Ce arme occidentale a primit Ucraina pentru contraofensivă? | INFOGRAFIE

0
Publicat:

Așa cum rachetele HIMARS furnizate Ucrainei de Statele Unite au contribuit la întoarcerea frontului anul trecut, acum Ucraina dispune de bombe ghidate de precizie americane denumite GLSDB, ce pot lovi adânc în spatele liniilor ruse, la 150 de kilometri, putând schimba soarta războiului.

Racheta GLSDB FOTO mil in ua jpg

Rusia a anunțat marți, 28 martie 2023, că armata sa a interceptat o bombă ucraineană de diametru mic GLSDB, lansată de la sol, furnizată de Statele Unite, precum și alte 18 rachete de tip HIMARS, semnalând că forțele ucrainene folosesc acum această armă ghidată cu rază lungă de acțiune, potrivit „Newsweek“.

Raportul Rusiei indică faptul că Ucraina a primit și a fost instruită cu privire la modul de utilizare a bombelor americane puternice, pe care le-a cerut de mult timp, în ciuda temerilor că aceste arme ar putea depăși linia roșie a președintelui rus Vladimir Putin.

GLSDB sunt bombe de precizie care au fost văzute ca o dezvoltare puternică pentru trupele ucrainene, care au acționat cu eficiență pentru a împiedica Rusia să obțină câștiguri în zone cheie din regiunea de est a Donețk, inclusiv la Bahmut. În special, aceste bombe sunt capabile să lovească ținte la 150 de kilometri (95 de mile) distanță, extinzând astfel capacitatea Ucrainei de a lovi în spatele liniilor Rusiei. De asemenea, ele pot fi montate pe lansatoare de rachete care au făcut deja parte din arsenalul Ucrainei.

GLSDB, cele mai percutante și eficiente bombe ghidate din lume

Rachetele tip GLSDB americane sunt printre cele mai percutante și eficiente bombe ghidate din lume lansate de la sol, având un diametru redus și costând mai puțin, numai 40.000 de dolari, față de rachetele HIMARS care au preț mult mai mare de 110.000 de dolari bucata.

Aceste bombe ghidate de mare precizie (precizia țintelor lovite de numai 1 metru) pot lovi obiective din spatele linilor inamice ale Rusiei, până la 150 de kilometri, față de numai 70 de kilometri ale rachetelor HIMARS. Ele sunt fabricate în masă, fiind dezvoltate dintr-o colaborare dintre firma americană Boeing și compania SAAB din Suedia.

Rachetele GLSDB, care au o lungime de 3,91 de metri, un diametru de 241,3 milimetri și o greutate de 272,1 kilograme, pot fi lansate de sisteme HIMARS americane mobile montate pe camioanele primite de Ucraina. Pot fi lansate rapid, una după alta 6 rachete GLSDB, care oferă o capabilitate de atac superioară, fiind greu de contracarat și putând aduce pagube mari rușilor.

Rachetele ghidate prin frecvențe radio vor fi folosite împotriva pozițiilor fortificate ruse
Rachetele ghidate prin frecvențe radio vor fi folosite împotriva pozițiilor fortificate ruse

Wes Rumbaugh, membru asociat în Proiectul de apărare antirachetă de la Centrul pentru Studii Strategice și Internaționale, a declarat că „această rază extinsă a rachetele GLSDB permite trupelor ucrainene să vizeze o gamă mai largă de ținte rusești, inclusiv pe cele aflate mai în spatele liniilor principale de luptă, oferindu-le mai multe opțiuni pentru a perturba operațiunile rusești”, a spus el.

El a remarcat că Ucraina a avut o „întorsătură relativ rapidă” în ceea ce privește utilizarea bombelor GLSDB, deoarece ar fi avut nevoie de „investiții și timp” pentru a pregăti forțele ucrainene să le folosească în mod corespunzător.

Acum, Kievul poate lovi adânc în Rusia anumite obiective militare importante, chiar și în Crimeea, unde există baze ale Moscovei, aerodromuri și portul Sevastopol plin cu nave și submarine, de unde sunt lansate frecvent rachete de croazieră care lovesc orașele din Ucraina.

Rachete ghidate prin frecvență radio

O nouă înregistrare video apărută pe rețelele de socializare de militarii ucraineni arată că aceștia au mai primit și un nou tip de rachetă produsă în Statele Unite cu capabilități remarcabile.

După cum notează administratorii paginii Ukraine Weapons Tracker, este vorba de o rachetă din „familia” TOW („Tube-launched, Optically tracked, Wire-guided”), un model BGM-71H-1-RF TOW BB. Ghidate prin frecvențe radio, aceste rachete au fost proiectate să fie folosite împotriva unor poziții fortificate, putând penetra cu ușurință ziduri cu o grosime de până la 20 de centimetri, chiar dacă sunt dublu ranforsate.

În cazul de față însă militarii ucraineni au testat racheta pe ceea ce pare un blindat rusesc aflat la liziera unei păduri (la origini rachetele TOW sunt unele anti-tanc), rezultatul fiind unul spectaculos.

În înregistrare se poate observa de asemenea că lansatorul rachetei a fost montat pe un vehicul Humvee, de asemenea primit de Ucraina din partea Statelor Unite.

Apariția înregistrării cu racheta BGM-71H-1-RF TOW BB este interesantă deoarece aceasta poate fi folosită împotriva fortificațiilor construite de ruși în cadrul liniilor defensive pregătite de armata lui Vladimir Putin.

Numeroase fotografii și filmări apărute pe rețelele de socializare începând cu toamna anului trecut au arătat că forțele ruse au început să construiască linii defensive fortificate în practic toate teritoriile pe care le-au ocupat, de la Crimeea în sud, la Herson, Zaporojie și Lugansk mai la nord.

Fortificațiile pregătite cu atenție în prealabil au fost una dintre marile probleme cu care s-au confruntat trupele ucrainene și în timpul contraofensivei din Herson, unii militari ai Kievului povestind cum tancurile rusești obișnuiau să iasă rapid din acestea pentru a trage asupra lor, înainte de a se retrage din nou la adăpostul unor poziții aproape invulnerabile.

Militarii ucraineni care au discutat cu jurnaliștii occidentali care au primit permisiunea să viziteze zonele din apropierea frontului au relatat că aceste linii defensive fortificate și construite în adâncime au fost unul dintre motivele principale pentru care au înregistrat pierderi uriașe în prima fază a contraofensivei din Herson.

EuropaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite