Stoltenberg: Finlanda va adera la NATO în următoarele zile. Ce a spus șeful Alianței despre Suedia

0
Publicat:

Finlanda va adera oficial la NATO în următoarele zile, a anunţat vineri secretarul general Jens Stoltenberg după ce cu o zi înainte Parlamentul Turciei a ratificat protocolul privind accesul acestei ţări nordice în Alianţa Nord-Atlantică. Potrivit lui Stoltenberg, obiectivul alăturării Suediei la NATO este până la summitul de la Vilnius.

Jens Stoltenberg FOTO NATO
Jens Stoltenberg FOTO NATO

„Toţi cei 30 de aliaţi din NATO au ratificat protocolul de aderare. Aştept cu nerăbdare arborarea drapelului Finlandei la sediul NATO în zilele următoare”, a reacționat Stoltenberg pe Twitter după aprobarea Turciei.

Miniştrii de Externe din NATO urmează să se întâlnească pe 4 și 5 aprilie la Bruxelles, transmite Agerpres.

Finlanda şi Suedia au solicitat anul trecut să adere la NATO ca reacţie la invazia rusă din Ucraina, dar procesul a fost tărăgănat de Turcia şi Ungaria.

Dacă Ungaria a prezentat motive vagi și a inventat supărări despre felul în care este percepută de Suedia, Turcia a condiționat aprobarea sa de predarea unor lideri kurzi pe care îi consideră drept „teroriști”.

Potrivit lui Stoltenberg, Alianța are drept obiectiv să includă Suedia în rândurile sale până la summitul de la Vilnius, programat pe 11-12 iulie.

„Suedia încă poate deveni membră a NATO până în vară”, a spus șeful Alianței Nord-Atlantice.

„Obiectivul meu rămâne ca, după alegerile din Turcia, dar înainte de summitul de la Vilnius (11-12 iulie), să putem avea ratificarea pentru Suedia”, a subliniat Stoltenberg.

În opinia sa, Suedia şi-a îndeplinit obligaţiile asumate în memorandumul trilateral convenit cu Turcia şi Finlanda.

Odată cu oficializarea aderării Finlandei şi a Suediei, 96% din populaţia Uniunii Europene va trăi în curând într-o ţară din NATO, a remarcat Jens Stoltenberg.

Pe de altă parte, președintele Finlandei a mulţumit celor 30 de state membre NATO pentru sprijinul acordat aderării ţării sale, relatează AFP, potrivit Agerpres.

„Vreau să le mulţumesc tuturor pentru încredere şi sprijin. Finlanda va fi un aliat puternic şi capabil, dedicat securităţii alianţei”, a promis Sauli Niinisto.

„Ne vom apăra reciproc”, a promis, la rândul ei, premierul Sanna Marin, care luptă pentru un al doilea mandat în alegerile generale de duminică din Finlanda.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite