Cum a reacționat diplomația ucraineană în legătură cu victoria unui partid populist alegerile din Slovacia

0
Publicat:

Ucraina „respectă alegerea poporului slovac”, a reacționat luni ministrul de Externe Dmitro Kuleba după victoria partidului populist Smer-SD în alegerile legislative din Slovacia.

Dmitro Kuleba FOTO EPA-EFE
Dmitro Kuleba FOTO EPA-EFE

Smer-SD este condus de fostul premier slovac Robert Fico, care se opune ajutorului militar pentru Ucraina și răspândește o parte din propaganda Kremlinului. Formațiunea politică a lui Fico a obţinut 23% din voturi la scrutinul de sâmbătă.

„Respectăm alegerea poporului slovac, însă este prea devreme pentru a spune cum va afecta rezultatul acestor alegeri poziţia Slovaciei. Trebuie să aşteptăm formarea coaliţiei şi apoi, având în vedere componenţa acesteia, vom trage primele concluzii”, a declarat Kuleba în marja unei reuniuni a miniştrilor de Externe din UE, la Kiev.

În timpul campaniei electorale, Robert Fico, 59 de ani, a promis că Slovacia nu va trimite niciun fel de muniţie Kievului şi a cerut relaţii mai bune cu Rusia.

Guvernele de centru-dreapta care au condus Slovacia de la declanșarea invazie ruse în Ucraina au susţinut fără rezerve țara atacată, furnizându-i avioane de vânătoare MiG-29, un sistem antiaerian S-300, 16 obuziere Zuzanna-2, 30 de vehicule de luptă BVP-1, plus alte arme şi cantităţi substanţiale de muniţii, transmite AFP, potrivit Agerpres.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite