LIVE TEXT | Război în Ucraina. Miniștrii de Externe din UE, reuniți în Ucraina: Rusia recrutează 130.000 de tineri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ucraina găzduiește luni pentru prima dată o reuniune a miniștrilor de Externe din statele membre UE. „Este un eveniment istoric, (...) în interiorul viitoarelor granițe ale Uniunii Europene”, a apreciat șeful diplomației ucrainene, Dmitro Kuleba. Joe Biden promite continuarea sprijinului pentru Ucaina în pofida neincluderii unei suplimentări de 6 miliarde de dolari în noul buget adoptat de Congres, în timp ce Volodimir Zelenski dă asigurări că nimic nu va slăbi rezistența țării sale în fața Rusiei.

FOTO Pixabay
FOTO Pixabay

UPDATE 19.25 Zelenski: Înfrângerea Rusiei depinde de cooperarea între Ucraina și UE

Victoria Ucrainei în faţa Rusiei depinde de cooperarea între Kiev şi Uniunea Europeană, a declarat Volodimir Zelenski în faţa miniştrilor de Externe din blocul comunitar care s-au reunit luni în capitala Ucrainei.

„Sunt sigur că Ucraina şi întreaga lume liberă sunt capabile să învingă în această confruntare. Dar victoria noastră depinde în mod direct de cooperarea noastră”, a spus şeful statului ucrainean, citat într-un comunicat.

Volodimir Zelenski a prezentat o serie de măsuri ce ar contribui la încheierea războiului, printre care extinderea sancţiunilor împotriva Iranului, furnizor de drone explozive utilizate masiv de Rusia pentru loviturile sale contra Ucrainei, transmite AFP, potrivit AgerpresDetalii aici

UPDATE 19.10 Case conspirative ale spionilor lui Putin au fost dezvăluite din greșeală

Un document publicat din greșeală pe site-ul Primăriei Moscovei dezvăluie adresele unor clădiri militare și apartamente folosite de serviciile secrete rusești, relatează Newsweek, care citează portalul The Dossier Center.

Documentul respectiv conține o listă de clădiri și apartamente cu uz „special” din Moscova și Sankt Petersburg care trebuie ferite cu orice preț de pene de electricitate, precizează The Dossier Center. Lista se întinde pe 434 de pagini și este aprobată de primarul Moscovei, Serghei Sobianin. Alte două semnături de pe document aparțin șefului Departamentului de Locuințe din Primăria Moscovei, Viaceslav Torsunov, și șefului companiei de electricitate Mosenergosbit.

Potrivit The Dossier Center, documentul oferă informații despre facilități guvernamentale extrem de secrete, locuințe aparținând unor ofițeri GRU (Directia Principală din cadrul Statului Major General al Forțelor Armate ale Federației Ruse) și din serviciul de protecție al demnitarilor ruși, un depozit de muniții și multe altele. Detalii aici

UPDATE 19.07 Momentul unui presupus atac ucrainean cu drone asupra unui heliport de lângă Soci. Ucrainenii au lansat mai multe lovituri simultane în Rusia

Serviciile de informații ucrainene ar fi responsabile de un atac cu drone duminică dimineața asupra unui heliport din districtul Adler (Soci), regiunea Krasnodar, a relatat Ukrainska Pravda, citând o sursă din cadrul spionajului ucrainean.

Un alt atac cu drone a avut loc concomitent în orașul Smolensk, portalurile rusești relatând că acesta a avut drept țintă o fabrică de avioane ce aparține de compania rusă de stat Corporația pentru Rachete Tactice. Detalii aici

UPDATE 17.10 Kremlinul mizează pe instalarea oboselii în rândul occidentalilor. Peskov: „Slăbiciunea” va duce la „contradicții”

„Oboseala” susţinerii Ucrainei va deveni tot mai mare în rândul occidentalilor, anticipează purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmiri Peskov, într-un moment în care miniştrii de Externe din Uniunea Europeană încearcă să dovedească contrariul întâlnindu-se la Kiev. Detalii aici

UPDATE 16.22 Elon Musk, batjocotitor cu Zelenski. Reacția Ucrainei: „Când au trecut cinci minute și nu ai răspândit propagandă rusă”

Multimiliardarul Elon Musk, care deține, printre altele, platforma X (fostul Twitter), a stârnit un val de indignare după ce a publicat un meme în care ironizează ajutoarele cerute de ucraineni pentru a respinge invazia rusă.

„Când au trecut cinci minute și nu ai cerut ajutoare de un miliard de dolari”, a comentat Elon Musk în contextul votului asupra noului buget al SUA, care nu prevede o suplimentare de șase miliarde de dolari a susținerii militare a Ucrainei.

Noua reacție ironică a lui Musk la adresa Ucrainei, o țară nevoită să se apere de Rusia, a provocat o replică pe măsură. Detalii aici

UPDATE 15.15 Ce s-a întâmplat când un ucrainean a sunat la asistența tehnică rusă pentru un tanc defect

Un ofițer ucrainean s-a gândit să sune la asistența tehnică rusă când tancul său rusesc capturat nu a pornit. Cei cu care a vorbit nu și-au dat seama că este ucrainean.

Ofițerul ucrainean cu indicativul de apel Kocevnik apare într-o înregistrare video pe când sună la producătorul rus Uralvagonzavod. Apelurile au fost urcate pe YouTube de către Militarnyi, un organ de presă ucrainean care relatează despre război. Detalii aici

UPDATE 14.17 Rusia pune tot mai mult accent pe aviația sa navală în zona Mării Negre

Aviaţia navală joacă un rol din ce în ce mai important în operațiunile rușilor, în timp ce Moscova se confruntă cu ameninţări pe frontul sudic, estimează Ministerul britanic al Apărării în cel mai recent raport al său privind evoluția războiului din Ucraina.

„În ultimele săptămâni, aviaţia navală a Flotei Ruse la Marea Neagră şi-a asumat un rol extrem de important în operaţiunile flotei, în timp ce încearcă să facă faţă în acelaşi timp ameninţărilor pe flancul sudic al războiului din Ucraina”, se arată în noua analiză a Ministerului britanic al Apărării.

„Aviaţia navală pune accent pe operaţiunile de patrulare aeriană maritimă, având probabil misiunea principală de identificare timpurie a navelor de suprafaţă fără echipaj”, se mai arată în acest raport preluat de agențiile de presă DPA și Agerpres. Detalii aici

UPDATE 14.02 Neliniște la Kiev după ce finanțarea pentru Ucraina nu a fost inclusă în acordul bugetar dintre democrați și republicani. Care sunt implicațiile

Președintele Joe Biden a promis continuarea sprijinului SUA pentru Ucraina, chiar dacă finanțarea militară pentru Kiev nu a fost inclusă în acordul bugetar dintre democrați și republicani.

Ucraina este acum prinsă în luptele politice interne din SUA, dar e puțin probabil ca asistența acordată să fie grav afectată sau SUA să-și reducă sprijinul ținând cont de interesele strategice americane, a declarat duminică pentru CNN militarul ucrainean, Volodimir Kostiak.

Kostiak a subliniat că în opinia lui disputele privind finanțarea Ucrainei au la bază realitățile politice asociate alegerilor prezidențiale americane din 2024. Detalii aici

UPDATE 13.22 Cum a reacționat diplomația ucraineană în legătură cu victoria unui partid populist alegerile din Slovacia

Ucraina „respectă alegerea poporului slovac”, a reacționat luni ministrul de Externe Dmitro Kuleba după victoria partidului populist Smer-SD în alegerile legislative din Slovacia.

Smer-SD este condus de fostul premier slovac Robert Fico, care se opune ajutorului militar pentru Ucraina și răspândește o parte din propaganda Kremlinului. Formațiunea politică a lui Fico a obţinut 23% din voturi la scrutinul de sâmbătă.

„Respectăm alegerea poporului slovac, însă este prea devreme pentru a spune cum va afecta rezultatul acestor alegeri poziţia Slovaciei. Trebuie să aşteptăm formarea coaliţiei şi apoi, având în vedere componenţa acesteia, vom trage primele concluzii”, a declarat Kuleba în marja unei reuniuni a miniştrilor de Externe din UE, la Kiev. Detalii aici

UPDATE 12.30 Zelenski, după votul din Congresul SUA: Nimic nu va slăbi Ucraina

Volodimir Zelenski a declarat, într-un discurs difuzat duminică, că nimic nu va slăbi lupta ţării sale împotriva Rusiei, la o zi după ce Congresul SUA a adoptat un proiect de lege de finanţare temporară care omite ajutorul pentru Ucraina.

Într-un discurs înregistrat pentru sărbătoarea Zilei Apărătorilor, preşedintele Zelenski nu a abordat direct votul din Congres, dar şi-a reiterat hotărârea de a lupta pentru victorie. Nimeni nu va putea pune capăt stabilităţii, rezistenţei, forţei şi curajului Ucrainei, a spus președintele ucrainean.

UPDATE 12.25 Dmitro Kuleba a salutat prima reuniune a omologilor săi europeni la Kiev

„Acesta este un eveniment istoric, pentru că pentru prima dată ne întâlnim în afara (...) graniţelor Uniunii Europene - însă în interiorul viitoarelor graniţe ale Uniunii Europene”, a declarat Kuleba la sosirea omologilor săi la Kiev.

UPDATE 12.12 Josep Borrell: „Avem o reuniune istorică a miniştrilor de externe din UE aici, în Ucraina“

Miniştrii de Externe din Uniunea Europeană se întâlnesc la Kiev într-o demonstraţie de sprijin pentru Ucraina, a anunţat luni şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, potrivit AFP şi Reuters, citate de Agerpres.

Avem o reuniune istorică a miniştrilor de externe din UE aici, în Ucraina, ţară candidată şi viitoare membră a UE„, a scris Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe şi politica de securitate pe reţeaua X (fostă Twitter). „Suntem aici pentru a ne exprima solidaritatea şi sprijinul pentru poporul ucrainean”, a adăugat Borrell în mesaj. Detalii aici

UPDATE 12.10 Doi soldați ucraineni au fost salvați după ce s-au ascuns timp de 18 luni în teritoriul ocupat de Rusia

Forțele speciale ucrainene au reușit să salveze cu succes doi militari care se ascundeau de peste un an și jumătate în regiunile ocupate de ruși din Ucraina, a anunțat Marina ucraineană într-o postare pe Facebook, citată de Yahoo News. Detalii aici

UPDATE 12.00 Patru secunde până la impact: în prima linie cu lunetiştii ucraineni | Reportaj NYT

Luneștii au marcat poziția rușilor cu steagul albastru al unităților aeriene de elită ale Moscovei, dar materialul părea aproape translucid prin luneta unei puști ucrainene.

Steagul, deasupra unei clădiri ocupate de ruși din sudul Ucrainei, se afla la aproape doi kilometri distanță. Dacă ar apărea un soldat rus, ar dura aproximativ 4 secunde pentru ca glonțul de calibru greu al lunetistului să ajungă la pieptul bărbatului. Detalii aici

UPDATE 11.50 Comisia Europeană a anunțat o dezinformare fără precedent la alegerile din Slovacia

Alegerile parlamentare din Slovacia, care au fost câștigate de Partidul Direcția - Social Democrație, condus de fostul prim-ministru al Republicii, pro-rusul Robert Fico, au fost însoțite de o dezinformare fără precedent, a declarat Vera Jourova, vicepreședinte al Comisiei Europene (CE) pentru Valori Europene și Transparență. Detalii aici

UPDATE 11.45 Cât de pregătiți sunt ucrainenii să înfrunte încă o iarnă de război? Putin își face provizii de rachete și drone

Ucraina se va confrunta în curând cu a doua iarnă de război, iar campaniile îndrăznețe de acum un an, care au înregistrat câștiguri semnificative la Harkov și Herson, par o amintire îndepărtată. Detalii aici

UPDATE 11.30 Biden promite că va sprijini Ucraina, în ciuda fiascoului bugetar

Președintele Joe Biden a promis că SUA va continua sprijinul pentru Ucraina, după ce finanțarea militară suplimentară a fost exclusă dintr-un acord de ultim moment privind bugetul Congresului. Detalii aici

UPDATE 11.25 Blindatele occidentale nu fac față războiului din Ucraina. Care sunt punctele lor slabe și ce modificări le-au adus ucrainenii

Blindatele de fabricație occidentală eșuează în Ucraina, deoarece nu au fost concepute pentru a susține un conflict de această intensitate, a declarat un analist militar pentru The Wall Street Journal.

Taras Cimut, un analist militar care este șeful Fundației Come Back Alive, care a strâns bani pentru achiziționarea și furnizarea de arme și echipamente Ucrainei, a spus că „multe blindate occidentale nu dau randament în Ucraina pentru că au fost create nu pentru un război total, ci pentru conflicte de intensitate scăzută sau medie”. Detalii aici

UPDATE 11.11 Premierul britanic nuanțează declarația ministrului Apărării și neagă că Marea Britanie va trimite instructori militari în Ucraina

Premierul britanic Rishi Sunak a dezminţit duminică vreo intenţie a guvernului său de a desfăşura instructori militari în Ucraina, el venind astfel cu clarificări după o declaraţie a ministrului său al Apărării. Detalii aici

UPDATE 11.00 Rușii „pictează“ bombardiere strategice pe pista bazei aeriene Engels, pentru a-i păcăli pe ucraineni

Imagini din satelit arată că forțele ruse pictează „siluetele" unor bombardiere strategice pe pista unei baze aeriene.

Imagini din satelit arată că forțele ruse pictează „siluetele" unor bombardiere strategice pe pista unei baze aeriene. Detalii aici


UPDATE 06.24 Un soldat ucrainean a analizat filmările din zonă și a remarcat că șanțul controlat de ruși menționat mai sus este un punct forte într-un sistem interconectat de tranșee, sisteme de tragere și piguri care se află între Robotyne și Novoprokopivka. Soldatul ucrainean a remarcat că tranșeele sunt conectate prin structuri subterane de tip tunel și că forțele ruse acordă prioritate apărării acestor poziții, care au semnificație tactică în zona dintre Robotyne și Novoprokopivka. Imaginile geolocate postate pe 1 octombrie arată forțele ruse lovind un vehicul ucrainean chiar la sud de mijlocul celor trei tranșee și la aproximativ 1 km vest de cel mai estic șanț din sistem, sugerând că forțele ucrainene controlează cel mai estic șanț și încearcă să împingă spre vest pentru a recuceri. celelalte două tranșee și pisoane și posturi de tragere conectate. Imaginile din satelit disponibile comercial indică faptul că forțele ruse au distrus acest vehicul între 25 și 28 septembrie, ceea ce indică faptul că forțele ruse au respins un atac ucrainean și au reconsolidat pozițiile ruse în apropierea sistemelor de tranșee la sfârșitul lunii septembrie. Prezența continuă raportată a forțelor ruse în tranșeele de vest și centrală sugerează că forțele ruse au efectuat contraatacuri tactice limitate cu succes la sud de Robotyne și că situația tactică din această zonă este complexă și dinamică.

UPDATE 06.03 Spațiul informațional rusesc continuă să prezinte în mod fals ajutorul occidental pentru Ucraina ca pe o escaladare, pentru a descuraja continuarea sprijinului occidental pentru Ucraina. Nou-numitul secretar al Apărării al Regatului Unit, Grant Shapps, a declarat într-un interviu pentru Telegraph publicat pe 30 septembrie că a purtat discuții cu „șefii armatei” nespecificați (probabil din Marea Britanie) cu privire la mutarea de instructori și echipament militar în Ucraina. Prim-ministrul Marii Britanii Rishi Sunak a dat înapoi declarația lui Shapps pe 1 octombrie și a declarat că Regatul Unit nu are planuri imediate de a trimite instructori militari în Ucraina. Sunak a clarificat că este posibil ca Marea Britanie să efectueze un antrenament în viitor în Ucraina, dar a declarat că Marea Britanie nu va trimite soldați britanici să lupte în „conflictul actual”. Vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei, Dmitri Medvedev, o voce deosebit de naționalistă și extremă în guvernul rus, a numit declarația clarificată de atunci a lui Shapps o „împingere” către un „al treilea război mondial”. Medvedev exprimă în mod regulat retorică alarmistă și continuă să prezinte orice ajutor occidental acordat Ucrainei ca o escaladă în încercarea de a submina ajutorul militar occidental pentru Ucraina. Comentariile sale fac parte dintr-o operațiune de informare rusă de lungă durată în acest sens și nu marchează niciun fel de inflexiune.

UPDATE 05.43 Câțiva bloggeri ruși și-au exprimat, de asemenea, paranoia fără temei, ca răspuns la declarațiile oficialilor britanici, susținând fără nicio dovadă că Marea Britanie intenționează să ajute la pregătirea forțelor ucrainene pentru viitoare operațiuni în Crimeea. Afirmațiile bloggerilor sunt probabil, de asemenea, o parte a unei operațiuni de informare a Rusiei, menită să prezinte ajutorul militar occidental și sprijinul continuu pentru Ucraina ca o escaladă. Bloggeri ruși au observat indicatori largi, cum ar fi loviturile ucrainene asupra țintelor militare din Crimeea și asupra activelor Flotei Ruse de la Marea Neagră (BSF), care sugerează că forțele occidentale ajută în prezent forțele ucrainene în pregătirile pentru lansarea operațiunilor militare în Crimeea. Loviturile ucrainene împotriva Crimeei și a activelor BSF sunt, cel mai probabil, parte a campaniei de interdicție a Ucrainei care asistă operațiunile de contraofensivă ucrainene din vestul Oblastului Zaporijia.

UPDATE 05.29 Statutul Grupului Wagner rămâne neclar pe fondul negocierilor despre viitoarea cooperare a Grupului Wagner cu guvernul rus. Principalele elemente de luptă ale Grupului Wagner sunt împărțite în mai multe țări, inclusiv Belarus, Republica Centrafricană, Libia și Mali și nu există un lider unificat clar pentru Grupul Wagner. Președintele rus Vladimir Putin l-a îmbrățișat public pe fostul comandant al Grupului Wagner și actualul angajat al Ministerului Apărării (MOD) Andrey Troșev pe 29 septembrie și a declarat că el și Troșev au discutat despre modul în care Troshev va fi implicat în formarea de noi detașamente de voluntari care efectuează misiuni de luptă în primul rând în Ucraina. Unele elemente ale grupului Wagner au reacționat negativ la îmbrățișarea lui Troșev de către Putinși au propus acum un lider alternativ. Un canal Telegram proeminent afiliat lui Wagner a anunțat la 1 octombrie că fiul lui Yevgeny Prigojin, în vârstă de 25 de ani, Pavel Prigojin, a preluat „comanda” Grupului Wagner și că Pavel Prigojin negociază cu Rosgvardia pentru ca grupul Wagner să se alăture operațiunilor de luptă din Ucraina. O sursă proeminentă afiliată lui Wagner a raportat că luptătorii Wagner nu ar trebui să semneze contracte cu Ministerul Apărării Rusiei și că Grupul Wagner își va păstra numele, simbolurile, ideologia, comandanții, managementul și principiile standard de operare existente. O sursă din interior rusă a susținut că Pavel Prigojin nu este un actor independent și se află sub influența șefului Serviciului de Securitate Wagner, Mihail Vatanin, indicând că unii membri ai personalului Wagner sunt interesați să se ralieze în jurul unei alternative legate de Prigojin la Troșev, aliniat de Kremlin și Ministerul Apărării. , chiar dacă acea alternativă nu este o entitate independentă. O altă sursă pro-Wagner a susținut pe 30 septembrie că șeful Rosgvardia, Viktor Zolotov, ia în considerare să permită elementelor Grupului Wagner să se alăture Rosgvardiei ca o unitate Wagner separată, deși tabăra Pavel Prigojin nu a comentat în mod specific modul în care filiala sa a Grupului Wagner poate opera cu Rosgvardia. Nu este clar care crede Kremlinul că sunt relațiile dintre elementele Wagner și guvernul rus. Rosgvardia este subordonată direct Administrației Prezidențiale a Rusiei, ceea ce face demn de remarcat acceptarea publică de către Putin a lui Troșev și subordonarea elementelor lui Wagner Ministerului Rusiei. În orice caz, Ministerul Apărării ar trebui să furnizeze echipamentele și proviziile pentru o forță mare, reconstituită, sub Rosgvardia, deoarece Rosgvardia nu are infrastructura logistică pentru a face acest lucru pe cont propriu.

UPDATE 05.15 ISW își va revizui evaluarea cu privire la perspectivele ca Grupul Wagner să reapară o organizație militară la fel de eficientă dacă Grupul Wagner se reconstituie cu succes ca o organizație mare, unitară, sub Rosgvardia, Ministerul rus al Apărării sau o organizație similară. ISW a evaluat anterior că este puțin probabil ca elementele disjunse ale Grupului Wagner să reprezinte o amenințare militară serioasă pentru Ucraina fără a aduce întreaga suită de eficiență pe care Wagner o avea ca organizație unitară sub conducerea consolidată a lui Yevgeniy Prigojin și Dmitri Utkin. Această evaluare inițială va fi invalidată dacă Grupul Wagner se va restabili ca o formațiune coerentă și mare sub guvernul rus, cu o conducere centralizată eficientă.

UPDATE 04.54 Forțele ruse au efectuat o altă serie de lovituri cu drone împotriva Ucrainei în noaptea de 30 septembrie spre 1 octombrie. Statul Major ucrainean a raportat la 1 octombrie că apărarea antiaeriană ucraineană a doborât 16 din cele 30 de drone Shahed 131/136 pe care le-au lansat forțele ruse. Purtătorul de cuvânt al Forțelor Aeriene Ucrainene, colonelul Yuriy Ihnat, a declarat că dronele Shahed au o rezervă mare de putere și sunt foarte precise, ceea ce le permite să lovească ținte departe de punctele lor de lansare. Ihnat a declarat că actori nespecificați, probabil autoritățile ruse și aliații lor, lucrează pentru a face dronele Shahed și alte arme rusești mai rezistente la războiul electronic și mai dificil de doborât. Un blogger rus a remarcat că Ihnat se referă probabil la mici receptoare de semnal prin satelit Comet, rezistente la zgomot, pe care producătorii ruși de drone au început să le instaleze pe dronele Shahed produse pe plan intern.

UPDATE 04.38 Surse ruse au susținut că forțele ruse au efectuat atacuri la sol limitate de-a lungul liniei Kupyansk-Lyman și au făcut progrese marginale între 30 septembrie și 1 octombrie. Un blogger rus a susținut pe 30 septembrie că forțele ruse au făcut avansuri nespecificate lângă Kyslivka (20 km sud-est de Kupyansk) și că luptele sunt în desfășurare în apropiere de Petropavlivka (7 km est de Kupyansk), Synkivka (9 km nord-est de Kupyansk) și Dvorichna (17 km nord-est de Kupyansk). Un alt blogger a susținut că luptele au avut loc în zona pădurii Serebryanske (11 km sud de Kreminna), dar că intensitatea luptei în direcția Luhansk a scăzut în ultima săptămână. Purtătorul de cuvânt al Grupului de Forțe de Est al Ucrainei, căpitanul Ilya Yevlash, a declarat la 1 octombrie, însă, că nu au avut loc lupte în direcția Kupyansk-Lyman. Imaginile publicate la 1 octombrie arată elemente ale Brigăzii a 7-a de infanterie motorizată (Corpul 2 de Armată Lugansk) care operează lângă Bilohorivka (la 10 km sud de Kreminna).

image

UPDATE 04.26 Nou-creată Armată a 25-a Arme Întrunite (CAA) rusă are peste 17.000 de militari. Purtătorul de cuvânt al Grupului de Forțe de Est al Ucrainei, căpitanul Ilya Yevlash a raportat la 1 octombrie că a 25-a CAA s-a desfășurat la sud și la vest de Kreminna pentru a înlocui elementele semnificativ degradate ale Armatei 41 Combinate (Districtul Militar Central) și Divizia 76 Aeropurtată (VDV).

UPDATE 04.11 Surse ruse au susținut că forțele ucrainene au efectuat atacuri la sol fără succes în apropiere de Kreminna pe 1 octombrie. Ministerul rus al Apărării (MOD) a susținut la 1 octombrie că forțele ruse au respins atacurile ucrainene în apropiere de Dibrova (7 km sud-vest de Kreminna) și în zona pădurii Serebryanske. Un blogger rus a susținut pe 30 septembrie că forțele ucrainene efectuează în mod regulat atacuri fără succes la vest de Kreminna pentru a interfera cu operațiunile rusești de pe malul râului Siverskyi Doneț, lângă Bilohorivka, precum și în apropiere de Torske (12 km vest de Kreminna) și Terny ( 17 km vest de Kreminna).

UPDATE 03.58 Forțele ucrainene au continuat operațiunile ofensive lângă Bakhmut la 1 octombrie și au făcut progrese marginale confirmate. Imaginile geolocalizate publicate pe 30 septembrie indică faptul că forțele ucrainene au avansat marginal la est de Andriivka (10 km sud-vest de Bakhmut). Imagini suplimentare geolocalizate publicate pe 1 octombrie indică faptul că forțele ucrainene au avansat marginal la nord-est de Andriivka. Ministerul rus al Apărării (MOD) a declarat că elemente ale Grupării de Forțe de Sud a Rusiei au respins atacurile ucrainene în apropiere de Klișchiivka (7 km sud-vest de Bakhmut), Andriivka și Kurdyumivka (13 km sud-vest de Bakhmut). Surse ruse au susținut pe 30 septembrie și 1 octombrie că forțele ucrainene au continuat încercările nereușite de a pătrunde pe linia de cale ferată de lângă Klișchiivka și Andriivka.

image

UPDATE 03.46 Forțele ruse au continuat operațiunile ofensive lângă Bakhmut pe 1 octombrie, dar nu au înregistrat niciun câștig confirmat. Statul Major ucrainean a raportat că forțele ruse au efectuat atacuri fără succes în apropiere de Klișchiivka și Andriivka. [35] Purtătorul de cuvânt al Grupului de Forțe de Est al Ucrainei, Ilya Yevlash, a declarat la 1 octombrie că forțele ruse au concentrat peste 10.000 de militari în Bakhmut.

UPDATE 03.24 Bloggeri ruși au susținut pe 30 septembrie și 1 octombrie că forțele ruse contraatacă și dețin poziții defensive de-a lungul căii ferate în apropiere de Klișchiivka și Andriivka. Un blogger afiliat la Kremlin a susținut la 1 octombrie că forțele ruse au efectuat și atacuri fără succes la nord-est de Klișchiivka. Un blogger rus a susținut că forțele ruse controlează complet Kurdyumivka și a susținut că controlul începând cu 30 septembrie, Klishchiivka și Andriivka este contestat. Un alt blogger rus a susținut că lupta la sud de Bakhmut îi amintește de situația din Izyum din toamnă. din 2022 (făcând aluzie la contraofensiva Ucrainei din Oblastul Harkov), deoarece situația este foarte proastă pentru ambele părți și „încărcată cu riscuri grave”. Bloggerul a menționat că nu crede că frontul Bakhmut se va prăbuși, așa cum a făcut-o la Izyum în septembrie 2022, totuși. Surse ruse au susținut că forțele ruse au stabilit poziții în partea de est a Orikhovo-Vasylivka (la 10 km nord-vest de Bakhmut) începând cu 30 septembrie.

UPDATE 03.09 Ministerul rus al Apărării (MOD) a susținut la 1 octombrie că forțele ruse au respins un atac ucrainean în apropiere de Krasnohorivka (8 km nord-vest de Avdiivka).

image

UPDATE 02.53 Forțele ruse au continuat atacurile la sol de-a lungul liniei orașului Avdiivka-Donețk la 1 octombrie, dar nu au făcut niciun progres confirmat. Statul Major ucrainean a raportat că forțele ruse au efectuat atacuri fără succes în apropiere de Novoselivka (15 km nord-est de Avdiivka), Stepove (8 km nord-vest de Avdiivka), Avdiivka, Vesele (la periferia de nord-vest a orașului Donețk), Marinka (doar la sud-vest de orașul Donețk), și Novomykhailivka (10 km sud-vest de orașul Donețk). Un blogger rus a susținut că forțele ruse au efectuat și atacuri fără succes lângă Sieverne (6 km vest de Avdiivka) și din Opytne (3 km sud-vest de Avdiivka). Un agregator de știri rus a susținut că forțele ruse au atacat la sud de Avdiivka pe 30 septembrie. Un alt blogger rus a distribuit filmări pe 1 octombrie, susținând că arată elemente ale Brigăzii a 9-a de infanterie motorizată ruse (Republica Populară Donețk [DNR] Corpul 1 de armată) care operează în direcția Avdiivka. Încă un alt blogger rus a postat imagini pe 30 septembrie susținând că arată elemente ale Regimentului 1453 rus (Brigada 1 Slavă, Corpul 1 Armată DNR) care operează lângă Avdiivka.

UPDATE 02.34 Surse ruse au susținut că forțele ucrainene au desfășurat operațiuni ofensive limitate fără succes în zona de frontieră Donețk-Zaporijia Oblast la 1 octombrie. Ministerul rus al Apărării (MOD) a susținut că forțele ruse au respins patru atacuri ucrainene în apropiere de Pryyutne (16 km sud-vest de Velyka Novosilka). Un blogger rus a susținut că intensitatea atacurilor ucrainene în această zonă a scăzut semnificativ începând cu 30 septembrie. bloggerul a susținut că forțele ucrainene se rotesc și reînnoiesc unități în pregătirea pentru eventual reluarea atacurilor în apropiere de Pryyutne și Novomayorske (18 km). sud-est de Velyka Novosilka).

image

UPDATE 02.17 Forțele ruse au desfășurat contraatacuri în zona de frontieră a regiunii Donețk-Zaporijia și au reluat unele poziții pierdute la 1 octombrie. Statul Major ucrainean a raportat că forțele ruse au efectuat atacuri fără succes în apropiere de Novodarivka (15 km sud de Velyka Novosilka). Un blogger rus afiliat la Kremlin a susținut că forțele ruse au efectuat contraatacuri cu succes de la Pryyutne și au restabilit pozițiile pierdute. Un blogger a susținut că forțele ruse au efectuat contraatacuri fără succes în direcția Staromayorske (9 km sud de Velyka Novosilka). Un agregator de știri rus a susținut că forțele ruse au obținut un succes nespecificat în timpul operațiunilor ofensive de lângă Pryyutne și contraatacurilor de la Urojaine (9 km sud de Velyka Novosilka) pe 30 septembrie.

image

UPDATE 02.04 Forțele ucrainene au continuat operațiunile ofensive în vestul regiunii Zaporijia la 1 octombrie și au înregistrat câștiguri marginale confirmate lângă Robotyne. Imaginile geolocalizate publicate pe 29 septembrie indică faptul că forțele ucrainene au avansat marginal la nord-vest de Robotyne (13 km sud de Orikhiv). Ministerul rus al Apărării a susținut că forțele ruse au respins două atacuri ucrainene în direcția Robotyne și Verbove (la 18 km sud-est de Orikhiv). Un alt blogger rus a susținut că forțele ucrainene au redus intensitatea atacurilor lor în apropiere de Orikhiv și își rotesc forțele pentru a se pregăti pentru reluarea atacurilor în această direcție.Un agregator de știri rus a susținut că forțele ucrainene au continuat atacurile fără succes lângă Verbove și Novopokrovka (16 km sud-est de Orikhiv) pe 30 septembrie. Un alt blogger rus a susținut la 1 octombrie că forțele ruse și ucrainene s-au luptat lângă Novofedorivka (21 km sud-est de Orikhiv). Un blogger rus a susținut că elemente ale Regimentului 56 de asalt aerian de Gardă (VDV) (Divizia 7 VDV de Gardă) au respins atacurile ucrainene în apropiere de Novofedorivka. Un alt blogger rus a postat filmări pe 30 septembrie susținând că arată elemente ale Regimentului 108 VDV rus (Divizia 7 VDV) respingând atacurile ucrainene în apropiere de Verbove. Un blogger rus afiliat la Kremlin a susținut că forțele ruse și ucrainene s-au luptat în apropiere de Bilohiria (la 15 km sud-est de Orikhiv).

image

UPDATE 01.43 Forțele ruse au efectuat contraatacuri limitate în vestul regiunii Zaporijia la 1 octombrie și au avansat marginal în apropiere de Robotyne. Imaginile geolocalizate publicate pe 30 septembrie indică faptul că forțele ruse au avansat puțin la sud de Robotyne. Imagini suplimentare geolocalizate publicate pe 29 septembrie indică faptul că forțele ruse au avansat marginal la nord-vest de Verbove. Statul Major ucrainean a raportat că forțele ruse au efectuat atacuri fără succes în apropiere de Novodarivka și Verbove. Surse ruse au susținut că forțele ruse au contraatacat lângă Novoprokopivka (la 13 km sud de Orikhiv) și din Verbove, dar nu au precizat un rezultat. Bloggeri ruși au postat imagini pe 1 octombrie în care susțin că arată elemente ale Regimentului 177 de infanterie navală rusă (flotila Mării Caspice) care operează lângă Dorojnianka (34 km est de Orikhiv).

UPDATE 01.22 Forțele ruse au lovit Oblastul Herson cu rachete aeriene dirijate peste noapte, în perioada 30 septembrie – 1 octombrie. Purtătorul de cuvânt al Comandamentului Operațional de Sud al Ucrainei, Căpitanul de prim rang, Nataliya Humenyuk, a declarat la 1 octombrie că forțele ruse au lansat 16 rachete aeriene dirijate în Oblastul Herson și au vizat infrastructura rezidențială și agricolă. Administrația Oblastului Herson a remarcat că două rachete aeriene ghidate au lovit un cartier rezidențial din zona Beryslav în după-amiaza zilei de 1 octombrie. Un blogger rus a postat imagini cu Forțele Aerospațiale Ruse (VKS) aruncând o bombă FAB-500 pe poziţiile ucrainene de pe o insulă din delta fluviului Nipro.

image

UPDATE 01.07 Surse ruse au susținut că Ucraina a tras două rachete „Hrim-2” în Crimeea ocupată pe 1 octombrie. Ministerul rus al Apărării (MOD) a susținut că apărarea aeriană rusă a doborât două rachete „Hrim-2” deasupra lui Djankoy și că unele resturi au căzut pe zona Djankoy. Centrul de rezistență ucrainean a remarcat că forțele ruse transferă echipamente de apărare aeriană la Simferopol, probabil într-un efort de a spori și mai mult capacitățile rusești de apărare aeriană în Crimeea ocupată.

UPDATE 00.51 Ministerul rus al Apărării (MOD) a anunțat oficial începutul ciclului său obișnuit de recrutare din toamna anului 2023 la 1 octombrie. Ministerul rus al apărării a anunțat că autoritățile ruse vor chema 130.000 de conscriși care se vor antrena cu formațiuni timp de cinci luni și apoi vor fi atribuiți unităţilor lor. Ministerul a declarat în mod explicit că recruții nu se vor desfășura în regiunile ocupate Donețk, Lugansk, Zaporijia sau Herson și nici nu vor participa la operațiuni de luptă în Ucraina. Șeful regiunii Lugansk ucrainene, Artem Lysohor, a remarcat la 1 octombrie că autoritățile ruse recrutează, de asemenea, oameni în Ucraina ocupată. Autoritățile ruse cresc în mod constant sancțiunile pentru ignorarea notificărilor de conscripție: autoritățile ruse au majorat amenzile pentru ignorarea unei citații de la 3.000 la 30.000 de ruble (31 USD la 310 USD), au introdus o nouă amendă de până la 500.000 de ruble (5.181 USD) pentru organizațiile care nu furnizează informații spre birourile de înrolare pentru a emite citații și a interzis conscrișilor chemați să părăsească Rusia.

UPDATE 00.37 Administratorii militari ruși continuă să se confrunte cu probleme în acordarea de beneficii luptătorilor unităților neregulate din cauza statutului lor informal în conformitate cu legislația rusă. Batalionul Vostok a susținut la 1 octombrie că o unitate neregulată, probabil referindu-se la formațiunea „Kaskad” a Republicii Populare Donețk, nu a primit premii de stat pentru participarea sa la luptă, atunci când au primit-o alte unități regulate, deoarece formarea unității s-a făcut în afara „cadrului legal” al Rusiei. ” atunci când Republica Populară Donețk (DNR) nu făcea parte oficial din Federația Rusă. Batalionul Vostok s-a plâns că personalul unității nu poate primi beneficii pentru veteranii de luptă, în ciuda faptului că a servit ca parte a unei unități de prima linie, în timp ce personalul necombatant al Gărzii Naționale Ruse a primit beneficii atunci când îndeplinea sarcini de securitate în spatele frontului.

UPDATE 00.24 Este posibil ca antrenorii Grupului Wagner din Belarus să fi furnizat elementelor de apărare teritorială din Belarus vehicule ucrainene capturate pentru antrenament tactic. Ministerul Apărării din Belarus (MOD) a postat fotografii pe 25 septembrie care arată forțele teritoriale de apărare din Belarus, Moghilev folosind un vehicul KrAZ Cobra de fabricație ucraineană (foarte probabil capturat de la forțele ucrainene) la terenul de antrenament Osipovichi. O sursă rusă a emis ipoteza că forțele ruse ar fi putut să fi dat vehiculul capturat Belarusului în urma retragerii de la Kiev la începutul anului 2022 sau că forțele Grupului Wagner l-au folosit la antrenament după mutarea lor în Belarus.

ȘTIRE INIȚIALĂ Un blogger legat de Kremlin s-a plâns că luptele de uzură și lipsa infanteriei au degradat fostele „elite” ruse Spetsnaz, Forțele Aeropurtate și unitățile de Infanterie Navală, transformându-le în „gunoaie obișnuite”. Sursa a declarat că aceste unități erau în mod obișnuit unități de elită înainte de invazia pe scară largă de către Rusia a Ucrainei, dar că armata rusă și-a transformat toate forțele în infanterie deoarece există o mare nevoie de infanterie. Sursa a recunoscut că există o lipsă de infanterie rusă, dar a susținut că armata rusă ar trebui să ia în considerare cum să îmbunătățească calitatea infanteriei obișnuite a Rusiei și apoi să se gândească la cum să angajeze forțele de elită în mod mai adecvat în loc să folosească forțele de elită ca o soluție intermediară, pentru căderile infanteriei obișnuite, de dragul confortului.

EuropaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite