China speră ca deplasarea premierului nipon în Ucraina să ajute la „răcorirea situaţiei”, „nu opusul”

0
Publicat:

China şi-a exprimat marţi speranţa că deplasarea premierului japonez Fumio Kishida în Ucraina să contribuie la „răcorirea situaţiei'' şi „nu opusul'', transmite EFE, citată de Agerpres.

Fumio Kishida. FOTO EPA EFE
Fumio Kishida. FOTO EPA EFE

Declarația a fost făcută marţi de purtătorul de cuvânt al MAE de la Beijing, Wang Wenbin,  care a apreciat că întreaga comunitate internaţională trebuie „să se menţină pe direcţia corectă de a căuta pacea'' şi „de a promova discuţiile care să creeze condiţiile necesare pentru o soluţionare politică a „crizei' din Ucraina''.

Premierul nipon, în Ucraina. Președintele chinez, în Rusia

Ministerul de Externe din Japonia a anunțat marți dimineață că pșremierul Kishida călătoreşte în Ucraina pentru a se întâlni cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Vizita premierului nipon în Ucraina coincide cu cea a preşedintelui chinez Xi Jinping la Moscova.

Se aşteaptă ca, după vizita în Rusia, Xi să discute cu Zelenski, cu toate că Occidentul priveşte cu scepticism tentativele de mediere ale Chinei.

Xi i-a transmis omologului său rus Vladimir Putin că „majoritatea ţărilor sprijină detensionarea'' în privinţa „conflictului'' din Ucraina, a explicat MAE chinez într-un comunicat.

„Doresc să fie promovate pacea şi dialogul şi nu sunt de acord să se pună şi mai multe paie pe foc'', a declarat Xi în timpul celor patru ore şi jumătate de discuţii cu Putin, potrivit comunicatului citat.

Cum vede China sancţiunile împotriva Rusiei

China se opune sancţiunilor împotriva Rusiei, despre care spune că „nu rezolvă problemele'',  iar, recent, a emis un document de luare de poziţie în care a cerut „o soluţie politică'' la război.

Occidentul a criticat propunerea Chinei, pentru că pune pe acelaşi plan „agresorul şi victima'' agresiunii.

ChinaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite