LIVE TEXT | Război în Ucraina. Explozii în Crimeea: Ucrainenii au distrus mai multe rachete Kalibr. Rușii, numeroase atacuri nereușite

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Este a 391-a zi de la începutul războiului în Ucraina. Ministerul ucrainean al Apărării afirmă că a distrus mai multe rachete de croazieră de tir Kalibr în timp ce erau transportate pe cale ferată, în peninsula Crimeea.

FOTO Profimedia
FOTO Profimedia

UPDATE 19.08 Premierul Japoniei a vizitat Bucea, în timp ce Xi Jinping s-a întâlnit la Moscova cu Putin

Programul liderilor chinez și japonez reflectă ecoul pe care îl are războiul din Ucraina în Asia: amândoi se află în vizite externe strategice în părți opuse ale conflictului. Premierul Japoniei, Fumio Kishida, se află la Kiev, unde promite un sprijin neclintit președintelui ucrainean, vorbind despre reconstrucție și ajutor umanitar. Între timp, Xi Jinping se află la Moscova și a fost descris de către Vladimir Putin ca fiind un prieten și un partener. Detalii aici

Premierul Japoniei, la Bucea FOTO AFP
Premierul Japoniei, la Bucea FOTO AFP

UPDATE 19.03 Pentagonul va grăbi livrarea tancurilor Abrams către Ucraina

Pentagonul intenţionează să grăbească livrarea celor 31 de tancuri M1 Abrams promise Ucrainei pentru a o ajuta în fața agresiunii militare ruse.

Soluția găsită pentru grăbirea procesului este furnizarea modelului mai vechi, M1-A1, în locul modelului mai avansat prevăzut inițial, M1-A2, au declarat pentru Reuters și CNN surse din domeniul militar american. Detalii aici

UPDATE 18.32 SUA și-au inaugurat prima garnizoană permanentă în Polonia

Armata americană a inaugurat marţi prima sa garnizoană permanentă în Polonia, ceea ce, potrivit ambasadorului Statelor Unite la Varşovia, constituie un semn al unităţii NATO „în faţa agresiunii ruse”, transmite AFP, potrivit Agerpres.

Garnizoana permanentă din Polonia a fost înfiinţată în baza unei decizii a preşedintelui Joe Biden din 2022 şi va servi drept cartier general al Corpului 5 al armatei americane.

„Apreciem mult prezenţa permanentă a trupelor americane în ţara noastră. O apreciem în special în situaţia în care se află Europa, cu o Rusie care invadează Ucraina şi încearcă să-şi reconstruiască imperiul”, a declarat ministrul polonez al Apărării, Mariusz Blaszczak. Detalii aici

UPDATE 18.23 Secretarul general al NATO: Xi Jinping trebuie să dialogheze direct cu Zelenski

Xi Jinping trebuie să dialogheze „în mod direct” cu Volodimir Zelenski dacă vrea ca planul său de pace să fie luat în serios, a declarat marţi secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

„China trebuie să înţeleagă punctul de vedere ale Ucrainei şi să dialogheze direct cu preşedintele Zelenski. Orice soluţie de pace pentru Ucraina trebuie să se bazeze pe respectarea integrităţii teritoriale şi a suveranităţii Ucrainei. O încetare a focului sau orice soluţie care nu respectă suveranitatea şi integritatea teritorială ale Ucrainei nu va fi decât un mijloc de a îngheţa războiul şi de a-i permite Rusiei să-şi reconstituie forţele şi să atace din nou. Aceea nu va fi o pace justă şi durabilă”, a subliniat șeful NATO. Detalii aici

UPDATE 18.00 De ce pozează Xi Jinping în „cel mai intim prieten” al lui Putin

La aproape un an și o lună de la declanșarea războiului la scară largă din Ucraina, liderul regimului de la Beijing îl vizitează pe omologul său de la Moscova. „Prietenia” dintre cei doi lideri de stat a început acum zece ani, cu vodcă și sendvișuri.

Xi Jinping a sosit luni la Moscova pentru o vizită de stat de trei zile care sfidează presiunile internaționale pentru încetarea războiului din Ucraina. Această vizită survine la doar câteva zile după ce Vladimir Putin, numit cândva de Xi Jinping drept „cel mai bun și cel mai intim prieten” al său, a devenit cel mai căutat om din lume pentru crime de război în Ucraina.

Dar mandatul de arestare emis de Curtea Penală Internațională (CPI) împotriva lui Putin pare să nu-l deranjeze pe Xi. Ba dimpotrivă, liderul chinez se declară hotărât să facă o „prioritate” din relația sa catalogată drept „strategică” cu Rusia lui Putin.

Până la urmă, ambii au în comun încălcarea normelor. Așa cum Putin (70 de ani) a găsit pretexte de modificare a Legii fundamentale a Rusiei pentru a-și asigura șase mandate prezidențiale până în 2036 - se află la al patrulea în exercițiu, până în 2024 -, Xi (69 de ani) tocmai a modificat statutul Partidului Comunist Chinez (PCC) pentru a rămâne la conducere cel puțin încă cinci ani.

Dar de ce se declară atât de hotărât liderul de la Beijing să-l sprijine pe Putin, în ciuda reacțiilor inevitabile împotriva acestei legături, care, de altfel, este afișată într-un moment în care Occidentul este extrem de suspicios față de obiectivele militare ale Beijingului și examinează mai atent ca niciodată activitățile TikTok, se întreabă POLITICO. Detalii aici

UPDATE 17.50 Prigojin îl avertizează pe Șoigu, într-o scrisoare, asupra unei contraofensive ucrainene iminente la Bahmut

Șeful grupării paramilitare Wagner l-a avertizat pe ministerul rus al apărării, Serghei Șoigu, într-o scrisoare publicată pe Telegram, asupra planurilor unei contraofensive pe scară largă a ucrainenilor la Bahmut, cerând ajutor pentru efectivele sale.

Potrivit informațiilor disponibile, inamicul intenționează să lanseze o ofensivă pe scară largă la sfârșitul lunii martie sau începutul lunii aprilie și să efectueze atacuri pe flancuri, cu scopul de a izola unitățile Grupului Wagner PMC de efectivele principale ale Forțelor Armate Ruse.

Vă solicit să luați toate măsurile necesare pentru a împiedica izolarea PMC Wagner de efectivele principale ale Forțelor Armate Ruse, ceea ce ar avea efecte negative pentru „operațiunea militară specială", se arată în scrisoarea publicată pe 20 martie pe canalul de Telegram de către serviciul de presă al fondatorului grupării paramilitare ruse. Detalii aici

UPDATE 16.22 Rusia exclude prezența a patru țări occidentale într-un eventual proces de negocieri de pace în Ucraina

Diplomația rusă a exclus marţi patru ţări occidentale dintr-un eventual efort de mediere pentru încetarea războiului din Ucraina, și anume Statele Unite, Marea Britanie, Franța și Germania.

Ministerul rus de Externe se opune participării celor patru țări sus-menționate la eforturile de mediere pe motiv că ar fi implicate direct în războiul din Ucraina. Detalii aici

UPDATE 15.28 Unde ar putea duce refuzul Ucrainei de a abandona orașul Bahmut. Ce spun analiștii militari

Experții și analiștii militari sunt din ce în ce mai îngrijorați de faptul că Ucraina irosește resurse prețioase într-o luptă fără speranță, în orașul Bahmut.

Potrivit analiștilor militari contactați de publicația Insider, abordarea ar putea avea consecințe devastatoare, chiar dacă Ucraina își dublează eforturile pentru apărarea orașului din est.

După luni de lupte brutale, Kievul continuă să insiste că viitorul războiului depinde de apărarea orașului Bahmut, unde atât Ucraina, cât și Rusia au suferit pierderi uluitoare în cea mai lungă și sângeroasă bătălie din război de până acum.

La câteva luni după ce analiștii au început să prezică pentru prima dată căderea localității, analiștii sugerează că orașul ar putea fi cucerit de forțele rusești în zilele următoare, mai ales că poziția Ucrainei devine din ce în ce mai gravă. Detalii aici

UPDATE 14.10 Xi Jinping, hotărât să facă din relaţia sa „strategică” cu Rusia o „prioritate”. Putin, invitat în China

Liderul chinez Xi Jinping a arătat marţi, în Rusia, „prioritatea” pe care o acordă relaţiilor „strategice” între Moscova şi Beijing, două „mari puteri”, declarând că l-a invitat pe Vladimir Putin să efectueze o vizită în China, anul acesta. Detalii aici

UPDATE 13.45 Ce s-a întâmplat, de fapt, în Crimeea? Două versiuni diferite: Transport de rachete distrus vs. atac cu drone respins

Misterul planează asupra evenimentelor petrecute luni seară în nordul Crimeeei, o peninsulă de la Marea Neagră care a fost vizitată acum câteva zile de către Vladimir Putin cu ocazia împlinirii a nouă ani de la anexarea ei la Rusia.

Potrivit Direcției Principale de Informații (GUR) din cadrul Ministerului ucrainean al Apărării, un lot de rachete de croazieră Kalibr NK a fost distrus luni seară într-o explozie produsă pe calea ferată din orașul Djankoi, situat în nordul peninsulei Crimeea.

Aceste rachete erau destinate Flotei Ruse de la Marea Neagră pentru a fi folosite în atacuri aeriene asupra teritoriului ucrainean, menționează GUR.

Pe de altă parte, administrația locală aflată sub controlul Moscovei evocă un atac cu drone lansat de ucraineni împotriva unor obiective civile.

„Toate dronele au fost doborâte”, a susținut un oficial local. Detalii aici

UPDATE 13.00 China speră ca deplasarea premierului nipon în Ucraina să ajute la „răcorirea situaţiei”, „nu opusul”

China şi-a exprimat marţi speranţa că deplasarea premierului japonez Fumio Kishida în Ucraina să contribuie la „răcorirea situaţiei” şi „nu opusul”.

Declarația a fost făcută marţi de purtătorul de cuvânt al MAE de la Beijing, Wang Wenbin, care a apreciat că întreaga comunitate internaţională trebuie „să se menţină pe direcţia corectă de a căuta pacea” şi „de a promova discuţiile care să creeze condiţiile necesare pentru o soluţionare politică a crizei din Ucraina”.

Ministerul de Externe din Japonia a anunțat marți dimineață că pșremierul Kishida călătoreşte în Ucraina pentru a se întâlni cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Vizita premierului nipon în Ucraina coincide cu cea a preşedintelui chinez Xi Jinping la Moscova. Detalii aici

UPDATE 09.03 Orașul Avdiivka riscă să devină al doilea Bahmut, avertizează oficialii ucraineni

Bătălia pentru Bahmut, în estul regiunii Donbas, a fost una dintre cele mai aprige din războiul din Ucraina, fiind comparată cu războiul de tranșee din Primul Război Mondial. Forțele Kievului au rezistat timp de opt luni în fața invadatorilor ruși, dar acum riscă să fie complet încercuite. Oficialii ucraineni au avertizat că orașul Avdiivka din estul țării ar putea deveni în curând un „al doilea Bahmut”, notează Sky News. Detalii aici 

UPDATE 07.56 Rusia care ar fi putut să existe: cum a pierdut Moscova oportunitățile de a fi o mare putere

Traiectoria actuală a politicii externe a Rusiei nu a fost predestinată și Kremlinul a avut multe șanse să apuce pe o altă cale decât invazia actuală, dezastruoasă a Ucrainei, scrie Alexander Gabuev, cercetător senior la Carnegie Endowment for International Peace, într-o analiză amplă publicată în revista „Foreign Affairs”.

În ultimii 20 de ani, Rusia a avut parte de oportunități istorice de a se deschide, și de a-și găsi un loc și o poziție puternică în ordinea mondială, dar a sfârșit prin a le da cu piciorul. Detalii aici

UPDATE 06.40 Putin i-a transmis lui Xi Jinping că va discuta planul pentru „soluționarea crizei acute din Ucraina”

Președintele chinez Xi Jinping a ajuns la Moscova, acolo unde a avut o discuție de peste patru ore cu omologul său rus, Vladimir Putin. Cei doi lideri au discutat și despre posibilitatea unui proces de negociere pentru încheierea războiului din Ucraina. Putin a transmis că Rusia este mereu deschisă pentru un proces de negociere. 

„Suntem întotdeauna deschişi pentru un proces de negociere”, a declarat Putin. 

China a publicat în urmă cu câteva săptămâni un plan de încheiere a războiului cdin Ucraina. Acesta include reluarea discuțiilor de pace. SUA avertiza că un astfel de plan ar fi de fapt doar o tactică pentru a trage de timp. 

„Lumea nu ar trebui să se lase păcălită de nicio mişcare tactică a Rusiei, susţinută de China sau de orice altă ţară, pentru a îngheţa războiul în propriile condiţii”, a declarat Antony Blinken. 

06.30 Cină cu șapte feluri de mâncare pregătită pentru vizita lui Xi Jinping la Moscova

O cină cu șapte feluri de mâncare a fost pregătită pentru președintele chinez Xi Jinping și omologul său rus Vladimir Putin, în timpul discuțiilor care au avut loc luni și s-au întins mai bine de patru ore. 

Discuția dintre cei doi lideri politici a fost doar una informală, urmând ca marți să aibă loc o discuție oficială.

„Astăzi am fost bucuros că aţi putut găsi timp pentru a veni seara să avem o discuţie calmă, despre toate problemele de interes, într-o atmosferă prietenească şi informală”, i-a spus Vladimir Putin omologului său, la plecare, potrivit agenţiei de presă de stat din Rusia.

UPDATE 06.00 Forțele ruse au lansat mai multe atacuri nereușite în trei zone pe frontul ucrainean

Pe parcursul zilei de luni, trupele ruse au lansat peste 13 lovituri aeriene și alte patru atacuri cu rachete asupra Ucrainei. Au avut loc operațiuni nereușite în sectoarele Marinka, Avdiivka și Shakhtarsk, potrivit Statului Major General al Ucrainei. 

„Pe parcursul zilei, inamicul a efectuat 13 lovituri aeriene şi patru lovituri cu rachete, precum şi şapte atacuri cu lansatoare multiple de rachete. Nivelul ameninţării cu rachete pe teritoriul Ucrainei rămâne ridicat. Situaţia operaţională în zonele Volîn, Polissia, Sivershchyna şi Slobozhanshchyna nu s-a schimbat semnificativ.

Pe tot parcursul zilei, inamicul a bombardat zonele Seredyna-Buda, Sopych, Starykove, Atynske, Kostiantynivka, Kindrativka, Volfyne, Oleksandrivka şi Popivka din regiunea Sumy, Kamianska Sloboda şi Khrinivka în regiunea Cernihiv, precum şi Hlyboke, Morokhovets, Vovchansk, Zemlianky, Krasne Pershe, Dvorichna, Zapadne, Kamianka şi Krasne în regiunea Kharkiv.

Pe axele Kupiansk şi Lyman, inamicul a folosit artileria împotriva oraşelor Kupiansk, Krokhmalne şi Berestove în regiunea Harkov, Nevske, Pishchane, Bilohorivka şi Dibrova în regiunea Luhansk, precum şi Spirne, Torske şi Novoselivka în regiunea Doneţk. Inamicul a desfăşurat operaţiuni ofensive nereuşite în direcţia Novoselivske”, se arată în raport, potrivit news.ro

UPDATE 04.00 Premierul japonez Fumio Kishida, în drum spre Ucraina

Premierul japonez Fumio Kishida se află în drum spre Ucraina pentru o vizită surpriză, a informat marţi presa japoneză, relatează Agerpres.

Fumio Kishida, care a fost luni în India, urmează să sosească marţi în cursul zilei, potrivit în special televiziunii naţionale NHK şi agenţiei de presă Kyodo, citând o sursă guvernamentală anonimă.

03.15 Rachete de croazieră rusești, explodate în Crimeea

Ministrul ucrainean al Apărării a afirmat că în nordul peninsulei Crimeea a avut loc o explozie în urma căreia au fost distruse rachete de croazieră rusești care ar fi urmat să fie folosite de flota rusească din Marea Neagră. 

„O explozie în oraşul Djankoi din nordul Crimeei ocupate temporar a distrus rachete de croazieră ruseşti Kalibr-KN în timp ce erau transportate pe calea ferată”, a declarat Oleksii Reznikov. Detalii aici

UPDATE 02.00 S-au încheiat convorbirile la Kremlin între preşedinţii rus Vladimir Putin şi chinez Xi Jinping

Preşedinţii rus Vladimir Putin şi chinez Xi Jinping au încheiat luni la Kremlin o primă discuţie informală tęte-ŕ-tęte care a durat patru ore, au informat agenţiile de presă ruse, relatează AFP.

Potrivit agenţiei de presă Ria-Novosti, Putin şi-a însoţit oaspetele în afara Kremlinului. Cei doi şefi de stat vor participa la un dineu, iar marţi vor avea mai multe discuţii oficiale odată cu semnarea unor acorduri de consolidare a cooperării ruso-chineze.

01.15 Ucraina și partenerii europeni au făcut un plan comun pentru livrarea muniției 

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunțat, luni seară, că a convenit cu partenerii europeni asupra unui plan comun pentru livrarea muniției necesară artileriei ucrainene. Valoarea ajutorului se ridică la 2 miliarde de euro. 

„Astăzi, avem mai multe decizii importante, în primul rând de apărare. Partenerii noştri europeni au convenit asupra unui plan comun de accelerare a livrării de obuze pentru artileria noastră. Această decizie este în valoare de 2 miliarde de euro. Aceasta prevede atât livrarea imediată, cât şi producţia de muniţie”, a afirmat Zelenski.

01.00 SUA anunță un nou pachet de apărare pentru ucraineni

SUA a anunțat că va trimite în Ucraina un nou pachet de apărare care va include și rachetele HIMARS. Valoarea totală a pachetului aprobat de guvernul american se ridică la 350 de milioane de dolari. Acesta mai include artilerie și alte muniții necesare forțelor ucrainene în lupta cu rușii.

„Tot astăzi a fost anunţat un nou pachet de apărare din partea Statelor Unite. Acesta este în valoare de 350 de milioane de dolari. Include rachete pentru HIMARS, artilerie şi alte muniţii - tot ceea ce este cu adevărat necesar pentru a ne sprijini soldaţii. Îi mulţumesc preşedintelui Biden, Congresului şi tuturor americanilor!”, a spus Zelenski.

UPDATE 00.00 „Lumea nu ar trebui să se lase păcălită” de propunerile Chinei, afirmă Blinken

Secretarul de Stat al SUA, Antony Blinken, a declarat luni că „lumea (nu ar trebui) să se lase păcălită” de propunerile Beijingului privind soluţionarea conflictului din Ucraina, în contextul în care preşedintele chinez Xi Jinping se află în vizită la Moscova, relatează AFP.

„Lumea nu trebuie să fie păcălită de nicio decizie tactică a Rusiei, susţinută de China sau de orice altă ţară, de a îngheţa conflictul potrivit propriilor sale condiţii”, a declarat secretarul de stat presei.

Potrivit lui Antony Blinken, SUA apreciază orice iniţiativă diplomatică pentru „o pace justă şi durabilă”, dar şi-au exprimat îndoielile cu privire la disponibilitatea Chinei de a păstra „suveranitatea şi integritatea teritorială” a Ucrainei.

„Orice proiect care nu acordă prioritate acestui principiu fundamental reprezintă, în cel mai bun caz, o tactică de stagnare sau pur şi simplu încearcă să faciliteze un final nedrept” al conflictului, a spus el, adăugând: „Aceasta nu este o diplomaţie constructivă”.

Rusia acuză Occidentul că doreşte să o „despartă” de sudul Caucazului

Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a acuzat luni Statele Unite şi Uniunea Europeană că doresc „despărţirea” Rusiei de sudul Caucazului, încercând să se implice în negocierile de pace dintre Armenia şi Azerbaidjan, transmite AFP.

În timp ce ofensiva rusă din Ucraina s-a împotmolit, Moscova pare să îşi piardă influenţa în Georgia, Armenia şi Azerbaidjan, într-o regiune unde are prin tradiţie un rol de mediator, observă agenţia citată.

„Vedem perfect obiectivele Occidentului în sudul Caucazului, nu le ascunde, le afirmă - să despartă Rusia” de această regiune, a afirmat şeful diplomaţiei ruse, susţinând că puterile occidentale încearcă să „submineze arhitectura de securitate” din această parte a fostei Uniuni Sovietice.

Lavrov a făcut declaraţiile respective într-o conferinţă de presă la Moscova, alături de omologul său armean, Ararat Mirzoian. El a reproşat de asemenea Bruxellesului şi Washingtonului că încearcă să îşi „impună controlul” asupra negocierilor între Erevan şi Baku.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite