Ce s-a întâmplat când un ucrainean a sunat la asistența tehnică rusă pentru un tanc defect

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un ofițer ucrainean s-a gândit să sune la asistența tehnică rusă când tancul său rusesc capturat nu a pornit. Cei cu care a vorbit nu și-au dat seama că este ucrainean.

Ucrainenii au folosit tancurile T-72B3 pe care le-au capturat de la ruși FOTO EPA-EFE
Ucrainenii au folosit tancurile T-72B3 pe care le-au capturat de la ruși FOTO EPA-EFE

Ofițerul ucrainean cu indicativul de apel Kocevnik apare într-o înregistrare video pe când sună la producătorul rus Uralvagonzavod. Apelurile au fost urcate pe YouTube de către Militarnyi, un organ de presă ucrainean care relatează despre război.

„Sunt comandantul unui grup blindat și problema este că pur și simplu nu îl putem opera”, a spus el cu referite la tancul de tip T-72B3. Acest model este utilizat pe scară largă de armata rusă și este ultima versiune a tancurilor T-72 din epoca sovietică.

În înregistrarea video nu e specificat momentul sau locul unde a fost capturat tancul. Insider nu a putut verifica în mod independent pe cine a sunat Kocevnik și când a avut loc apelul.

Kocevnik susține că a vorbit cu două persoane: mai întâi a vorbit cu un angajat, un anume Aleksander Anatolevici, căruia i s-a plâns de o sumedenie de defecte ale tancului – de la rezervorul care scapă combustibil la compresoarele care nu funcționează.

Acesta, care nu și-a dat seama că este ucrainean, l-a asigurat pe Kocevnik că va semnala aceste probleme tehnice departamentului de proiectare și celui care fabrică motoarele, potrivit Forbes.

La mijlocul clipului, Kocevnik e văzut sunând pe încă cineva despre care afirmă că este un director al Uralvagonzavod, un anume Andrei Abakumov. Persoana respectivă a putut fi auzită spunându-i falsului comandant rus să raporteze problemele printr-un mesaj WhatsApp, a relatat Forbes.

La finalul ambelor convorbiri, ofițerul ucrainean și-ar fi dezvăluit identitatea.

„Uite ce e, sunt comandantul grupului blindat K-2. Este vorba de cel al doilea batalion mecanizat din cadrul Brigăzii 54 Mecanizate din Ucraina”, a spus Kocevnik.

„Când capturăm mai multe dintre aceste tancuri ca trofee, faceți-le mai bune, astfel încât să ne fie mai ușor să le operăm. De acord? Vă mulțumim foarte mult. Aveți grijă de voi. Glorie Ucrainei", a adăugat el.

Potrivit statisticilor site-ul de informații din surse deschisă Oryx, armata rusă a pierdut două treimi din tancurile sale de la invazia sa la scară largă în Ucraina.

Jakub Janovski, un analist militar de la Oryx, declara pentru Insider în luna mai că Rusia avea aproximativ 3.000 de tancuri operaționale la momentul invaziei. În 2022, rușii au pierdut cel puțin 2.329 de tancuri, potrivit datelor Oryx.

Michael Kofman, directorul programului de studii privind Rusia de la The Center for Naval Analyses, declara în martie că Ucraina a capturat și a folosit tancuri rusești T-80 pe câmpul de luptă.

„Erau foarte ușor de identificat. Poți vedea o întreagă unitate compusă numai din tancuri rusești capturate”, a spunea atunci Kofman.

EuropaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite