Josep Borrell: „Avem o reuniune istorică a miniştrilor de externe din UE aici, în Ucraina“

0
Publicat:

Miniştrii de externe din Uniunea Europeană se întâlnesc la Kiev într-o demonstraţie de sprijin pentru Ucraina, a anunţat luni şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, potrivit AFP şi Reuters, citate de Agerpres.

Josep Borell, șeful diplomației europene FOTO EPA EFE
Josep Borell, șeful diplomației europene FOTO EPA EFE

  "Avem o reuniune istorică a miniştrilor de externe din UE aici, în Ucraina, ţară candidată şi viitoare membră a UE", a scris Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe şi politica de securitate pe reţeaua X (fostă Twitter). "Suntem aici pentru a ne exprima solidaritatea şi sprijinul pentru poporul ucrainean", a adăugat Borrell în mesaj.

Aflat în vizită în Kiev, Josep Borrell afirmă că Uniunea Europeană va crește ajutorul militar

Înaltul reprezentant al UE pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate, vicepreședinte al Comisiei Europene, Josep Borrell a declarat duminică că blocul comunitar va crește sprijinul militar acordat Ucrainei, după ce Congresul american a adoptat sâmbătă o lege de finanțare provizorie care a omis ajutorul acordat Ucrainei, relatează Reuters. 

Borrell a declarat într-o conferință de presă în timpul unei vizite la Kiev că, în fața unei „amenințări existențiale pentru Europa”, „propunerea de pe masă” arată că UE dorește să crească ajutorul militar acordat Ucrainei.

El a vorbit după prima sa întâlnire în persoană cu ministrul ucrainean al apărării Rustem Umerov, care a fost numit luna trecută.

„Să vedem ce se va întâmpla în SUA, dar, din partea noastră, vom continua să ne sporim sprijinul”, a declarat Borrell, întrebat despre votul de la Washington.

„Ucrainenii luptă cu tot curajul și capacitățile lor”, a spus el. Dacă UE dorește ca ei să aibă mai mult succes, a adăugat el, „trebuie să le oferim arme mai bune, și mai mari”.

„Un punct de plecare pentru o mare cooperare”

Într-o declarație postată pe X, fostul Twitter, Borrell a declarat că blocul pregătește „angajamente de securitate pe termen lung pentru Ucraina”. El a declarat în cadrul conferinței de presă că speră ca statele membre să ajungă la o decizie privind creșterea ajutorului „înainte de sfârșitul anului”.

Umerov, a cărui numire de către președintele Volodimir Zelenski a fost aprobată de parlament pe 6 septembrie, i-a mulțumit lui Borrell într-o declarație pe X pentru „sprijinul continuu” și a spus că întâlnirea a fost „un punct de plecare pentru o mare cooperare”.

El a adăugat că discuțiile lor privind ajutorul militar al UE au acoperit „artileria și muniția, apărarea aeriană, EW (război electronic) și programe de asistență pe termen lung, instruiri și localizarea industriei de apărare” în Ucraina.

EuropaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite