Neliniște la Kiev după ce finanțarea pentru Ucraina nu a fost inclusă în acordul bugetar dintre democrați și republicani. Care sunt implicațiile

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Președintele Joe Biden a promis continuarea sprijinului SUA pentru Ucraina, chiar dacă finanțarea militară pentru Kiev nu a fost inclusă în acordul bugetar dintre democrați și republicani.

Biden a promis că SUA nu vor abandona Ucraina FOTO EPA-EFE
Biden a promis că SUA nu vor abandona Ucraina FOTO EPA-EFE

Congresul SUA a evitat sâmbătă la limită blocajul guvernamental, votând un buget temporar pentru 45 de zile în care nu este inclus însă și un nou sprijin pentru Ucraina în valoare de șase miliarde de dolari. Democrații și republicanii au ajuns la un acord prin care administrația federală să continue să funcționeze, însă condiția a fost tocmai eliminarea acestui nou ajutor financiar pentru țara aflată în război. Președintele american Joe Biden a promis că Washingtonul se va ține de promisiune față de Ucraina și nu o va abandona.

„Vreau să asigur aliaţii SUA, poporul american şi poporul ucrainean că pot conta pe sprijinul nostru. Nu ne vom sustrage. Sper că amicii mei din partea cealaltă îşi vor respecta cuvântul de a sprijini Ucraina. Au spus că vor susţine Ucraina într-un vot separat”, a spus Biden.

„Nu putem, în nicio circumstanţă, să permitem întreruperea sprijinului american pentru Ucraina”, a subliniat el, în timp ce a făcut apel către congresmenii democraţi şi republicani să „înceteze jocurile” politice, să „nu piardă vremea” şi să convină pentru SUA „un acord bugetar pe un an”.

Neînțelegerile dintre democrați și republicani în această chestiune au stârnit o oarecare neliniște la Kiev și printre locuitorii capitalei ucrainene având în vedere miza pentru țara care luptă împotriva agresiunii ruse.

Cum au reacționat cetățenii ucraineni

Ucraina este acum prinsă în luptele politice interne din SUA, dar e puțin probabil ca asistența acordată să fie grav afectată sau SUA să-și reducă sprijinul ținând cont de interesele strategice americane, a declarat duminică pentru CNN militarul ucrainean Volodimir Kostiak.

Kostiak a subliniat că, în opinia lui, disputele privind finanțarea Ucrainei au la bază realitățile politice asociate alegerilor prezidențiale americane din 2024.

„Bugetul SUA a fost suspendat de 20 de ori în istorie și niciodată nu a dus la consecințe grave. Așa că nu văd acest lucru ca pe o mare problemă pentru Ucraina”, a spus el.

Va exista un nivel de ajutor pentru Ucraina, indiferent de situație, cred Natalia și Serhii Krasnoșcioks, o profesoară de engleză, respectiv un antreprenor.

„Avem mari speranțe. Desigur, vom fi recunoscători pentru orice ajutor. Cu cât mai mult, cu atât mai bine”, au comentat ei.

Mihailo Cendei, administratorul unui magazin, este convins că ar fi „imposibil” ca SUA să retragă efectiv ajutorul, doar că acum este o vorba despre „o problemă internă americană”.

La 20 de luni de la declanșarea războiului în Ucraina de către Rusia, sprijinul bipartizan privind ajutorul pentru Ucraina s-a diminuat, notează CNN.

Un sondaj CNN din august arăta că majoritatea americanilor se opun autorizării de către Congres a unor fonduri suplimentare, în timp ce părerile privind întrebarea dacă SUA a făcut îndeajuns pentru a ajuta Ucraina sunt împărțite în prezent.

Vladimir Putin „speră ca până în ianuarie 2025, [fostul președinte Donald] Trump să fie din nou acolo [Casa Albă], iar acest lucru va duce la o slăbire a hotărârii aliaților”, a apreciat Jeffrey Sonnenfeld, profesor la Yale School of Management

Totuși, acesta este convins că „nu există o slăbire a hotărârii” în cadrului Congresului SUA, ci este vorba doar despre certuri politice.

„Consecințe dificile pentru toată lumea”

Bugetul SUA include în prezent aproximativ 1,6 miliarde de dolari pentru industria de apărare și 1,23 miliarde de dolari pentru sprijin bugetar direct, precum și fonduri pentru proiecte umanitare și energetice, a declarat duminică Ministerul ucrainean de Externe.

Într-o postare pe Facebook, purtătorul de cuvânt al ministerului, Oleg Nikolenko, a declarat că Kievul colaborează cu partenerii săi de la Washington pentru a se asigura că bugetul permanent va include un nou ajutor  pentru a ajuta Ucraina să riposteze în fața agresiunii Rusiei.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski, care s-a deplasat luna trecută la Capitoliu pentru a cere mai mult ajutor din partea SUA, avertizase asupra unor consecințe grave pentru efortul de război.

„Firește că suntem alarmați [de lipsa fondurilor suplimentare], deoarece pentru noi acest război este literalmente realitatea de zi cu zi”, a declarat duminică pentru CNN parlamentarul ucrainean Inna Sovsun.

„Înțeleg că SUA au propria realitate politică, au alegeri și asta a devenit parte a procesului politic de acolo. Vreau doar ca SUA să își amintească faptul că există un cost uman în toate acestea și că toate aceste întârzieri... se fac cu prețul unor vieți”, a subliniat ea.

„Avem cu adevărat nevoie de sprijin din partea altor țări, pentru că nu putem face acest lucru singuri. Ajutorul este foarte important. Dacă deodată se va întâmpla ca America să nu ne mai ajute, atunci vom lupta cu toții pentru a ne păstra țara liberă. Până la ultimul om. Totuși, ne-ar fi mai ușor cu ajutor”, a spus logisticiana Tetiana Ostapciuk.

„Ar putea apărea o situație în care ajutorul va înceta, deoarece un mare procent de americani sunt nemulțumiți că banii lor sunt trimiși în Ucraina, că Ucraina este departe, că nu există nicio amenințare la adresa SUA", a spus Iulia Mueller, contabil șef.

„Pe de altă parte, mi se pare că orice om cu mintea întreagă care vede atrocitățile care au avut loc și care se produc acum aici - cum sunt distruse orașe întregi - înțeleg că asta se poate răspândi și în alte țări. Dacă America nu ne mai ajută, vor exista consecințe foarte dificile pentru toată lumea”, a adăugat ea.

Ce s-ar întâmpla dacă ajutorul SUA ar înceta brusc

Colonelul american în retragere Cedric Leighton a explicat pentru CNN că situația în care ajutorul SUA ar fi întrerupt brusc ar fi un „dezastru” pentru Ucraina.

Motivul este faptul că Ucraina depinde extrem de mult de tipul de ajutor pe care SUA îl furnizează – acesta fiind unul consistent atât din punct de vedere financiar, cât și militar. Chiar dacă alți aliați precum țările baltice oferă o proporție mai mare din PIB ca ajutor, totuși SUA oferă cel mai mult.

Din punct de vedere militar, ar apărea o situație în care s-ar întrerupe/ ar fi blocate parțial livrările de muniție, ceea ce ar însemna că Ucraina nu ar mai primi tancuri Abrams suplimentare, avioanele F-16 cerute, piese pentru sistemele Himars. „Toate astea ar fi oprite și, în esență, ce am vedea ar fi că contraofensiva, daca credem ca acum stagnează, chiar va stagna, iar riscul este că rusii vor profita și vor declanșa propria contraofensiva, în timp ce ucrainenii vor dispune de mult mai puține echipamente grele cu care să-i oprească: or asta ar fi o situație extrem de periculoasă și ar fi natură sa inverseze toate câștigurile pe care le-au obținut până acum”, a subliniat el.

Cât despre mesajul care ar fi transmis lumii și mesajul pe care ar avea Putin ocazia să-l transmită la Kremlin, acesta ar fi slăbiciunea voinței SUA .

Rușii „caută orice semn de slăbiciune” – precum suspendarea finanțării sau întreruperea aprovizionării cu arme – pentru că ei de altfel sunt concentrați pe apariția acestor probleme pentru a le specula.

Iar „mesajul către lume ar fi semnalarea slăbiciunii, lipsa fermității din partea SUA”, a apreciat colonelul american în retragere Cedric Leighton.

La rândul său, generalul american în retragere, Mark Hertling, a apreciat că situația actuală din Congresul SUA este „deja o victorie pentru Putin și pentru cei care gândesc ca el”, întrucât este o nouă dovadă a existenței unor disfuncționalități și turbulențe în guvernul SUA.

Totodată, îi permite lui Putin să repete aliaților mantra potrivit căreia „SUA nu este de încredere în calitate de aliat, ar trebui sa vă bizuiți pe noi”, în timp ce i-ar oferi ceea ce poate fi văzută drept o „oportunitate perfecta de a încerca sa extindă acest conflict tot mai mult”.

Cred că parțial strategia lui Putin este să îl înghețe așa cum a făcut în privința a alte patru națiuni europene[...]cu siguranță asta îl ajută, dar si mai important este că arată lumii că sunt momente în care nu se poate bizui pe noi pentru că inclinăm către alți autocrați si dictatori”, a spus Hertling.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite