Rusia are o nouă doctrină de politică externă: Atacul preventiv, oficializat. Occidentul, declarat o „amenințare existențială”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Rusia lui Putin a adoptat vineri o nouă doctrină de politică externă în care desemnează Statele Unite şi Occidentul drept „ameninţări existenţiale” pentru ea. Această interpretare survine pe fondul unei crize diplomatice între Kremlin și Occident din cauza războiului declanșat de Vladimir Putin împotriva Ucrainei.

Vladimir Putin FOTO Arhivă
Vladimir Putin FOTO Arhivă

Noul concept de politică externă al Rusiei, aprobat vineri prin decret de către Vladimir Putin, cataloghează în mod direct Statele Unite drept principalul motor al „liniei antiruse” în Occident, constată agenția de presă EFE, preluată de Agerpres.

„Bulversări pe scena internaţională” obligă Rusia să-şi „adapteze documentele de planificare strategică, în special cele privind conceptul de politică externă”, a susținut Putin în cursul unei reuniuni a Consiliului său de Securitate.

„Tensiuni fără precedent”

„Statele Unite şi politica Occidentului în general sunt identificate ca principalii instigatori şi lideri ai liniei antiruse care vizează subminarea completă a Rusiei”, a declarat ministrul rus de Externe Serghei Lavrov, care a prezentat conceptul de politică externă actualizat în timpul acestei reuniuni.

Lavrov a subliniat „un nivel de tensiuni internaţionale fără precedent în ultimii zece ani”. În timp ce Rusia atacă țări vecine, ultima victimă fiind Ucraina, el susține că aceste tensiuni sunt „create de acţiunile unor ţări neprietenoase”.

„La modul general, politica Occidentului vizând slăbirea Rusiei prin orice mijloace este caracterizată printr-un război hibrid de un tip nou”, a adăugat șeful diplomației ruse, ignorând total responsabilitatea țării sale.

Noua doctrină de politică externă a Rusiei se bazează pe principiul că „măsurile antiruseşti luate de ţările neprietenoase vor fi contracarate în mod constant, cu severitate dacă va fi necesar”, a subliniat Lavrov.

Rusia își atribuie atacul preventiv

El a precizat că noul document adaugă posibilitatea de a fi folosite forţele armate pentru a „respinge sau preveni” un atac împotriva Rusiei.

„Se adaugă teza privind utilizarea forţelor armate pentru respingerea sau prevenirea unui atac armat împotriva Rusiei şi a aliaţilor săi”, insistă el. Astfel, „declarăm fără echivoc că vom apăra dreptul poporului rus la existenţă şi dezvoltare liberă”, a afirmat Serghei Lavrov, citat de EFE, potrivit Agerpres.

Cu toate acestea, șeful diplomației ruse a precizat că noul document nu prevede ca Rusia să se izoleze „de ţările anglo-saxone şi de Europa continentală”. „Nu avem intenţii ostile prin definiţie împotriva lor”, a adăugat el în mod cinic.

Adoptarea acestei noi doctrine de politică externă confirmă ruptura profundă care există între Moscova şi ţările occidentale după lansarea ofensivei ruse împotriva Ucrainei, notează EFE.

Orientare spre China și India

Noul concept de politică externă a Rusiei mai afirmă, potrivit lui Lavrov, că „dezvoltarea progresivă a dreptului internaţional trebuie să ţină cont de realităţile actuale”.

„În condiţiile de ameninţări externe acute se confirmă disponibilitatea noastră de a respecta principiul indivizibilităţii securităţii, dar numai în raport cu ţările şi uniunile care dau dovadă de reciprocitate în această privinţă”, a susținut el.

Prin urmare, a subliniat Lavrov, „logica acestui document (...) reflectă realităţile geopolitice în schimbare, evoluţiile într-adevăr revoluţionare în perimetrul exterior care s-au accelerat aparent odată cu începerea operaţiunii militare speciale ruse” în Ucraina.

Acest conflict a provocat o criză diplomatică de o gravitate amintind de perioada Războiului rece, precizează AFP, potrivit Agerpres.

Statele Unite şi aliaţii lor au instituit sancţiuni economice severe împotriva Rusiei, care, la rândul ei, îi acuză că poartă un război prin procură în Ucraina, în special prin livrarea de arme către Kiev.

Spre deosebire de Occident, politica externă reactualizată a Rusiei „stabileşte cursul spre creşterea potenţialului de parteneriat strategic cu marii noştri vecini, China, India, ţările musulmane şi, de asemenea, cu ţările din Asia-Pacific, Africa, America Latină şi Caraibe”, a adăugat Serghei Lavrov.

Izolată în Occident, Putin caută să se apropie în plan economic şi diplomatic de țări din Asia, în special de China.

RusiaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite