout. Locul raportat al arestării lui Gershkovich este demn de remarcat. Ekaterinburg găzduiește 12 întreprinderi rusești de apărare care produc în mod special sisteme de rachete antiaeriene, rachete antiaeriene cu rază lungă de acțiune, sisteme radio, echipamente de sprijin la sol pentru rachete și avioane, sisteme de control electronic pentru complexe de rachete, sisteme de ghidare și radare legate de rachete, -sisteme de artilerie cu propulsie, uraniu foarte îmbogățit, aliaje de metale cu pământuri rare, mașini grele și sisteme optice pentru aeronave militare. Aceste întreprinderi includ producătorul primar al Rusiei de sisteme de artilerie autopropulsată, Uraltransmash; una dintre cele mai importante întreprinderi optice din Rusia, Urals Optical-Mechanical Plant; și Uralmash, care a produs în masă tancuri în timpul și după cel de-al Doilea Război Mondial. Nu este evident care întreprindere industrială militară este asociată cu afirmațiile FSB cu privire la arestarea lui Gerșkovici, dar multe dintre ele produc sisteme și echipamente pe care forțele ruse le-au pierdut sau le-au folosit în cantități semnificative în Ucraina. Altele folosesc microcipuri, care sunt în cantități extrem de limitate în Rusia și fac obiectul unor eforturi intense de contrabandă și evaziune a sancțiunilor. ISW evaluează că deficitele semnificative de echipamente constrâng probabil capacitatea armatei ruse de a desfășura un război de manevră mecanizată în Ucraina și că Kremlinul încearcă să mobilizeze treptat Baza Industrială de Apărare (DIB) a Rusiei pentru a satisface nevoile armatei ruse fără a realiza o mobilizare economică completă.

UPDATE 04.33 Secretarul Consiliului de Apărare al Securității Naționale a Ucrainei, Oleksii Danilov, a declarat la 30 martie că autoritățile ucrainene nu intenționează să expulzeze prin forță Biserica Ortodoxă Ucraineană a Patriarhiei Moscovei (MP UOC) afiliată la Kremlin din Lavra Kiev-Pecersk. Instituția de știri rusă independentă Meduza a raportat că enoriașii UOC au împiedicat o comisie a Ministerului Culturii din Ucraina să intre în Lavră pentru a efectua un inventar al proprietății. Meduza a raportat că oficialii ucraineni au ordonat UOC să părăsească Lavra pe 10 martie până la 29 martie, iar UOC a declarat că nu intenționează să se conformeze.

UPDATE 04.16 Forțele ruse au efectuat atacuri la sol limitate la nord de Kupyansk și de-a lungul liniei Svatove-Kreminna pe 30 martie. Statul Major ucrainean a raportat că forțele ruse au efectuat operațiuni ofensive fără succes în apropiere de Berestove (24 km nord-vest de Svatove), Stelmakhivka (12 km nord-vest de Svatove), Kuzmyne (3 km sud-vest de Kreminna) și Vyimka (27 km sud-vest de Kreminna). Imaginile geolocalizate publicate pe 30 martie au indicat un avans marginal al Rusiei în apropiere de Kuzemivka (14 km nord-vest de Svatove). Purtătorul de cuvânt al Grupului de Forțe de Est al Ucrainei, colonelul Serhiy Cherevaty, a declarat că forțele ruse operează în formațiuni mai solide din punct de vedere doctrinar, folosind „tactici clasice” și, prin urmare, nu suferă pierderi în direcția Kupyansk-Lyman la fel de mari ca cele pe care le suferă în alte direcții. Cherevaty a mai declarat că forțele ruse au tras în pozițiile ucrainene de 301 de ori în direcția Kupyansk-Lyman. Un blogger rus a susținut că forțele ruse au efectuat atacuri la sol susținute de artilerie lângă Novoselivske (14 km nord-vest de Svatove), Nevske (18 km nord-vest de Kreminna) și Bilohorivka (10 km sud de Kreminna) și au încercat să atace Krokhmalne (20 km nord-vest de Svatove) , Stelmakhivka și Terny (la 17 km vest de Kreminna). Imaginile de luptă publicate pe 30 martie arată elemente ale Diviziei 144 de infanterie motorizată (Armata 20 de arme combinate, districtul militar de vest) care atacă poziții ucrainene în apropiere de Makiivka (23 km nord-vest de Kreminna). Un agregator de știri rus a susținut pe 29 martie că Divizia 144 de infanterie motorizată a avansat de-a lungul liniei Terny-Torske (la 14 până la 17 km vest de Kreminna). Un blogger rus a susținut că forțele ruse au efectuat atacuri la sol susținute de artilerie lângă Novoselivske (14 km nord-vest de Svatove), Nevske (18 km nord-vest de Kreminna) și Bilohorivka (10 km sud de Kreminna) și au încercat să atace Krokhmalne (20 km nord-vest de Svatove) , Stelmakhivka și Terny (la 17 km vest de Kreminna).

image

UPDATE 03.55 Forțele ruse au continuat operațiunile ofensive în și în jurul Bakhmut pe 30 martie. Imaginile geolocalizate publicate pe 29 martie indică faptul că luptătorii Grupului Wagner au obținut câștiguri marginale în sudul Bakhmut. Bloggeri ruși au susținut că luptătorii Wagner au continuat operațiunile de asalt în zona industrială din nordul Bakhmut, au avansat la nord de Piața orașului Bakhmut din centrul orașului și au curățat complet cartierele din sudul și sud-vestul Bakhmut pe 29 și 30 martie. Un blogger rus a susținut pe 30 martie că forțele ruse au capturat clădirea administrativă a orașului Bakhmut, deși ISW nu a observat o confirmare vizuală a acestor afirmații. Un blogger rus a susținut că luptătorii Wagner schimbă tactica în Bakhmut și își concentrează forțele pentru a identifica anumite zone ale orașului pentru atacuri decisive. Bloggeri ruși au susținut că luptătorii Wagner se concentrează pe exercitarea presiunii asupra forțelor ucrainene din Khromove (la 2 km vest de Bakhmut), încercând să străpungă pozițiile ucrainene de lângă Bohdanivka (6 km nord-vest de Bakhmut) și Minkivka (14 km nord-vest de Bakhmut) și efectuând atacuri în apropiere de Ivanivske (6 m vest de Bakhmut) și Predtechyne (14 km sud-vest de Bakhmut). Statul Major ucrainean a raportat că forțele ruse au continuat atacurile asupra Bakhmutului și au condus operațiuni ofensive fără succes în apropiere de Orikhovo-Vasylikva (11 km nord-vest de Bakhmut) și efectuează atacuri în apropiere de Ivanivske (6 m vest de Bakhmut) și Predtechyne (14 km sud-vest de Bakhmut).[48] Statul Major ucrainean a raportat că forțele ruse au continuat atacurile asupra lui Bakhmut și au condus operațiuni ofensive fără succes în apropiere de Orikhovo-Vasylikva (11 km nord-vest de Bakhmut).

image

UPDATE 03.35 Un comandant ucrainean care servește la Bakhmut a raportat că ritmul ofensivelor rusești în zona Bakhmut este în scădere. Colonelul ucrainean Yevhen Mezhevikin a declarat la 30 martie că asalturile rusești în zona Bakhmut au încetinit și că forțele ucrainene au dejucat o amenințare iminentă de încercuire. Mezhevikin a declarat că forțele ruse au putut anterior să lanseze atacuri simultane în toate direcțiile în zona Bakhmut, dar că aceste capacități sunt acum în scădere. Mezhevikin a declarat că forțele ucrainene și-au stabilizat flancurile la nord și la sud de Bakhmut și că forțele ruse se concentrează acum pe lupta prin oraș, deoarece clădirile și mediul urban îi protejează de focul ucrainean.

image

UPDATE 03.00 Forțele ruse au continuat operațiunile ofensive de-a lungul frontului orașului Avdiivka-Donețk pe 30 martie. Statul Major ucrainean a raportat că forțele ruse au efectuat operațiuni ofensive fără succes lângă Avdiivka însăși; la 14 km nord de Avdiivka, lângă Novobakhmutivka, Novokalynove și Stepove; și la 27 km sud-vest de Avdiivka, lângă Sieverne, Vodyane, Pervomaiske, Krasnohorivka și Marinka. Un blogger rus a susținut pe 29 martie că forțele ruse au continuat bătăliile de poziție la sud de Novobakhmutivka (14 km nord-vest de Avdiivka), lângă Kamianka (5 km nord-est de Avdiivka) și la vest de Krasnohorivka (9 km nord de Avdiivka). Șeful Republicii Populare Donețk (DNR) Denis Pușilin a susținut că forțele ruse au experimentat unele succese nespecificate la nord de Avdiivka în direcția Krasnohorivka și lângă Pervomaiske (11 km sud-vest de Avdiivka). Un blogger rus a susținut pe 29 martie că forțele ruse au curățat zonele de la periferia orașului Pervomaiske în apropierea iazurilor Izmaylovskiye și au avansat mai departe în zonă, deși imaginile geolocalizate publicate pe 30 martie – dacă sunt recente – indică faptul că forțele ucrainene probabil dețin încă poziții în sudul la periferia Pervomaiske de-a lungul autostrăzii E50.

UPDATE 02.48 Forțele ruse nu au efectuat niciun atac la sol confirmat în vestul Oblastului Donețk pe 30 martie. Pușilin a susținut că forțele ruse au respins încercările ucrainene de a efectua operațiuni de recunoaștere în forță și de a îmbunătăți pozițiile tactice în zona Vuhledar (30 km sud-vest de orașul Donețk).

image

UPDATE 02.31 Directorul Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, a declarat că au evoluat planurile de asigurare a siguranței centralei nucleare Zaporizhzhia (ZNPP). Grossi a declarat că planul de asigurare a siguranței nucleare a ZNPP s-a schimbat față de propunerea inițială de a stabili o zonă în jurul ZNPP pentru a se concentra pe „ceea ce ar trebui evitat, pentru a asigura protecția acestuia”. Grossi a mai declarat că a discutat despre provocările cu care se confruntă numărul redus de personal la uzina, cu conducerea ZNPP. Consilierul șefului Rosenergoatom, Renat Karchaa, a susținut că Rosatom intenționează să crească numărul de angajați la ZNPP la 4.500 până la sfârșitul lunii aprilie. Karchaa a susținut că peste 3.100 de angajați de la ZNPP au semnat contracte cu Rosatom și 200 de cereri sunt în faza finală de examinare și verificare. Aproximativ 11.000 de angajați au lucrat la ZNPP înainte de invadarea Ucrainei de către Rusia în februarie 2022. Energoatom a raportat, pe 28 octombrie 2022, că dintre cei 6.700 de lucrători ZNPP care au rămas să opereze ZNPP-ul ocupat de Rusia, 4.300 de angajați au plecat în teritoriul ocupat rusesc și 100 de angajați au semnat contracte cu Rosatom sub constrângere. Statul Major ucrainean a declarat la 10 ianuarie că forțele ruse au interzis accesul ZNPP celor aproape 1.500 de angajați care au refuzat să primească pașapoarte rusești și să semneze contracte cu Rosatom.

UPDATE 02.04 Imaginile geolocalizate publicate pe 29 martie arată explozii la o bază aeriană rusă din Hvardiiske, în Crimeea ocupată. Imaginile din satelit de la începutul lunii martie arată o aeronavă rusă aflată la baza aeriană în zona generală a exploziilor. Un blogger rus a susținut pe 30 martie că autoritățile ruse vor elimina muniția veche în raionul Sevastapol, astfel încât locuitorii să nu fie îngrijorați de sunetele exploziei. Hvardiiske, în raionul Simferopol, este situat la 47 km nord-est de cea mai apropiată graniță a raionului Sevastopol.

UPDATE 01.40 Forțele ruse au efectuat bombardamente de rutină în regiunile Zaporizhia, Herson și Mykolaiv pe 30 martie.

image

UPDATE 01.15 Condamnații din Grupul Wagner grațiați continuă să comită infracțiuni în Rusia după expirarea contractului lor de serviciu cu Wagner. Un agregator de știri rus a raportat că autoritățile ruse l-au arestat pe fostul condamnat al lui Wagner, Ivan Rossomakhin, ca suspect în uciderea unui pensionar din regiunea Kirov. Rossomakhin s-a întors din prima linie pe 21 martie. Agregatorul a raportat că, fostul deținut a început să amenințe că va ucide oameni la scurt timp după ce a părăsit Wagner. Finanțatorul Wagner Yevgeny Prigojin a declarat că este păcat că Rossomakhin a comis o crimă și a menționat că rușii ar trebui să-l informeze pe Wagner dacă foștii deținuți grațiați acționează agresiv. Prigojin a remarcat că oficialii Wagner vor returna condamnații indisciplinați în prima linie și a susținut că de la eliberarea a mii de condamnați și eliminarea crimelor din dosarele lor, au fost înregistrate doar 20 de infracțiuni legate de condamnații grațiați de Wagner. Rata criminalității din Rusia va crește probabil și mai mult, deoarece majoritatea condamnaților recrutați de Wagner și-au încheiat contractele de curând și nu au petrecut mult timp în societatea rusă.

UPDATE 01.04 Militarii ruși și comandamentul militar abuzează sexual femeile soldate ruse în Ucraina. Sever Realii a intervievat mai multe femei militare ruse, care au dezvăluit că ofițerii ruși violează femeile soldat care servesc în cadrul detașamentelor medicale. O femeie a remarcat că există numeroase cazuri de hărțuire sexuală în prima linie, deoarece ofițerii ruși abuzează adesea de autoritatea lor. O fostă militară rusă a remarcat că Forțele Armate Ruse au cultivat de mult un mediu sexist în care femeile soldate erau tratate ca „prostituate”.

UPDATE 00.49 Kremlinul își continuă eforturile de a-și reînvia baza industrială de apărare (DIB). Vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei, Dmitri Medvedev, a vizitat fabrica de pulbere Kazan, din Kazan pe 29 martie, unde ar fi avut întâlniri despre nevoia de muniție, praf de pușcă și arme moderne. Bloggeri ruși au distribuit, de asemenea, filmări publicate de mass-media de stat rusă care pretind că îi arată pe angajați ai fabricii de pâine Tambov construind drone „Bekas”. Un blogger a susținut că fabrica de pâine Tambov a deschis un atelier specializat conceput să producă quadcoptere pentru a sprijini invazia Rusiei în Ucraina. Bloggerul a susținut că fabrica asamblează până la 200 de drone pe lună folosind piese de dronă achiziționate și imprimare 3D. Imaginile par a fi puse în scenă.

UPDATE 00.25 Autoritățile de ocupație ruse continuă eforturile de a stabili condiții pentru alegerile din septembrie 2023 prin integrarea în continuare a teritoriilor ocupate în aparatul juridic rus. Șeful Republicii Populare Lugansk (LNR) Leonid Pasechnik a susținut la 30 martie că a semnat trei legi pentru a completa cadrul legal de guvernare a LNR ca subiect federal rus, în conformitate cu legea rusă. Pasechnik a susținut că a semnat o altă lege prin care se creează o autoritate executivă pentru regiunea Lugansk, în conformitate cu alte regiuni rusești, pentru a înlocui guvernul LNR desființat. Pasechnik a susținut, de asemenea, că a semnat alte două legi pentru a defini sistemul de autoguvernare locală al Oblastului Lugansk ocupat, creând organe de oraș și district ai căror membri vor fi „aleși” la alegerile din septembrie 2023.

UPDATE 00.10 Autoritățile de ocupație ruse continuă să vizeze copiii ucraineni pentru a consolida controlul politic și societal asupra teritoriilor ocupate. Șeful Republicii Populare Donețk (DNR), Denis Pușilin, a declarat la 30 martie că tinerii din regiunea Donețk ocupată pot participa la un concurs pentru a servi în Parlamentul Tânăr al DNR. Pushilin a susținut că primele două convocări ale Parlamentului Tineretului al DNR au dus la participarea tinerilor în administrațiile și raioanele DNR, Consiliul Popular al DNR, ministere și alte departamente și organizații. Pushilin a declarat că termenul limită pentru depunerea candidaturii pentru viitoarea competiție este 17 aprilie.

ȘTIRE INIȚIALĂ Organizația Tratatului de Securitate Colectivă (CSTO) dominată de Rusia va organiza elemente ale preimului său exercițiu militar anual comun în Belarus în 2023. Secretarul de presă al personalului comun al CSTO, Vladislav Șcegrikovici, a declarat la 30 martie că CSTO a decis să efectueze cel puțin cinci exerciții componente ale exercițiilor anuale comune ale CSTO „Combat Brotherhood 2023” de comandă strategică-operațională în Belarus. Combat Brotherhood 2023 are în componență cinci exerciții în Belarus: „Interacțiune-2023”, care constă în exerciții de planificare a luptei cu arme combinate cu Forța de reacție rapidă colectivă comună a CSTO pentru „rezolvarea unei situații de criză în zona de securitate colectivă a OSC din Europa de Est”; exerciții speciale de recunoaștere „Search-2023”; Exerciții de logistică „Eșalonul-2023”; „Bariera-2023” , exerciții de protecție chimică, biologică radiologică și nucleară (CBRN); și exerciții speciale „Rock-2023” care implică elemente nespecificate ale Ministerului pentru Situații de Urgență cu elemente CSTO Rapid Reaction Force. CSTO a declarat că etapa finală a Combat Brotherhood 2023 cu „forțele de menținere a păcii” CSTO - probabil exercițiul de luptă final - va avea loc în Kârgâzstan. Nu este clar dacă statele membre CSTO, Armenia, Kazahstan, Kârgâzstan și Tadjikistan vor angaja elemente pentru a participa la evenimentele din Belarus, având în vedere ocuparea de facto a Belarusului de către Rusia și invazia continuă a Ucrainei. Exercițiile recurente ale CSTO Combat Brotherhood au loc de obicei din octombrie până în noiembrie. Kremlinul poate folosi exercițiile Combat Brotherhood 2023 din Belarus pentru a sprijini o operațiune de informare a Rusiei în desfășurare împotriva Ucrainei și Occidentului, pentru a face să pară că forțele ruse vor ataca Ucraina din Belarus.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite