Orban pune noi presiuni pe Ucraina în sensul dorit de Putin: Premierul ungar vorbește despre al treilea război mondial

0
Publicat:

Războiul din Ucraina este „îngrijorător şi periculos” pentru Ungaria şi „ameninţarea unui război mondial nu este o exagerare”, a susținut vineri premierul ungar Viktor Orban în cadrul unui interviu radiodifuzat, relatează MTI, potrivit Agerpres.

Vladimir Putin (stânga) și Viktor Orban în cadrul unei conferințe de presă FOTP AFP
Vladimir Putin (stânga) și Viktor Orban în cadrul unei conferințe de presă FOTP AFP

Viktor Orban a amintit că „se iau din ce în ce mai multe decizii vizând folosirea de arme din ce în ce mai noi şi puternice” şi că „Occidentul furnizează Ucrainei din ce în ce mai multe echipamente moderne”.

Deşi „poate părea extrem de exagerat când unii liderii europeni şi americani spun că dacă totul continuă aşa am putea ajunge la al treilea război mondial, este un pericol realist în acest moment”, a spus premierul ungar.

Liderul conservator de la Budapesta a insistat că „războiul devine din ce în ce mai brutal şi totuşi numărul ţărilor şi liderilor europeni care susţin pacea nu creşte deloc”, apreciind însă că în acelaşi timp „oamenii din Europa au început să se orienteze către un armistiţiu şi negocieri de pace, în condiţiile în care numărul victimelor creşte”.

Viktor Orban a menţionat că Parlamentul ungar pregăteşte o rezoluţie prin care îşi reafirmă poziţia în favoarea păcii şi a unui armistiţiu, precizând că „poziţia Ungariei nu este de a stabili ce fel de tratat de pace să se semneze, ci de a cere un armistiţiu”.

Potrivit premierului ungar, trebuie să se ajungă la un armistiţiu, pentru a împiedica noi decese, iar după aceea sunt şanse să se poată pregăti cadrul pentru negocieri de pace, transmite MTI.

Viktor Orban, considerat un cal troian al lui Vladimir Putin în Uniunea Europeană, face constant apeluri la armistițiu atunci când armata rusă întâmpină dificultăți. Kievul a precizat în repetate rânduri că își dorește pacea, dar a cerut retragerea trupelor ruse din teritoriul ucrainean. În caz contrar, orice acord cu Moscova nu va face decât să-și mențină trupele în teritoriul ucrainean și să se pregătească de noi ostilități. De partea cealaltă, Moscova nu intenționează să părăsească teritoriul ucrainean pe care l-a ocupat până acum.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite