Biden promite că va sprijini Ucraina, în ciuda fiasco-ului bugetar

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Președintele Joe Biden a promis că SUA va continua sprijinul pentru Ucraina, după ce finanțarea militară suplimentară a fost exclusă dintr-un acord de ultim moment privind bugetul Congresului.

Joe Biden promite că SUA va continua să susțină militar Ucraina FOTO EPA EFE
Joe Biden promite că SUA va continua să susțină militar Ucraina FOTO EPA EFE

Măsura temporară, adoptată pentru a preveni închiderea guvernului federal, nu a inclus ajutor militar în valoare de 6 miliarde de dolari (4,92 miliarde de lire sterline) pentru Kiev - o prioritate de top a Casei Albe.

Republicanii conservatori se opun ajutorului militar suplimentar, mulți opunându-se în mod deschis abordării lui Biden asupra războiului.

Dar duminică, Biden a spus că Ucraina poate „conta pe” sprijinul SUA. „Nu putem, sub nicio circumstanță, să permitem întreruperea sprijinului SUA pentru Ucraina”, a spus Biden.

„Pot asigura [Ucrainei] că vom ajunge acolo, că o vom duce la bun sfârșit”, a spus el despre restabilirea finanțării pentru război. „Vreau să-i asigur pe aliații noștri americani... că puteți conta pe sprijinul nostru, că nu vom pleca”.

SUA au furnizat deja ajutor militar de aproximativ 46 de miliarde de dolari (37 de miliarde de lire sterline) Ucrainei de când Rusia și-a lansat invazia la scară largă în februarie 2022. Președintele Biden a cerut încă 24 de miliarde de dolari (19 miliarde de lire sterline).

Și în ultimele luni SUA au trimis echipamente de ultimă generație la Kiev - inclusiv rachete cu rază lungă de acțiune și tancuri Abrams. Aceasta vine în timp ce forțele Kievului continuă să avanseze în cadrul unei contraofensive lente în sudul țării.

Dar acordul bugetar temporar de sâmbătă - care va finanța guvernul federal al SUA pentru 45 de zile - a exclus, pentru moment, finanțarea militară, potrivit bbc.com.

Înalți lideri ai Senatului din ambele partide au lansat o declarație comună în care semnalează intenția lor de a „a asigura că guvernul SUA continuă să ofere” sprijin Ucrainei în următoarele săptămâni.

Dar mișcarea - care a venit la doar nouă zile după ce președintele Volodimir Zelenski a zburat la Washington pentru a pleda pentru sprijin suplimentar - reflectă opoziția tot mai mare a republicanilor de extremă dreapta din Camera Reprezentanților față de război din ultimele luni.

45 de zile de răgaz

Republicanii controlează Camera Reprezentanților, democrații bucurându-se de o majoritate subțire în Senat. Ambele trebuie să aprobe legislația privind bugetul înainte ca aceasta să devină lege.

Congresmanul din Florida, Matt Gaetz, a declarat sâmbătă reporterilor că finanțarea „autorizată deja din acest Congres este undeva între mai mult decât suficientă și mult prea mult”. Iar reprezentantul Georgiei, Marjorie Taylor-Green, a spus că a fost deja alocat mult prea mult ajutor Kievului, spunând că „Ucraina nu este al 51-lea stat”.

Abordarea lor a provocat o reacție furioasă din partea senatorilor Partidului Democrat. În ciuda conflictului, oficialii de la Kiev au căutat să încadreze acest nou acord de finanțare de 45 de zile din SUA drept o „oportunitate” pentru diplomații săi de a-și asigura sprijin pe termen mai lung. Este mai mult ca un termen limită nedorit.

Ministerul de Externe al Ucrainei spune că „fluxul de ajutor american nu se va schimba”, cu 3 miliarde de dolari de sprijin umanitar și militar care urmează să sosească în continuare, dar admite că „programele în derulare” ar putea fi afectate.

Dar un parlamentar ucrainean, Oleksi Goncharenko, a recunoscut că finanțarea suspendată a cauzat îngrijorare la Kiev.

„Votul din Congresul SUA este deranjant. SUA au spus că vor fi cu Ucraina atâta timp cât va fi nevoie și acum vedem cum sprijinul Ucrainei este exclus din acordul stop-gap. Acesta este un semn de alarmă, nu numai pentru Ucraina, dar și pentru Europa”, a declarat el pentru BBC.

Ucraina va continua să lupte

Ucraina spune că va lupta mai departe, deși există îngrijorări cu privire la oboseala Occidentului din cauza războiului.

Această tulburare politică este unul dintre cele câteva simptome ale oboselii occidentale. Scepticismul tot mai mare din partea unor republicani și recenta victorie electorală a unui partid populist pro-Moscova din Slovacia sunt îngrijorătoare atât pentru Ucraina, cât și pentru Uniunea Europeană.

Într-un interviu acordat BBC la Kiev, cel mai înalt diplomat al UE, Josep Borrell, s-a declarat „îngrijorat” de ultima decizie privind finanțarea Ucrainei a Congresului SUA.

„Nu știu ce se va întâmpla în viitor”, a spus el pentru BBC. „Un lucru este clar: pentru noi, europenii, războiul Rusiei împotriva Ucrainei este o amenințare existențială și trebuie să reacționăm în consecință”. În discursul său zilnic de la Kiev, președintele Zelenski a spus că nimeni nu ar trebui să poată „închide rezistența Ucrainei”.

Este clar că țara va continua să lupte cu sau fără ajutor din partea Occidentului. Ucraina știe ce ar prefera în mod covârșitor.

SUAPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite